Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Neka komisija odluči

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini mr. Bela Tonković u utorak je sazvao konferenciju za tisak na kojoj se osvrnuo na pisanje medija, te je odgovorio na kritike plasirane iz subo-tičke podružnice DSHV. Podsjetio je kako su optužbe počele time da je preko računa njegove supruge doznačen novac za DSHV, ali da se ova optužba raspršila nakon što je zbog klevete podnio tužbu potiv Blaška Temunovića.  
»Poslije toga su se pojavljivale razne optužbe i zaključci koji niti meni, niti predsjedništvu nisu predati, kao niti zahtjev za izvanrednom skupštinom. Sve su te rasprave nerijetko u stilu crvenih brigada Mao Ce Tungove kulturne revolucije, gdje jedan aktivista ustane, istrese svoj napad, a onda njegovi istomišljenici uvjeravaju prije svega sami sebe u opravdanost tih napada. Od silnih razloga i zaključaka jedva je što ostalo, jer su vremenom i sami uvidjeli njihovu neosnovanost, pa su otišli u ropotarnicu zvanu spletka«, rekao je Tonković.
REAGIRANJE - U izjavi za prošli broj »Hrvatske riječi« Lazo Vojnić Hajduk je rekao da se Tonković 1996. godine obračunao sa svojim neistomišljenicima, te da se  lider DSHV ponašao bahato, na što Tonković odgovara kako su Vojnić Hajduka iz članstva isključili organi DSHV zbog štetnog djelovanja u DSHV, te da je politička karijera Vojnić Hajduka nakon isključivanja iz DSHV i njegovo ponašanje u pripremi osnutka Hrvatskog nacionalnog vijeća pokazala tko se apsolutistički i bahato ponaša.
U istom je članku predsjednik subotičke podružnice DSHV Martin Bačić iznio niz optužbi na račun Tonkovićevog vođenja stranke.
»Ja ga pitam na osnovu čega on tvrdi da nam je u Srijemu i Somboru opao rejting, kad već odavno nije bilo nikakvih istraživanja. Čak i da je bilo, na osnovu čega on to meni pripisuje? Na osnovu čega on tvrdi da sam u nekorektnim odnosima s Veleposlanstvom i Konzulatom Republike Hrvatske, kad sam sudjelovao i sudjelujem u radu svih radnih grupa koje su sazivane, između ostalog i u radnoj grupi koja priprema sporazum o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina između SCG i RH. Na osnovu čega on to tvrdi kad imamo aktivnu suradnju sa Generalnim konzulatom u okviru regio-nalne suradnje Dunav-Drava-Sava, kad je posjet ministra vanjskih poslova Tonina Picule protekao u najboljem redu, kada se nisu na mene požalili ni konzulat ni veleposlanstvo? Ne stoji niti optužba da sam zapostavio stranku i članstvo. Otkako sam dopredsjednik SO Subotica češće posjećujem podružnice i mjesne organizacije« - rekao je na konferenciji za tisak  Tonković. 
ZA ODBOR I IZBORE - Predsjednik DSHV-a također je dodao kako nema prepreka da se zakaže izvanredna izborna skupština, ali onda kada se bude mogla održati skupština koja će moći normalno funkcionirati, te da je potrebno da se izabere novo rukovodstvo koje će moći raditi bez ovakvih opterećenja, ali da to treba uraditi i na drugim razinama.
»U svakoj demokratskoj instituciji se u slučajevima optužbi ustanovljava interna komisija koja ispituje navode, i pitam se zašto ne pristaju na osnivanje anketne komisije koja bi to sve ispitala, a to i ja tražim«, kaže Tonković i dodaje: »Mene zanima zašto se to pojavljuje sada, kada se ostvaruju svi ciljevi koje je DSHV postavio od samog svog početka. Prošle godine je uveden hrvatski kao službeni jezik u Vojvodini, osnovana je NIU »Hrvatska riječ«, imamo vrlo dobre, partnerske odnose sa državnim organima, sudjelujemo u radu radne grupe koja radi na tekstu sporazuma o zaštiti manjina u SCG i RH, sudjelovali smo vrlo aktivno i u stvaranju zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina, zakonu o lokalnoj samoupravi gdje će manjine biti proporcionalno zastupljene, nastojimo stvoriti pretpostavke da u novi izborni zakon uđe i odredba o izravnom parlamentarnom mandatu za manjine i sad, kad se svi naši ciljevi da se integriramo u društvo, bez da se asimiliramo i da u tom društvu možemo sudjelovati i živjeti i kao građani i na specifičnim područjima kao pripadnici nacionalnih manjina, odjedanput se go-vori o zapostavljanju rada stranke...«
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika