Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Problemi sa stopalima (II. dio)

Kao što smo u prošlom broju rekli, u ovom drugom dijelu o problemima sa stopalima govorit ćemo o pojavi kurjih očiju i kalusa, te o tome kako odabrati najbolje cipele za vaša stopala. Debele i tvrde promjene na koži mogu se pojaviti bilo gdje na koži stopala gdje je koža izložena stalnom trljanju obuće. Te promjene najčešće nastaju na peti i na vanj-skim dijelovima prstiju, gdje neudobna i uska cipela najjače pritišće kožu. Na početku, zahvaćeno područje postaje crveno, bolno, a ponekad se javljaju i žuljevi. Kako vrijeme prolazi, promjene postaju tvrđe, deblje, a kako rastu prema dubini često pritišću živac, pa postaju izuzetno bolne.
KURJE OČI predstavljaju zadebljanja na koži stopala, koja se najčešće javljaju na nožnim prstima i stopalima. KALUSI, ili zadebljanja kože, osim na stopalima mogu se razviti i na rukama i na mjestima gdje se pojavljuje stalno trenje na kožu. Zanimljivi su slučajevi pojave kalusa na bradi vi-olinista ili, pak, na čelu pripadnika islamske vjere koji svakidašnje u okviru molitve prislanjaju čelo na pod te se tako na čelu javlja pečatasto zadebljanje. Iz napred navedenog može se zaključiti kako ove promjene tijelo stvara kao zaštitu osjetljive kože na mjestima izloženim pritisku ili trenju o kosti ispod nje. 
U odnosu na mjesto nastanka, oblik i kakvoću, razlikuju se nekoliko vrsta kurjih očiju. Tvrdo kurje oko je komadić zadebljale mrtve kože s nabijenom tvrdom jezgrom. Najčešće je smješteno na gornjoj strani nožnog palca, vanjskoj strani malog prsta, ili prsta do njega, ili, pak, na samom tabanu. Za razliku od tvrdog, meko kurje oko ima mnogo tanju površinu – do 1,5 cm, obično je crveno s mekanom jezgrom i javlja se s bočne strane prstiju ili među nožnim prstima. Sjemenoliko kurje oko, najmanje čest oblik, komadić je tvrde kože oko malog čepa kolesterola, a javlja se samo na stopalu, na peti ili gornjem dijelu tabana i povezano je sa smanjenim izlučivanjem znoja na stopalima.
Poput kurjih očiju, kalusi, ili zadebljanja kože, imaju nekoliko oblika. Običan kalus predstavlja zbijenu mrtvu kožu širine do 2,5 cm, nalazi se na tabanu ili dlanovima i ima izraženo bijelo središte. Za razliku od kurjih očiju, nema jezgru – po čemu se i mogu razlikovati. Nasljedni kalus je predio mrtve kože širok do 2,5 cm, koji se javlja tamo gdje nema očiglednog trenja ili pritiska, ponavlja se u obiteljima i obično se vidi kod djece.
Osim što su bolne i ne tako lijepe na pogled, ove promjene mogu stvarati problema i zbog čestih infekcija. Ove infekcije nastaju zbog oštećenja kože nad kurjim očima i kalusima, a odlikuju se curenjem guste gnojne ili bistre tekućine iz promjena, te je tada i samo liječenje kompleksnije i dugotrajnije.
Najpoznatiji način liječenja ovih zadebljanja je uporaba proizvoda na bazi acetilsalicilne kiseline, koji se nalaze najčešće u obliku flastera ili masti. Ipak, neophodan je veliki oprez pri korištenju ovakvih sredstava, jer, ukoliko se neprimjereno koriste, mogu uništiti zdravo tkivo oko kurjeg oka i stvoriti veće probleme nego što ih je samo kurje oko stvaralo. Upaljena zadebljanja treba liječiti antibioticima ili, pak, kirurški – ukoliko je neophodno napraviti rez kako bi gnojna kolekcija iscurila van. Ne preporučuje se samostalno uzimanje antibiotika, niti antibiotske kreme, jer je većina uzročnika infekcija postalo otporno na njih. 
Ispucala zadebljanja najlakše ćete odstraniti redovitom uporabom hidrokortizonskih krema, kojima prije spavanja namažete kalus i ostavite tijekom noći da promjena smekša. Ujutro se zadebljanje istrlja četkom ili ručnikom. Također se savjetuje trljanje ovih promjena kamenom ili turpijama (za petu), ali i ovdje treba biti obazriv kako se ne bi oštetila zdrava koža. Neophodno je naglasiti kako se ovaj postupak smije provoditi samo kod kalusa, tj. zadebljanja na stopalima, ali nikako kod kurjih očiju. Ona će se trljanjem samo učiniti bolnijim i osjetljivijim te će se stvoriti opasnost od ozljeđivanja i stvaranja infekcije. U krajnim slučajevima možete razmišljati i o kirurškom otklanjanju kalusa, ali ukoliko ne učinite osnovnu stvar, a to je promjena obuće, zadebljanje će se zasigurno vratiti. 
Svakako je najbolji lijek za kurje oko pronaći uzrok trenja, koji se najčešće nalazi u neudobnoj obući i ukloniti taj uzrok. Smanjenje kila kod pretilih osoba još će dodatno pomoći ozdravljenju i otklanjanju ovih promjena na stopalima.
KAKO ODABRATI ODGO-VARAJUĆU OBUĆU?
- Dužinu cipela mjerite prema palcu, ili prema najdužem prstu, i to na objema nogama, jer stopala nisu podjednako razvijena. 
- Neka ostane malo mjesta između palca i vrha cipele. Također je potrebno da možete nesmetano micati svim nožnim prstima dok stojite u cipelama. Ne kupujte suviše uske cipele. 
- Birajte čvrste cipele, komforne za stopala, s elastičnim đonom. 
- Prednost imaju cipele s vezicama, jer ih možete bolje podesiti za vašu nogu.
- Birajte obuću od prirodnih materijala kao što je koža, jer su obično mekši i fleksibilniji od umjetnih materijala i omogućavaju bolje prozračivanje stopala. 
- Neka se obuća koju ste nosili osuši do idućeg nošenja.
- Redovito nosite obuću na popravak. Istrošene pete povećavaju nejednak pritisak na petnu kost, koja nosi 25 posto vaše težine i tako pogoduje nastanku zadebljanja. 
- Ako se pete i đonovi vaših cipela značajno nejednako troše otiđite ortopedu radi korektivnih cipela ili uložaka.
U idućem nastavku govorit ćemo, između ostalog, i o bradavicama na stopalima, koje se često brkaju s kurjim očima, a predstavljaju sasvim drugačiju promjenu, koja se drugačije ponaša i liječi.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika