Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Broj katoličkih vjernika se smanjuje

BANJA LUKA – Broj katoličkih vjernika u cijeloj BiH se zabrinjavajuće smanjuje, upozorio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić nakon trodnevnog zasjedanja Biskupske konferencije BiH u Banjoj Luci. Kardinal Puljić je istaknuo da se mnoge obitelji još uvijek nisu vratile u svoje predratne domove, te da je sve više mladih koji zbog zaposlenja, sigurnosti i jednakopravnosti odlaze iz Bosne i Hercegovine. I banjolučki biskup mon. Franjo Komarica je u svom izlaganju ukazao na vidljivo smanjenje broja vjernika. 
OBITELJ – ZAJEDNICA LJUBAVI: »U posljednjih godinu dana broj vjernika u banjolučkoj biskupiji se smanjio za oko 500«, kazao je biskup Komarica i ponovio da ima više desetaka obitelji koje se, i nakon 15 i više godina prisilnog izgona iz svog rodnog kraja, žele vratiti i uporno mole i traže od političara da im se to omogući stvaranjem nužnih preduvjeta za življenje u rodnom kraju. Biskup Komarica je ipak naglasio kako u zadnje vrijeme domaći političari pokazuju volju da te molbe i uvaže. Biskupi su tijekom trodnevnog zasjedanja odlučili da domaćin Drugog susreta hrvatske katoličke mladeži u BiH u proljeće 2009. bude Banjolučka biskupija koja će odrediti mjesto i termin susreta. 
U okviru trećeg Studijskog dana o obitelji o temi »Obitelj – zajednica ljubavi«, biskup iz Mostara mons. dr. Ratko Perić, dopredsjednik Biskupske konferencije BiH i predsjednik Vijeća za obitelj pri BK BiH, predstavio je knjigu pod naslovom »Obitelj – zajednica vjere, života i ljubavi«, koja govori o značaju obitelji kao temelja svakog društva. Tom prilikom je istaknuo kako je katolička i hrvatska obitelj u BiH ugrožena svjetovnim duhom i odlaskom velikog broja mladih, te da je ova knjiga svojevrsna vodilja zaručnicima i mladim bračnim parovima. 
SUSRETI S ČORDAŠEM I DODIKOM: Nakon zasjedanja Biskupske konferencije vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić susreo se u odvojenim susretima s dopredsjednikom RS-a Davorom Čordašem i premijerom RS-a Miloradom Dodikom. Čordaš je informirao nadbiskupa vrhbosanskog o zajedničkom izlasku hrvatskih stranaka na predstojeće izbore u RS-u. Tijekom razgovora, kardinal Puljić je postavio pitanje povrata crkvene imovine, ali i upozorio na posljednje neprijatnosti koje su se ovih dana događale Hrvatima u Derventi i Banjoj Luci. Prilikom susreta s Dodikom razgovaralo se o mogućnostima daljeg unapređivanja suradnje između Vlade RS-a i Rimokatoličke crkve, te o pitanju restitucije crkvene imovine. Dodik je upoznao kardinala Puljića s aktivnostima Vlade RS-a i istaknuo da će ona nastaviti da pomaže rimokatoličku vjersku zajednicu u tom bh. entitetu.                     g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika