Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

»U iskrama nade« i na mađarskom jeziku
 
Knjiga pjesama »U iskrama nade« subotičkog autora Mirka Kopunovića objavljena je ovih dana u prijevodu na mađarski jezik (»Reményszikrák«). Kopunovićev pjesnički prvijenac s hrvatskog jezika prepjevao je Matija Molcer, koji je ujedno i autor ilustracija u knjizi. Izdavač knjige je sam autor, u suradnji s Buchbinderei Gabriel Shock. 
 
Srpanjski broj »Matice«
 
Sredinom mjeseca iz tiska je izašao srpanjski broj »Matice«, časopisa Hrvatske matice iseljenika, koji donosi obilje zanimljivih priloga iz života Hrvata u Hrvatskoj i diljem svijeta. 
Od aktivnosti HMI tu su tekstovi o seminaru »Stvaranje kazališta«, koji se održao u Pučišćima na otoku Braču, kao i o Drugom susretu klapa iz hrvatskog iseljeništva u domovini. Od intervjua možete pročitati razgovor s Josipom Antom Sovuljem, predsjednikom Hrvatskog svjetskog kongresa, kao i s Josipom Mlakićem, hrvatskim književnikom iz Bosne, koji je nedavno dobio »Vjesnikovu« nagradu za književnost. Novi broj, među ostalim, donosi i reportažu s otoka Visa, kao i priču o Hrvatima u Mariboru i njihovim problemima s asimilacijom. 
 
Završeno Osječko kulturno ljeto
 
Dodjelom nagrada stručnih ocjenjivačkih sudova zatvoreno je 8. osječko kulturno ljeto (OKLJ). Manifestacija je bila posvećena 500. obljetnici rođenja hrvatskih velikana Marina Držića, Nikole Šubića Zrinskog i Petra Zoranića.
Ocjenjivački sud dodijelio je tri nagrade za najbolja ostvarenja – Držićevoj »Grižuli« u izvedbi ansambla OKLJ-a, zadarskom Kazalištu lutaka za predstavu »Planine« Petra Zoranića te nagradu za najbolje pojedinačno ostvarenje glumici Olgi Bakalović za ulogu u predstavi »Kos« sisačkoga kazališta. Glumici Olgi Bakalović medijski pokrovitelj »Glas Slavonije« također je dodijelio nagradu za najbolje pojedinačno ostvarenje – Povelju Julije Knifer. 
Članica Gradskog poglavarstva za kulturu Mirjana Smoje izrazila je zadovoljstvo organiziranjem i kvalitetom izvedenih kazališnih, glazbenih i filmskih predstava, kao i cjelokupnom priredbom. Podsjetila je kako je izvedeno 40 programa pred 12.000 posjetitelja. 
Grad Osijek je za ovogodišnje Osječko kulturno ljeto izdvojio 1,5 milijun kuna, a dvjestotinjak tisuća kuna izdvojilo je Ministarstvo kulture te sponzori. 
 
Najstarija Biblija na internetu
 
Najstariji očuvani, polucjeloviti primjerak Biblije, rukopis iz 4. stoljeća na starogrčkom, kojeg je u kanti za smeće otkrio njemački znanstvenik, pojavit će se ovih dana na internetu, objavila je knjižnica Sveučilišta u Leipzigu. Kodeks Sinaiticus, kojeg je u samostanu na poluotoku Sinaju 1844. pronašao Konstantin von Tisendorf, sadrži pola židovskog Starog zavjeta i veći dio kršćanskog Novog zavjeta. Drugi rukopis, Kodeks Vaticanus, otprilike je jednako star, dok su fragmenti obaju dijelova Biblije u svicima iz Mrtvog mora i egipatski papirusi stariji.
No, Biblija sa Sinaja jedinstveno je svjedočanstvo o onome što su kršćani, koji su govorili grčkim jezikom, čitali oko 350. godine.
 
Iz zbirke slikarstva Likovnog susreta
 
Do 20. kolovoza u Modernoj galeriji Likovni susret u Subotici može se pogledati izložba odabranih radova iz zbirke slikarstva iz 70-tih i 80-tih godina. Izložba predstavlja istaknute autore, koji su u ovom razdoblju ostvarili svoje prepoznatljive i najznačajnije opuse unutar tijekova jugoslavenske suvremene umjetnosti i čine ključni dio povijesti umjetnosti 20. stoljeća. 
Galerija je za posjete otvorena radnim danima od 8 do 14 sati. 
 
Ljetni kulturni i ekološki projekti 
za djecu u organizaciji HMI 
 
U organizaciji Hrvatske matice iseljenika (HMI) u Novom Vinodolskom je u utorak, 22. srpnja, započela 16. mala škola hrvatskog jezika i kulture, kojoj je cilj da djeca koja žive izvan Hrvatske, zajedno s djecom iz različitih dijelova RH, unaprijede svoje znanje hrvatskog jezika te upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu zemlje.
Ovogodišnji program namijenjen je djeci od 9 do 16 godina, a okupit će 48-ero djece iz Njemačke, Italije, Austrije, Belgije, Francuske, Engleske, Nizozemske, Slovačke, Srbije, Crne Gore, SAD-a, Kanade i Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Djeca će sudjelovati u raznim kreativnim igraonicama i radionicama (jezična, kulturna, novinarska, lutkarska, dramska i filmski kutić) te nizu sportskih, rekreativnih i zabavnih sadržaja. 
HMI organizira u Hrvatskom olimpijskom centru na Bjelolasici i tradicionalni »Eco Heritage Task Force«, dobrovoljni projekt u kojem mladi iz iseljeništva rade na zaštiti okoliša obnavljajući zapuštene dijelove hrvatskog prirodno-spomeničkog i kulturno-povijesnog prostora.
U trotjednom projektu, koji traje do 9. kolovoza, sudjeluju mladi hrvatski iseljenici iz – Italije, Mađarske, Rumunjske, Makedonije, Kanade, Srbije, Bugarske, SAD-a, BiH i Južne Afrike. 
HMI je organizirala i tradicionalnu radionicu narodnih nošnji, koja je počela u utorak, a održavat će se u Klesarskoj školi u Pučišćima na otoku Braču do 1. kolovoza. Tu će školu pohađati 28 polaznika iz: Austrije, BiH, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Srbije, te iz cijele Hrvatske. 
 
Novi svezak »Klasja naših ravni«
 
U najnovijem svesku časopisa »Klasje naših ravni«, dvobroju 5.-6, 2008., koji je jučer izišao iz tiska, tekstove potpisuju Andrija Tunjić, Zlatko Žužić, Sanja Vulić, Jasna Ivančić, Đuro Vidmarović, Naco Zelić, Jelena Gazivoda, Mile Stojić, Mladen Šimić, Jasna Melvinger, Milivoj Prćić, Dražen Prćić, Dejan Ušumović, Vladimir Bošnjak, Tomislav Ketig, Andrija Kopilović, Nevenka Nekić, Đuro Franković, Milovan Miković, Matija Evetović, Olga Kovačev-Ninkov.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika