Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Večeras zatvaranje i dodjela nagrada

Svečanim uručenjem nagrada (Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju i Specijalna nagrada) i projekcijom dvaju filmova izvan konkurencije, večeras (21 sat) na Ljetnoj pozornici na Paliću bit će zatvoren, 15. po redu, Festival europskog filma »Palić 2008.«. Tijekom proteklih tjedan dana na festivalu je u dvije natjecateljske selekcije i sedam pratećih programa prikazano 70-ak dugometražnih i kratkih filmova.
Festival je u subotu 19. srpnja otvorio ovogodišnji dobitnik nagrade »Aleksandar Lifka«, britanski redatelj Ken Loach. »Najbolja karakteristika europskog filma je bogatstvo različitih tradicija«, rekao je on. »Kada sam počinjao, na mene su najviše utjecali filmovi iz istočnih zemalja. Jedan od problema s kojima se suočavamo je nepostojanje europskih filmova u europskim kinima. O tome govorimo unazad koliko seže moje pamćenje, a problem je, kako smo to već mnogo puta konstatirali, dominacija američke filmske industrije. Ponekad mi dosadi ta kuknjava. Mislim kako ukoliko želimo promjene moramo nešto poduzeti. Moramo zahtijevati od političara da zaštite europski film«, poručio je ovaj renomirani redatelj. 
Nagradu je Loachu uručila Edita Evetović, kćer Aleksandra Lifke, jednog je od pionira kinematografije u srednjoj Europi. 
Nazočnima na otvorenju obratio se i ministar kulture u Vladi Srbije Nebojša Bradić, koji je kao uzrok suvremene medijske kulture naveo stalnu krizu kroz koju prolazi čovječanstvo i sve veći jaz između bogatih i siromašnih.
»Reklame nam pokazuju kako bismo trebali biti uspješni, lijepi i pametni, a filmovi kroz glamurozan stil američkog života prikazuju modele koji su sasvim nestvarni. Ima onih koji slave ovakav način života i ovakvu kulturu. Mi ovdje, na Paliću, mislimo drugačije. Film jest cilj, ali je on i sredstvo. Večeras je s nama umjetnik koji kritičkim pristupom u filmovima dokazuje da otpor ima smisla«, rekao je Nebojša Bradić. 
Publiku je pozdravio i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, rekavši kako je Palićki festival postao zaštitni znak grada. »Palić je na kulturnoj karti Europe zacrtan kao važno mjesto za europski film, a za nas iz Subotice ovaj festival je prozor u Europu kakav nemaju drugi gradovi u Srbiji«, rekao je Vučinić. 
U proteklih skoro tjedan dana festival su posjetili brojni gosti iz svijeta europske te domaće kinematografije, ponajviše autori filmova prikazanih u festivalskim programima.  
M. T. / D.B.P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika