Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Problem Doma omladine
 
SONTA – Na svojoj posljednjoj sjednici Savjet MZ pokrenuo je inicijativu o prijenosu vlasništva nad zgradom Doma omladine na Mjesnu zajednicu Sonta. Ovaj objekt je prije petnaestak godina odlukom SO Apatin prenesen na upravljanje danas nepostojećem Omladinskom savjetu, koji ga je odmah izdao u zakup vlasniku isto tako danas nepostojećega privatnoga poduzeća Milenku Pešutu. Poslije zakupca, došao je podzakupac, pa podzakupca podzakupac i tako redom, sve do danas, kad su se neznano kojim stazama ključevi objekta našli u rukama Sonćanina Nebojše Žućka. U međuvremenu, poput mnogih sličnih objekata, potezom pera Miloševićeve administracije Dom je preveden u vlasništvo države SRJ, a danas je vlasništvo Republike Srbije. Trenutačno je struja u objektu isključena zbog duga od 70.000 dinara, a dugovi za komunalije i vodu samo se gomilaju. Zgrada je u izuzetno lošem stanju. Ruinirana je, vidljiva je nebriga njezinih zakupaca glede održavanja. Krov prokišnjava, a za jačih kiša voda se slijeva u temelje i u podrum. Novi sanitarni čvor, izgrađen unutar doma, demoliran je i zapušten. Vrata su odvaljena sa šarki, voda prekriva pod, najčešće je do gležnjeva. Nekada je Dom omladine bio središte svih zbivanja u selu. Velika dvorana je »upamtila« mnoge svadbe, plesove, kulturno umjetničke i estradne priredbe, a isto tako i brojne političke skupove. U Domu su održavane svadbe »od 400 duša«, postojao je sav potreban inventar za ugošćavanje tako brojnog skupa. Danas je problem ukoliko imate više od stotinjak uzvanica, u Domu je jedina dvorana u selu koja može primiti toliki broj, ali su zato uvjeti jako loši, nehigijenski. Skupovi se u ovom objektu ne bi smjeli ni organizirati. No, svi se igraju žmire, podzakupcu se omogućava da za svadbu jednokratno uzme nekoliko stotina eura, predmnijeva se na ruke, a neznano kako, jednokratno se priključi i struja, koju odmah poslije svadbe terenci ED i isključe. Uvjeti ostaju kakvi jesu, svi prebacuju vruć krumpir u tuđe šake i samo konstatiraju postojeće stanje. Po tko zna koji put, opasnost od zaraze zanemarena je, jedino ukoliko bude došlo do kakvoga neželjenoga slučaja mnogi će odreagirati priopćenjima perući ruke, žuti tisak će stanje još i napuhati, a krajnji ceh, po običaju, platit će mali čovjek.
I. Andrašić
 
Sanacija krova objekta vodovoda
 
SONTA – Po odluci Savjeta MZ Sonta pristupit će se sanaciji  ravnoga krova na zgradi mjesnoga vodovoda. Na prijedlog Povjerenstva za javne nabavke male vrijednosti, za izvođenje radova odabrana je, kao najpovoljnija, ponuda SZR »As gradnja« iz Apatina. Na ime ovih radova iz sredstava samodoprinosa MZ Sonta navedenom poduzeću će biti isplaćeno 942.536 dinara, skupa s PDV-om. Osim »As gradnje« za ovaj su se posao natjecali i ZR »Fundament« iz Apatina, DOO »Juhas« iz Svilojeva i PZR »Topal« iz Sonte, koja je već dulji niz godina za potrebe MZ Sonta obavljala sve zidarske radove na području sela.
 
 I. Andrašić
 
Najbolji kuhar iz Bačkog Monoštora
 
SOMBOR – Na Trgu Presvetog Trojstva u Somboru u prošlu subotu 19. srpnja održano je natjecanje u kuhanju ribljeg paprikaša, dvanaesti po redu »Somborski kotlić«. Na Ćelavom trgu, kako Somborci još zovu Trg Presvetog Trojstva i okolnim ulicama se okupilo oko 3000 ljudi, a riba se kuhala u 310 kotlića.
Pobjednik ovogodišnjeg Somborskog kotlića je Stevica Periškić  iz Bačkog Monoštora, član ekipe »Čamac«.
Osim počasne titule, Periškić je za osvojeno prvo mjesto dobio LCD televizor i keramički kotlić, dar Turističke organizacije Općine Sombor, umjetničku sliku koja je rad akademskog slikara Save Stojkova, licitarsko srce  i druge lijepe nagrade. Drugo mjesto je pripalo Ivanu Tereku iz ekipe »Lokvanj«, a treće ekipi  »Mrena«.
Osim nagrade za najbolje kuhare, dodijeljene su nagrade za najmlađeg i najstarijeg kuhara, najljepše aranžiran stol i najveselije društvo.
Ovogodišnji Somborski kotlić su paljenjem vatre otvorili gradonačelnik Sombora mr. Dušan Jović i direktor Turističke organizacije Općine Sombor Dragan Višekrunić«.
Od 310 kotlića, 63 riblja paprikaša je ocjenjivano. Okupljene na Ćelavom trgu zabavljali su Goca Tržan i Somborski tamburaši.
 Z. Gorjanac
Kucurska žetva 2008.
 
KUCURA – HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice nastavio je suradnju s rusinskom zajednicom u Vojvodini, te je na poziv organizatora manifestacije »Kucurska žetva 2008.«, koja je održana 20. srpnja 2008. u Kucuri, ustupila vršalicu kako bi brojni mještani Kucure i ostalih mjesta ovog dijela pokrajine mogli videti kako se nekada vršilo žito.
Ovoj manifestaciji, koja na svečan način obilježava završetak žetve, prisustvovao je predsjednik HKC »Bunjevačko kolo« Ivan Stipić, sa suradnicima koji su aktivno sudjelovali u pripremama neophodnim za prikaz vršidbe.
 
Volonteri iz Vojvodine pomagali 
u mostarskom Caritasu
 
MOSTAR – Skupina mladih volontera iz Ruskog Krstura u Vojvodini boravila je ovih dana u posjetu Mostaru, točnije Caritasu Mostarsko-duvanjske biskupije. Tijekom boravka u Hercegovini volonteri su pomagali u radu ove institucije, radeći s bolesnima, starima, dijeleći hranu, kao i sve drugo što su od njih zahtijevali u biskupijskom Caritasu. Njihov dolazak u Mostar je zapravo uzvratni posjet onome kojeg su nedavno Caritasovi volonteri iz mostarske katedralne župe upriličili toj vojvođanskoj župi. 
A. Beus 
 
Uskoro 442. visinski skokovi 
sa Starog mosta
 
MOSTAR – Pred Mostarcima su 442. visinski skokovi sa Starog mosta, koji će, kako je najavljeno, biti najbolji od svih dosadašnjih. Ovogodišnji skokovi sa Starog mosta bit će održani 27. srpnja, a konačan broj skakača bit će poznat tek na dan skokova. I ove godine na trodnevnoj manifestaciji bit će upriličen velik broj tradicionalnih sadržaja, koje će upotpuniti bogat zabavno-glazbeni program. Kao i proteklih godina, do sada su se javili skakači iz susjednih zemalja – Slovenije, Srbije, Crne Gore te, naravno, najveći broj skakača iz Bosne i Hercegovine. Natjecatelji će, kao što je već poznato, nastupiti u dvije kategorije – skokovi na glavu i na noge. Kada su u pitanju natjecanja u skokovima na noge, iz ovog kluba naglašavaju da je to mostarska tradicija na kojoj će nastupiti samo domaći skakači. Inače, Mostar junior tour bit će održan 19. i 20. srpnja, dok će finale biti upriličeno 26. srpnja. Za skokove sa Staroga mosta iz godine u godinu vlada sve veće zanimanje, kako ljudi iz BiH, tako i stranih turista, a prošle je godine samo glavnu manifestaciju pratilo oko 20.000 ljudi. 
A. Beus
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika