Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dužijanca u Tavankutu

Središnja svečanost svršetka žetvenih radova – Dužijanca, obilježena je u Tavankutu u nedjelju, 20. srpnja. Mimohodom do crkve Srca Isusova došetalo je više od stotinu vjernika odjevenih u narodne nošnje, koji su u proteklih nekoliko desetljeća istim putom dolazili zahvaliti Bogu za darovani kruh. Karucama okićenim novim žitom stiglo je nekoliko mladih, te bandaš i bandašica - Pavle Vojnić Mijatov i Ivana Bošnjak. Žito, nošnja, djeca, bogatstvo kulture – okupilo se u molitvi zahvale za zajedništvo, koje im je darovano. Misno slavlje predvodio je vlč. Željko Šipek, koji je u svojoj propovijedi naglasio važnost vjere u snagu Božje riječi i milosti, koja nas potiče na dobra djela, te da Bog uvijek čini sve da sjeme uzraste kako je zapisano u evanđelju. Na sv. misi je, uz tavankutskog župnika vlč. Franju Ivankovića, koncelebrirao i vlč. Vinko Raguž iz Aladinića (BiH), koji je sa svojim župljanima dugogodišnji gost Dužijance u Tavankutu. Svečana procesija ovjenčala je crkvu prstenom od ljudi vjernih Bogu i tradiciji, koji su svo vrijeme molili na najljepši mogući način – pjesmom. 
Misnom slavlju, između ostalih, nazočni su bili: dogradonačelnik Subotice Pero Horvacki, predsjednik Organizacijskog odbora ovogodišnje Dužijance Davor Dulić, konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Mirela Lucić, predsjednik DSHV-a Petar Kuntić  kao i gradski bandaš i bandašica Antun Kuntić i Jelena Gabrić.
Navečer je u dvorištu župe priređeno Bandašičino kolo, koje je već tradicionalno okupilo mlade i one malo starije, da se uz ples i tamburaše lijepo zabave i provesele. 
M. Matković
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika