Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lemeška Dužijanca

Proslava ovogodišnje Dužijance u Lemešu (Svetozaru Miletiću), deveta po redu, započela je u petak 18. srpnja, otvorenjem izložbe »Nanine kuvarice«, na kojoj su bili nazočni i pjesnici iz Sombora: Marija Bajić, Katarina Firanj, Marija Feher, Antun Kovač, kao i Lucia Knezi, pjesnikinja iz Lemeša – sudionici ovogodišnje Lire naive.
Svečanu su povorku, u subotu 19. srpnja, u fijakerima predvodili ovogodišnji bandaš i bandašica. U večernjim satima na ljetnoj bini Doma kulture u cjelovečenjem programu pod nazivom »U avliji kod baće i nane«, sudjelovali su: pjevačka, folklorna, dramska i pjesnička skupina HBKUD-a »Lemeš« iz Lemeša, zatim HKC »Bunjevačko kolo« iz Žednika, MD »Musica Viva« i KUD »Német Lásló« iz Lemeša. Program je pratio veliki broj gledatelja.
U nedelju oko 10 sati sudionici Dužijance su se okupili kod Doma kulture, odakle je krenula svečana povorka. Kruh i krunu ponijeli su bandaš Borislav Černuš  i bandašica Marina Knezi.
Krunu za ovogodišnju Dužijanicu, kao i prethodnih godina, izradio je Stipan Budimčević, a kruh je ispekla Krista Tošaki. Svečana sveta misa započela je u 11 sati u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije. Misno slavlje je predvodio župnik Arpad Pastor. Kruh od novog brašna i krunu na oltar su donijeli bandaš i bandašica. Narezani kruh za vjernike i klasove žita donijeli su mala bandašica Antonija Ileš i Marko Barić. Svetoj misi nazočili su i gosti: konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Iva Aranjoš, predsjednik HKUD-a »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega Stipan Katačić, predstavnik HKUD-a »Vladimir Nazor« iz Sombora Željko Kolar, somborska bandašica Irena Budimčević i bandaš Bojan Jozić, predsjednica MZ Svetozar Miletić Katarina Kaić, predstavnici HKC »Bunjevačko kolo« iz Žednika, predsjednik KUD-a »Nemet Lásló« Geza Štefko iz Lemeša, i predsjednica HBKUD-a »Lemeš« Marija Bagi.
Po završetku misnog slavlja, poslije svečanog blagoslova, svečana je povorka pošla do križa u središtu Lemeša, a nakon toga je za uzvanike i sudionike priređen svečani risarski ručak. 
M. B.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika