Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

U Somboru na TV Spektru
Emisija na hrvatskom jeziku
Predsjednik somborske podružnice DSHV-a Mata Matarić i predstavnici subotičke »Cro Medie« u srijedu su 16. srpnja razgovarali s direktoricom RTV »Spektar« u Somboru Zoricom Bakić o dodjeli termina hrvatskoj manjinskoj zajednici na ovoj lokalnoj televiziji. Dogovoreno je kako će hrvatska zajednica na ovim prostorima imati polusatnu emisiju jednom tjedno, a uređivat će je »Cro Media« iz Subotice.
Vijeće Republičke radiodifuzne agencije je dodijelio lokalnu televizijsku frekvenciju TV »Spektru« za idućih osam godina. U povodu dodjele termina hrvatskoj nacionalnoj zajednici na ovoj lokalnoj televiziji, predsjednik somborske podružnice DSHV-a Mata Matarić je za Hrvatsku riječ kazao:
»Veoma smo zadovoljni što nas je prihvatila medijska kuća i dodijelila termin za emitiranje programa na hrvatskom jeziku pola sata tjedno. Predstoji nam obveza da drugih pola sata programa popunimo zanimljivim lokalnim informacijama koje se tiču hrvatskoga življa kroz kulturni, duhovni i politički aspekt. Obostrani interes TV »Spektra« i »Cro Medie« je da zaživi emisija koja će na neki način artikulirati sve naše aktivnosti tijekom tjedna. Na sastanku je dogovoreno da će za početak biti samo televizijsko emitiranje, a kasnije i radijsko.«
Josip Stantić, urednik »Cro medie« izjavio je za naš list kako je zadovoljan postignutim dogovorom i  da je »Cro Media« spremna uraditi polsatni program i da ovih dana dostavljaju prvu emisiju. Stantić se nada da će se emisije emitirati vikendom. Tom emisijom bit će, i u tom regionu, omogućeno informiranje na hrvatskom jeziku.
 Z. Gorjanac
 
 
Svečanom Akademijom završena Kolonija slamarki u Tavankutu
Nove slike od slame
Rad slamarki na ovogodišnjoj Koloniji završen je prošloga petka, prigodom čega je već tradicionalno upriličena svečana Akademija. Dvoranu Doma kulture ispunila je pjesma i ples članova Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Matija Gubec« iz Tavankuta, te njihovih gostiju iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 
Prije početka programa, u prostorijama Društva održan je sastanak s predstavnicima HKUD-a »Dubrave« iz Aladinića (BiH),  KUD-a »Ivan Goran Kovačić« iz Velike (R. Hrvatska), te iz Istre, RKUD »Rudar« iz Raše, koji su prvi puta gostovali u Tavankutu. Svrha održavanja sastanka bila je predstavljanje i upoznavanje s radom ovih kulturno-umjetničkih društava, te uspostavljanja dugoročne suradnje između njih. Osim toga, predsjednik HKPD »Matija Gubec«, Ladislav Suknović upoznao je nazočne s projektima Društva koji se planiraju realizirati u budućnosti, što je bio razlog nazočnosti sastanku i predstavnika Mjesne zajednice Tavankut, sa svojim gostima iz Kaćmara (Republika Mađarska), dogradonačelnika Subotice, Pere Horvackog kao i predsjednika DSHV-a, Petra Kuntića. O Projektu galerije slika od slame govorila je povjesničarka umjetnosti, Ljubica Vuković-Dulić, a također je bilo riječi i o projektu popravke Doma kulture u Tavankutu. Petar Kuntić pohvalio je projekte, rekavši da će se s njihovom implementacijom zasigurno ubrzo započeti, jer imaju višestruku potporu. Osim toga, Suknović je naglasio da planirani projekti podrazumijevaju suradnju između Hrvata u regiji, što bi imalo veliki značaj, kako s kulturnog, tako i s političkog i gospodarskog aspekta, te da predstavnici kulturno-umjetničkih društava, kao inicijatori suradnje, imaju važnu ulogu u njihovoj realizaciji.
Na svečanoj Akademiji predstavljeni su bandaš i bandašica, kojima je voditeljica slamarske Kolonije Jozefina Skenderović, uručila prekrasnu krunu od slame, koja je simbol ovogodišnje tavankutske Dužijance. Bandaš i bandašica pozvali su mještane i goste da svojom nazočnošću uljepšaju proslavu žetvene svečanosti – Dužijance, a pozivu su se rado odazvali svi, osobito mladi, koji su započeli sa slavljem već iste večeri,  na zajedničkom druženju priređenom nakon Akademije.
M. Matković
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika