Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­jed­no na istom pu­tu

Jačanjem regionalne suradnje, primjenom Sporazuma o slobodnoj trgovini, boljom informiranošću i utjecajem gospodarskih komora na državne institucije ubrzava se proces približavanja Europskoj uniji, navodi se u Deklaraciji koju su u Beogradu na svojem devetom susretu potpisali predsjednici gospodarskih komora država nastalih raspadom bivše Jugoslavije 8. srpnja.
    »Podržavamo obnovu vaše suradnje koja vas vodi ka europskoj obitelji. Slovenija je već u njoj, Hrvatska je kandidat, a i sve zemlje zapadnog Balkana imaju tu perspektivu kada ispune nužne političke i gospodarske kriterije«, rekao je pozdravljajući predsjednike gospodarskih komora Srbije i Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Federacije BiH i Makedonije, voditelj Misije Europske komisije u SiCG Geoffrrey Barrett. Podsjetio je da su dva važna kriterija na tom putu poštivanje ljudskih prava i suradnja s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu. Europska komisija, naglasio je, podupire sve zemlje koje imaju cilj ući u Europsku uniju i otvoreni smo za regiju jugoistočne Europe.
    Svi sudionici rasprave, nakon što su saslušali korisna iskustva Slovenije na njezinu putu ulaska u EU, istaknuli su da je pospješivanje gospodarske suradnje, njezino podizanje na višu razinu zajedničkim ulaganjima, zatim i zajednički nastup na trećim tržištima, put za napredak koji vodi upravo tom cilju. Slobodna trgovina je mogućnost da se u tome krene brže, a na gospodarstvenicima je da kod svojih političara i preko svojih vlada otvaraju putove gospodarstvenicima za uspostavu novih veza i oživljavanje starih.
    Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević izrazio je zadovoljstvo sadašnjim pozitivnim razvojem gospodarskih odnosa u regiji i zauzeo se za to da pitanja gospodarske suradnje uređuju sami gospodarstvenici i njihove udruge. Vidošević je Deseti susret predsjednika gospodarskih komora najavio za kraj ove godine u Zagrebu.
    Sudionike skupa pozdravio je i novoizabrani predsjednik Srbije Boris Tadić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika