Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Samo zajedno možemo odgovoriti na izazove

Misom zahvalnicom u franjevačkoj crkvi, svečanom akademijom u subotičkoj Gradskoj kući, te domjenkom u sjedištu stranke, prošloga petka, 18. srpnja, u Subotici obilježeno je 18 godina od osnutka Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 
»Hrvatska je pomagala i dosad, ali ja držim da ova pomoć može biti i veća i izdašnija. Ono u čemu najviše možemo pomoći je da i kroz kontakte te potpisivanje bilateralnih ugovora s Republikom Srbijom stvorimo bolji i kvalitetniji okvir za vas«, poručio je na svečanoj akademiji ministar šumarstva, vodnoga gospodarstva i regionalnog razvoja u Vladi Republike Hrvatske Petar Čobanković dodavši, kako manjine mogu biti most u građenju novih odnosa između dviju država.
STOŽERNA POLITIKA: Čob-anković je pozvao na ujedinjenje svih Hrvata u Vojvodini kako bi se najlakše zaštitili interesi zajednice. »Ovdje na ovakav broj Hrvata nepotrebno je ići u različitim smjerovima, već, dapače, treba se homogenizirati. U jednoj stranci ne moraju svi isto misliti, može i treba biti različitih mišljenja, ali u konačnici se treba voditi jedna stožerna politika, koja treba biti u interesu hrvatskog naroda«, rekao je ministar Petar Čobanković.
Nazočnima se obratio i Petar Mlinarić, član Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je izrazio nadu da će Hrvatima u Vojvodini biti osigurano više sredstava iz proračuna matične domovine, kao i sva pomoć u zaštiti manjinskih prava. 
U ime Vukovarsko-srijemske županije okupljene je pozdravio zamjenik župana Željko Cirba, naglasivši dobru suradnju županije s općinama u Vojvodini, koja bi u budućem razdoblju, kako je rekao, trebala postati još bolja.
Članovima stranke obljetnicu je čestitao i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, koji je istaknuo kako je DSHV u proteklom razdoblju bio dobar suborac svim strankama na proeuropskom putu Srbije.
VELIKI PUT: Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić je rekao da je za 18 godina pređen veliki put, od organizacije u čijem je radu tijekom devedesetih bilo opasno sudjelovati do stranke koja danas ima predstavnika u izvršnoj vlasti u lokalnim samoupravama u Subotici i Somboru, ali i na pokrajinskoj te republičkoj razini. Kao skorije rezultate političkog djelovanja DSHV-a on je naveo početak nastave na hrvatskom jeziku u subotičkoj gimnaziji, kao i osnutak Zavoda za kulturu Hrvata u Vojvodini.
»Samo skupa, dijalogom rješavajući probleme i nerazumijevanja, pa i konflikte, koji se nužno javljaju kada ljudi rade zajedno, možemo efikasno odgovoriti na izazove koje nam donosi naš nacionalno-manjinski položaj i dovršiti ono što smo započeli prije 18 godina. U tome ne bi više nikada trebale prevladati osobne sujete nad interesima hrvatske nacionalne manjine, osobito imajući u interesu da je mnogo toga i postignuto, iako smo često i sami spremni te rezultate osporiti. No, za borbu u ostvarivanju ovih političkih ciljeva još i danas neki iz hrvatske zajednice smatraju da Hrvatima u Vojvodini nije potrebna politička stranka, već da je u ostvarivanju ovoga dovoljno Hrvatsko nacionalno vijeće. Međutim, moramo podsjetiti da mi želimo biti dio političke zajednice društva u kojem živimo, a da je cilj manjinske samouprave unutarnje samoorganiziranje manjine«, rekao je Kuntić.
Kuntić je zaključio kako stranka može biti ponosna na svoje rezultate koji, kako je dodao, mogu biti veći ukoliko sve hrvatske institucije nastave raditi unutar svojeg djelokruga. Uz Josipa Gabrića, koji je ovom prigodom govorio o postignućima stranke u proteklih 18 godina, radno predsjedništvo svečane akademije činili su: Mata Matarić, Jelena Borković, Renata Kuruc i Siniša Skenderović.
U umjetničkom dijelu programa nastupila je članica Državne opere u Dortmundu Katarina Horvat-Khan (mezzosopran), uz klavirsku pratnju svoje kćeri Medihe Khan.
Osim članova iz svih podružnica i mjesnih organizacija DSHV-a, svečanosti su nazočili i predstavnici Veleposlanstva RH u Beogradu, Generalnog konzulata RH u Subotici, predsjednik Skupštine Sombora Nemanja Delić i predsjedavajući Instituta »Ivan Antunović« mons. dr. Andrija Kopilović. 
 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika