Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tragovi prošlosti vode u budućnost

U sklopu zajedničkoga projekta institucija kulture podunavskih Hrvata Šokaca »Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača 1688.–2008.« KUPD »Matoš« iz Plavne organiziralo je 19. srpnja u ovom pitomom mjestu lokalnu manifestaciju »Prošlost Plavne u tragovima«. Lokalnu samo po nazivu, a sudjelovanje osječke »Šokačke grane« dalo joj je žig međunarodne. Manifestacija je imala dva dijela: etno-izložbu i kulturno-umjetničku priredbu. U međuvremenu su uzvanici bili nazočni misi u mjesnoj crkvi sv. Jakova. Etno-izložbu u prostorijama Vatrogasnog doma priredile su članice etnološkoga odjela HKUPD »Matoš«. Ove vrijedne žene uspjele su predočiti posjetiteljima duh i dah stare Plavne, Plavne koja to danas više nije, Plavne koja živi samo u dušama i srcima dijela potomaka onih, koji su prije jednog stoljeća u svakidašnjem životu rabili ove eksponate, u današnjim danima oku dostupne samo na izložbama i u rijetkim muzejima. Posjetitelji su već u improviziranom dvorištu mogli vidjeti mnoge alate i pribor, koji su rabili paori i zanatlije, pa i kućanice.
ETNO IZLOŽBA: Bilo je tu naprava za obradu konoplje, za krunjenje i mljevenje kukuruza, alata koje su rabili kovači, drvodjelje, ličioci, pa i jedan pravi, starinski, rukom rađeni dječji drveni konjić. Stari dio kuće u sklopu Vatrogasnoga doma, onaj unutarnji, odisao je patinom prošlosti, smirenim bojama mnogih probdjevenih noći žena, koje su poslije teškog rada u vrtu i na njivama namjeravale sutrašnjoj mladosti ostaviti svoje patnje i nade pretočene u prekrasne ćilime, ponjavke, ručnike, ekleraje i ono najljepše – narodne nošnje, koje su tako dično znali nositi, narodne nošnje koje, kako smo u večernjem dijelu programa vidjeli, znaju nositi i njihovi potomci. Posjetitelji su mogli vidjeti dvije različito namještene sobe, ali namještene onako kako su ih žene namještale prije stoljeća i više, a zidovi »zatvoritoga ganka« bili su prekriveni dijelovima starih nošnji i ručnih radova. Stekao se dojam kako bi najveći dobitak za Plavnu bio osiguranje adekvatnoga prostora, koji bi omogućio stalni postav viđenoga. Plavanski župnik vlč. Josip Štefković predvodio je svetu misu u crkvi sv. Jakova. Uz pozdrav gostima, u nadahnutoj propovijedi osvrnuo se na potrebu očuvanja folklora i običaja, ali isto tako i očuvanje vjere. Riječima »Neka Marija, majka prošlosti i sadašnjosti, bude i majka budućnosti i neka bude naša zagovornica kod sina svojega«, završio je propovijed vlč. Štefković.
VEČERNJI PROGRAM: Veče-rnji program, održan na ljetnoj pozornici u dvorištu OŠ »Ivo Lola Ribar«, otvorio je pjevački zbor »Matoša« izvodeći autorsku pjesmu članice KPZH »Šokadija« iz Sonte Božane Vidaković »Šokadija«, sada već i aklamacijom ozvaničenu himnu institucija kulture podunavskih Šokaca. Sudeći po pljesku, folklorno-dramsko-pjesnička večer oduševila je dvjestotinjak nazočnih gledatelja. Dinamične koreografije u izvedbi članova »Šokačke grane« iz Osijeka i dječje skupine HKUPD »Dukat« iz Vajske, temperament juga u igri članova KUD-a »Palona« iz Plavne i, na koncu, splet šokačkih pjesama i plesova u izvođenju domaćina manifestacije tjerali su publiku na pljesak. Igrokaz Osječana »Divani sa sokaka« podsjetio ih je na ne tako davna vremena kad su i Plavanci...  Stihovi pjesnika Šokaca iz Podunavlja, sudionika »Lire naive«, Josipa Dumendžića – Meštra, Antuna Kovača, Tonke Šimić i Ivana Andrašića ispraćeni su gromoglasnim pljeskom. U pobožnoj tišini saslušana, dušom i srcem prihvaćena, gromkim je pljeskom pozdravljena i »Molitva« predsjednice Organizacijskog odbora projekta obilježavanja 320. obljetnice doseljavanja Šokaca iz Soli u Bač Stanke Čoban. Od pozvanih gostiju manifestaciji su bili nazočni: dopredsjednik Općine Bač Jan Ralbovsky, konzulica Generalnog konzulata RH u Subotici Iva Aranjoš – nakon nekoliko godina neprisustvovanja manifestacijama podunavskih Šokaca, HNV je zastupao dopredsjednik za Podunavlje Stipan Šimunov, bila je tu i predsjednica udruge »Šokačka grana« iz Osijeka Vera Erl, te predstavnici medija – Hrvatske riječi i Prizme i subjekata kulture iz Bačkog Brega, Bača, Sonte i Vajske. Manifestacija je održana pod logom »Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača 1688.–2008.«, uz medijsko pokroviteljstvo NIU »Hrvatska riječ«.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika