Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Problemi zajednički – pristup rješavanju problema različit

Prvi regionalni susret urednika glasila manjinskih zajednica i njihovih medijskih partnera održan je u Kotoru 17. srpnja 2008. u organizaciji Hrvatskog građanskog društva Crne Gore. Suorganizator je bio lokalni Skala radio, a potporu su dali: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Vlade Crne Gore, Ministarstvo za kulturu, medije i sport Vlade Crne Gore, Hrvatska matica iseljenika, Općina Kotor, Veleposlanstvo i Konzulat Republike Hrvatske u Crnoj Gori.
Nazočne je u ime Općine Kotor pozdravila gradonačelnica Marija Ćatović, a u ime organizatora  predsjednik HGDCG dr. Ivan Ilić.
MEDIJSKA POLITIKA: Prvi uvodničar bio je pomoćnik ministra kulture, sporta i medija u Vladi Crne Gore Željko Rutović, koji je istaknuo da medije manjinskih zajednica u Crnoj Gori vidi kao činitelje aktivne medijske politike interakcije i dijaloga. 
»Vlada Crne Gore je spremna uspostaviti aktivan dijalog s nacionalnim manjinama«, rekao je Rutović.  »Jedni o drugima moramo znati više, a Vlada Crne Gore izražava spremnost za snaženje programa čiji su sadržaj manjinske zajednice u Crnoj Gori. Integriranje manjinskih zajednica u život Crne Gore prioritet je u dijelu koji se tiče pridruženja Europskoj Uniji i euroatlantskim integracijama«, ocijenio je Rutović. On vjeruje da su ovakvi i slični susreti od velike koristi za razmjenu iskustava i znanja, kako bi se na visokokvalitetan način unaprijedila medijska politika manjinskih etničkih skupina.
Glavni urednik časopisa Hrvatske matice iseljenika Matica Nenad Zakarija govorio je na temu: Hrvatska matica iseljenika i časopis Matica – most hrvatskog zajedništva. On je prenio pozdrave i potporu ravnateljice HMI Danire Nakić-Bilić. U svom je izlaganju istaknuo ulogu i značaj koji Matica ima za Hrvate van matične države, i ponudio suradnju, kako u časopisu, tako i na web portalu HMI.                                   
MANJINSKI MEDIJI: Uvodničar dr. sc. Radomir Pavićević, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, govorio je o mogućnostima međugranične suradnje predstavnika nacionalnih manjina, već realiziranim projektima i suradnji s HGDCG.  Danilo Ivezić, urednik Crnogorskog glasnika, objasnio je kako funkcionira redakcija ovog dvomjesečnika.
Pokrenuta je i rasprava o tome koliko EU štiti manjine. 
»Ne bih rekao da je EU baš toliko zabrinuta, moramo se sami izboriti«, istaknuo je Tomislav Vuković, novinar-urednik Glasa Koncila.
Uvodničarka Jasminka Dulić, urednica Hrvatske riječi iz Vojvodine, govorila je o odnosu između nacionalnih vijeća kao osnivača, nacionalno-manjinskih stranaka i nacionalno-manjinskih medija.
Ona je objasnila kako funkcionira NIU »Hrvatska riječ« i s kojima se sve problemima suočava. Nazočne je osobito interesiralo kako se zaštititi od upliva osnivača i kako vijeća utječu na formiranje uređivačke politike.
»Štitimo se praćenjem standarda profesije, a o pravima zaposlenika skrbi i sindikat«, objasnila je Dulić. 
Već u ovom dijelu susreta konstatirano je kako su mnogi problemi svima zajednički, dok je, naravno, pristup rješavanju problema različit, ovisno o sredini i uvjetima u kojima djeluju. 
»Jezik je osnovna odrednica manjine«, kazala je uvodničarka Branka Pavić-Blažetin, urednica Hrvatskog glasnika iz Mađarske, koja je govorila na temu:  Šezdeset godina novinstva Hrvata u Mađarskoj; Hrvatski glasnik – oaza hrvatske pisane riječi u Mađarskoj.
S tom se konstatacijom složio uvodničar Damir Murković, predsjednik Zajednice Hrvata u Trstu, koji je govorio na temu: Hrvati u Italiji jučer i danas. Specifičnost hrvatske zajednice u Trstu.
Nazočni se nisu složili oko toga trebaju li mediji u npr. Mađarskoj, Italiji… biti dvojezični ili ne.  
DIPLOMACIJA I MANJINE: Uvodničar Tomislav Vuković, iz Glasa Koncila, govorio je o odnosu manjina i Crkve, ali i iskustvima glasila u Rumunjskoj, Rusiji… On smatra da se  diplomacija mora aktivnije uključiti u rješavanje manjinskih problema.     
Reagirao je prvi tajnik Veleposlanstva RH u Podgorici Nebojša Kirigin, objasnivši na koji način se diplomacija, kroz Povjerenstvo, aktivno uključuje u pomoć afirmaciji hrvatske manjine u Crnoj Gori.  
Potporu jačanju uloge manjinskih medija dao je i njegov kolega, prvi konzul Radojko Nižić.
Od početnih kritika na račun diplomacije općenito, stiglo se na kraju do pohvala. Nazočni su istaknuli kako prvi put vide diplomate kako do kraja ostanu na ovakvom skupu i aktivno sudjeluju u raspravi.
Dopredsjednik HKD Napredak – Tuzla Nikola Čiča takvu je pohvalu izrekao i na račun pomoćnika ministra Željka Rutovića i njegovog savjetnika Rajka Markuša.
»Zbunjen sam činjenicom da Hrvati u drugim sredinama, u kojima su manjina, imaju više prava od Hrvata u Bosni, koji su konstitutivni narod«, kazao je Čiča. On i njegov kolega, urednik Hrvatskog glasnika iz Tuzle Ivica Kovačević, govorili su na temu: Uloga medija u očuvanju nacionalnoga identiteta.  
Uvodničar ispred albanske nacionalne manjine u Crnoj Gori bio je Nikola Camaj, koji je govorio o medijima u službi afirmacije kulture manjina.  
Predsjednik Vijeća muslimanske nacionalne manjine u Crnoj Gori Sabrija Vulić, kritički se osvrnuo na izvještavanje o manjinama u Crnoj Gori.
Organizator susreta, urednica Hrvatskog glasnika Tamara Popović, zahvalila je na kraju nazočnima što su se odazvali pozivu na susret i najavila tiskanje Zbornika u kojem će biti objavljene teme s ovog susreta, uz dopunu temama o pristupu rješavanju manjinskih problema na području informiranja, Hrvata iz Austrije, Makedonije i Rumunjske.  
Moderator skupa bio je Slavko Mandić, direktor Skala radija.
ZAKLJUČCI: Predstavnici glasila manjinskih zajednica kazali su na kraju susreta da je ovakav skup od izuzetnog značaja, jer skraćuje putove među ljudima i doprinosi razmjeni informacija i iskustava te su usvojili zaključke skupa. Sudionici su se suglasili da će aktivno raditi na unaprjeđenju međusobne suradnje radi podizanja kvalitete programskih sadržaja medija manjinskih zajednica, aktivno raditi na otklanjanju svih nejasnoća koje su opterećivale međusobne odnose, razvijajući u svojim sredinama kulturu tolerancije, borbu protiv ideologija i prakse koje raspiruju mržnju, nasilje i svaku vrstu diskriminacije, njegovati aktivnu ulogu medija za razumijevanje u višenacionalnom i viševjerskom društvu, raditi na unaprjeđenju i primjeni profesionalnih standarda i prakse kao i na programima zajedničke edukacije, osobito kad je riječ o istraživačkom novinarstvu. 
Sudionici su podržali i ideju organizatora da se regionalni susreti urednika glasila manjinskih zajednica i njihovih medijskih partnera organiziraju svake godine u Kotoru, u srpnju ili kolovozu. 
 
T. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika