Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Projekt upitan zbog situacije u hrvatskoj zajednici

Sastanak Organizacijskog odbora projekta obilježavanja 320. obljetnice doseljavanja Šokaca iz Soli u Bač održan je 19. srpnja u Baču. Kako nisu bili nazočni predstavnici svih udruga, niti predstavnici HNV-a, sastankom je, mimo dnevnoga reda, dominirala tema posljednjih zbivanja u hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji. Konstatirano je kako su se dužnosnici hrvatske nacionalne zajednice savršeno uklopili u ružnu sliku zbivanja na političkoj sceni Srbije, a izravne posljedice u konačnoj formi po tko zna koji put osjetit će oni koji to najmanje zaslužuju – brojne institucije kulture u hrvatskoj zajednici, osobito one udaljenije od Subotice. Iako subjekti kulture nemaju upliva u politiku, izražena je velika zabrinutost i zbog posljednjih zbivanja u DSHV-u, te velikih nesuglasica na relaciji Upravni odbor NIU »Hrvatska riječ« – uposlenici tjednika – DSHV. 
»Nije mi jasno tko i kakve igre u našoj zajednici forsira. Nedavno je smijenjen saziv Upravnog odbora NIU ‘Hrvatska riječ’ čiji sam bio član, međutim, vidim da se poslije ove smjene situacija i odnosi u ustanovi rapidno pogoršavaju. Prije svakog najavljenog sastanka tijela institucija naše zajednice nesvjesno se pitam tko će sada biti smijenjen. Uvijek sam mislio da Upravni odbor treba stvarati uvjete za rad institucije, a novinari pisati kreativno i bez pritisaka. Kako je ‘Hrvatska riječ’ medijski pokrovitelj našega projekta, bio bih sretniji da je manje stranica posvećeno neželjenim pojavama u našoj zajednici, a više manifestacijama poput  naše«, kaže za Hrvatsku riječ predsjednik HKUPD »Dukat« iz Vajske Pavle Pejčić. 
Dodatnu strepnju stvorila je ostavka Antonije Čota na dužnost dopredsjednice DSHV-a, osobito njezino obrazloženje ovoga čina, a cijela se situacija, s obzirom da je ona članica Organizacijskog odbora, može negativno odraziti na realizaciju započetih projekata od strane ovih udruga. »Iako je ova manifestacija dobila podršku najviših dužnosnika naše zajednice, iako je obljetnica od posebnog značaja za našu zajednicu, nameće mi se dojam kako zajednica ne prati naša nastojanja da obljetnica bude dostojno i obilježena. Podsjećam da je ovo prvi projekt koji je ujedinio sva mjesta iz Podunavlja u kojima žive Šokci i grad Sombor, te da se odvija u trima državama. Ne treba osobito naglašavati značaj ovog projekta za očuvanje nacionalnog identiteta Hrvata koji obitavaju južno od Subotice, međutim, u hrvatskoj zajednici u Vojvodini, barem do sada, nije dobio mjesto koje zaslužuje. Nije uvijek riječ samo o materijalnoj potpori, i dužnosnici bi se trebali malo više angažirati«, kaže za Hrvatsku riječ predsjednik KPZH »Šokadija« iz Sonte prof. Zvonko Tadijan. 
Podsjetimo, udruge kulture šokačkog Podunavlja, skupa s UG »Urbani Šokci« iz Sombora, zajedničkim projektom »Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača 1688.-2008.« većim dijelom ove godine obilježavaju 320. obljetnicu doseljavanja Šokaca iz Soli u Bač. Generalnoga pokroviteljstva prihvatilo se Hrvatsko nacionalno vijeće, a na sastanku Odbora u Sonti predsjednik Branko Horvat je javno pohvalio dotadašnji rad i potaknuo nazočne da tako nastave a, kako je tom prigodom izjavio, novac neće biti problem. No, upravo problem novca pojavio se već glede putovanja na prvu središnju manifestaciju, 31. svibnja i 1. lipnja u Tuzli. Iako su fakture autobusnih prijevoznika pravodobno proslijeđene HNV-u, do danas nisu plaćene. »Na računu HNV-a ima novca namijenjenog ovoj manifestaciji i doista ne znam zbog čega dostavljene fakture nisu plaćene, što samo stvara probleme našim udrugama, jer kako da za neko sljedeće gostovanje angažiramo prijevoznike kojima nije plaćena ranija usluga?«, pita se predsjednica Organizacijskog odbora Stanka Čoban.                
Ivan Andrašić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika