Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pozdravljeno uhićenje Karadžića, traži se Mladić

SARAJEVO – Nakon vijesti o uhićenju jednog od najtraženijih haških bjegunaca i optuženika Radovana Karadžića, na sarajevskim glavnim ulicama kolone automobila i mnogobrojni građani slavili su uzvikujući »Ovo je Bosna«. Karadžić je kao ratni lider bosanskih Srba, još 1995. godine pri Haškom sudu optužen po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za genocid, sudjelovanje u genocidu, istrebljenje, ubojstva, progone, deportacije, nečovječna djela, protupravno teroriziranje civila i uzimanje talaca. Od 1998. godine nalazio se u bijegu. Uhićenje Karadžića vijest je na koju je jučer reagirao gotovo cijeli svijet. Političari u BiH pozdravili su ovu vijest i izrazili očekivanje da će se nakon Karadžića pred lice pravde izvesti i ostali bjegunci, prije svega Ratko Mladić. 
MLADIĆ JOŠ UVIJEK U BIJEGU: Iako se godinama spekuliralo kako se Karadžić krije na području Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, lideri tog manjeg BH entiteta sada kažu: njegovo uhićenje u Srbiji dokaz je da se nije nalazio u RS-u. Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik kazao je kako je uhićenjem Radovana Karadžića u Srbiji sad postalo jasno da on nije bio u RS-u. »Svi koji su to godinama tvrdili, vršeći na RS pritisak i kažnjavajući je, mogli su vidjeti da ga RS nije ni mogla uhititi jer on nije bio ovdje«, rekao je Dodik. Ponovio je stav RS-a da svi koji su optuženi za ratne zločine pred Haškim tribunalom, trebaju i odgovarati. 
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić smatra kako uhićenje Karadžića potvrđuje europsku budućnost i perspektivu regije i poziva sve institucije vlasti u BiH da rade u skladu s Ustavom i zakonima. Špirić je ocijenio kako je uhićenje Karadžića pokazalo da suradnja s Haškim tribunalom nije prazna priča, priopćeno je iz Vijeća ministara. »Nažalost, i nakon ovog uhićenja može se primijetiti kako postoje snažno etablirani pojedinci i političari koji bi htjeli da budućnost drže zarobljenu u prošlosti. Uhićenje Karadžića ne smije značiti napuštanje ili negaciju Daytonskog sporazuma«, istaknuo je Špirić. 
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u reakciji na vijest o uhićenju izjavio je kako se pokazalo da je pravda ipak dostižna, ali i upozorio da je Ratko Mladić još u bijegu. 
Predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra kako je uhićenje Karadžića u svakom slučaju dobra vijest kako zbog pravde, tako i zbog žrtava. »Sam sudski proces protiv Karadžića treba doprinijeti katarzi i utvrđivanju istine o karakteru rata«, ocijenio je Tihić. 
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra kako je uhićenje Radovana Karadžića velika stvar za BiH i pravdu. On je ocijenio da je Karadžićevim uhićenjem zadovoljen barem djelić pravde prema žrtvama zločina. 
PRAVDA SUSTIGNE SVAKO-GA: Miroslav Lajčak, visoki predstavnik i specijalni predstavnik Europske Unije u BiH naglasio je kako uhićenje Karadžića dokazuje da pravda sustigne svakoga. Dodao je kako su još dva bjegunaca, Ratko Mladić i Goran Hadžić, na slobodi. HSP (Đapić-dr. Jurišić) je također pozdravio uhićenje Radovana Karadžića, optuženika za ratne zločine na području bivše Jugoslavije. U HSP-u smatraju kako će Karadžićevo uhićenje imati svoj puni smisao samo ako se, kako se u priopćenju navodi, ukine genocidna tvorevina RS. 
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ)1990 pozdravila je dugo očekivano uhićenje Radovana Karažića. »Za nas u HDZ-u 1990 ovaj događaj predstavlja dokaz da još uvijek postoje snage kojima je stalo do prava i pravde te u skladu s tim načela odgovornosti za zločine počinjene tijekom rata na ovim prostorima«, ističe se u priopćenju HDZ-a 1990. 
U toj su stranci izrazili nadu kako će uskoro biti uhićeni i ostali ratni zločinci koji se nalaze u bijegu.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika