Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako, molim?

KOMPROMIS
Našli smo kompromisno reše-nje koje apsolutno ne dira u suštinu Predloga zakona o koncesijama, a daje mogućnost da se ostvare prava koja Vojvodina treba da ima. Ovim je prevaziđena situacija nastala njegovim odbijanjem u republičkom parlamentu, kada nije postojala dobra komunikacija tokom njegove pripreme. Zakon o koncesijama je potreban i Vojvodini i Srbiji i niko ne bi imao koristi ako on ne bi bio usvojen. I budžet Srbije, Vojvodine i lokalne samouprave imaće pihode od koncesija. Zoran Živković, srbijanski premijer, »Danas«, 31. ožujka 2003.
 
NOVINARI DETEKTIVI
Kad smo proteklog tjedna u tjedniku »Arena« objavili rute kojima se gotovo svakodnevno kreću premijer, šef države i predsjednik Sabora i podosta precizne vremenske okvire u kojima oni tuda prolaze, državni nas je vrh svrstao u kategoriju onih koji, u najmanju ruku, huškaju potencijalne atentatore. Premijer Račan pomalo je cinično zahvalio na tolikoj brizi za njegovu si-gurnost i poentirao, da ga ne citiramo, mišlju kako je skeptičan prema dobrim namjerama onih koji objavljuju takve karte dužnosničkih kretanja. Isto-dobrno, smetnuo je s uma silno važnu činjenicu – da se iz državnog proračuna u kojeg, ako baš moraju, neku siću bacaju i novinari, crpe nemile svote novca upravo da bi se spriječilo takvo njegovo olako shvaćanje vlastite sigurnosti. Jer, napisali smo i tada, a zapravo je i vrlo logično: ako u samo dan i pol do informacija prijeko potrebnih da bi se naudilo nekome iz državnog trolista može doći pukom znatiželjom motivirani novinar, s kojom će lakoćom posao obaviti naoružani zlonamjernik, motiviran možda stotinama tisuća eura?! I hoće li mu trebati za to baš puno više vremena negoli reporterskoj ekipi? Vlatka Gašparić Hercigonja, »Dubrovački vjesnik«, 22. ožujka 2003.
 
MAFIJAŠKA SURADNJA
Sad i srpski i hrvatski radikali likuju zbog ubojstva Đinđića. Uvijek sam tvrdio da mafija, i politička i kriminalna, surađuje na čitavom ovom prostoru. Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatske, »Feral Tribune«, 29. ožujka 2003.
 
MRAČNI OPTIMISTI
Vojni stručnjaci računaju da će rat u Iraku biti kratak i krvav. Govori se o nekoliko desetaka tisuća mrtvih i oko pola milijuna izbjeglica. Ali iskustvo uči da su takva predviđanja na početku rata uvijek preoptimistična. Gojko Borić, »Fokus«, 28. ožujka 2003.
 
SVI NA SVOJA MJESTA
Moraju da se razbiju mitovi o lažnim patriotama, koji su vodili besmislene ratove, koji su činili zločine, i koji neće da odu u Hag, već građane Srbije drže kao taoce. Moramo da ispunimo obećanje koje smo građanima Srbije dali posle 5. oktobra, da kriminalci odu u zatvore, ludaci u ludnice, a ratni zločinci u Hag. Vladan Batić, »Dnevnik«, 30. ožujka 2003.
 
SNAGE KAOSA
Svjesni smo da Mirko Norac i Stjepan Grandić nisu glavni i najodgovorniji za sve što se događalo u Gospiću 1991. godine, ali smo isto tako uvjereni da ni današnji samozvani stožeraši, koordinacije i ostali bukači nemaju namjeru pomoći ili olakšati položaj optuženima. Sve ove prosvjede, blokade i balvane organiziraju samo zbog vlastitih interesa i promidžbe. Naša udruga ne misli da nam zbog sudjelovanja u Domovinskom ratu pripada položaj povlaštene kaste i tražimo da se objavi popis svih udruga koje sudjeluju u organizaciji kaosa, kao i financijski iznosi koje te iste udruge redovito dobivaju od Ministarstva branitelja jer vjerujemo da je odobrena potpora proporcionalna udjelu u organiziranju prosvjeda i blokada. Ante Čatlak i Velimir Ramljak, iz udruge Hrvatski vitezovi, »Slobodna Dalmacija«, 30. ožujka 2003.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika