Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U susret velikom jubileju

Devetnaest godina je prošlo od, danas već povijesne, 1990. godine i prvog Croatia Open  ATP turnira u Umagu. Svih proteklih godina turnir vodi isti čovjek. Vizionar istarskog i hrvatskog tenisa, Sla-vko Rasberger. Iako je tijekom turnirskih dana uvijek u golemoj gužvi, ipak je uspio odvojiti trenutak slobodnog vremena za kraći razgovor.
Slabiji poznavatelji tenisa možda će reći kako ovogodišnje izdanje Croatia Opena u Umagu nije baš jako po imenima. Ali unatoč zgusnutom rasporedu ATP kalendara, glavni ždrijeb ipak  ima zavidan sastav.
Opće je poznato kako je zbog Olimpijskih igara u Pekingu i ATP kalendar pretrpio određene korekcije tijekom ovoga razdoblja, što je opet  u konačnici i uvjetovalo potencijalnim dolaskom određenih tenisača u Umag. Naravno, nakon prošlogodišnjeg izdanja u kojemu smo imali dva igrača iz TOP 5 (Đoković, Davidenko), ove godine je to bilo neizvedivo. No, u glavnom ždrijebu turnira imamo Španjolce  Fernanda Verdasca i Carlosa Moyu (svjetski broj 13 i 25), Ivu Karlovića i Ivana Ljubičića (21 i 38). Uz nekoliko kvalitetnih i vrijednih »imena« poput Argetinca Guilerma Canasa (54), Rusa Igora Andreeva (34), Čileanca Nicolasa Massua (olimpijski pobjednik).
Koliko je danas teško dobiti veliku tenisku zvijezdu za nastup na relativno manjem ATP turniru kakav je umaški?
Menadžeri i agenti igrača podigli su cijene svojih pulena visoko, osobito ukoliko njihovi igrači naprave i neki jači rezultat tijekom dogovaranja potencijalnog dolaska. Ali to je tako u svijetu vrhunskog tenisa. Primjerice, Novak Đoković bi došao u Umag, ali s obzirom da već od ponedjeljka nastupa na turniru Masters serije u Montrealu, gdje brani prvo mjesto, praktički je bilo neizvedivo osigurati njegov nastup. 
No, u ždrijebu je i zavidan broj hrvatskih tenisača i lijepo bi bilo, nakon 19 godina, ponovno u završnom susretu vidjeti i jednog domaćeg igrača. 
Nažalost, još od prvog finala (Prpić-Ivanišević), niti jedan hrvatski tenisač se nije uspio plasirati u završnicu našeg turnira. Ove godine, uz spomenute Karlovića i Ljubičića, mjesto u glavnom ždrijebu našli su još i Roko Karanušić, te  Luka Belić i Antonio Veić uz pomoć pozivnica (wild carda) i ljubitelji tenisa iz Hrvatske imat će prilike navijati za nekoliko domaćih tenisača. Hoće li netko od njih uspjeti stići do nedjeljnog finala, vidjet ćemo...
Hoćemo li, možda, dogodine na jubilarnom 20. ATP Croatia Openu, vidjeti i  sve najbolje hrvatske tenisače u Umagu?
Ove godine nedostaju Mario Ančić i Marin Čilić, ali moja osobna velika želja je okupiti sve najbolje hrvatske tenisače i nastojat ću to i učiniti. Zbilja bi bilo lijepo na jubileju imati najbolje od hrvatskog tenisa na terenima »Stella Marisa«.
Tijekom svih proteklih godina mnogo se igrača promijenilo na terenima tenis centra, ali posljednjih 14 godina jedan igrač je konstanta. Carlos Moya, kralj umaške šljake i peterostruki pobjednik, branitelj je prošlogodišnjeg naslova.
Carlos Moya je ponovno došao u Umag, jedini turnir na ATP-u na kojemu je igrao uzastopce svih proteklih 14 godina.  Došao je braniti naslov i ponovno biti u sredini gdje, doslovce, kod publike ima tretman poput domaćih igrača.
Također, Carlos je prihvatio moju ideju i u budućnosti bi trebao biti predsjednik Organizacijskog komiteta i nakon prestanka aktivne igračke karijere prijeći na novu, počasnu dužnost. Naravno u Umagu, čiji je postao svojevrsni zaštitni znak tijekom svih proteklih godina.
Na koncu, kakva je budućnost umaškog turnira?
Sljedeće godine na redu je jubilarni 20. po redu turnir i vjerujem kako ćemo uspjeti napraviti ga još boljim i spektakularnijim. Jer, Umag je svih godina to i bio. Brojne nagrade od strane ATP-a, za uspješnost i kvalitetu, s ponosom imamo u našim vitrinama.  g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika