Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Završeno Europsko prvenstvo u vaterpolu
Hrvatska bez medalje, Crnoj Gori zlato
 
Iako su vodili neizvjesnu borbu za brončanu medalju s Mađarima, hrvatski vaterpolisti nisu uspjeli osvojiti treće mjesto na Europskom prvenstvu u Malagi. Hrvatska je izgubila od Mađarske sa 14-15 (1-3, 4-2, 5-5, 3-3; 1-0, 0-2) nakon produžetaka i tako zauzela četvrto mjesto. Pogodak koji je Mađarima donio broncu postigao je Dénes Varga samo tri sekunde prije kraja drugog produžetka.
»Mađari su na kraju imali barem dva čista dara. Suci su dali dušu i srce za Mađare. Unatoč tome, imali smo čistu situaciju koju nismo, na žalost, iskoristili. Bili smo vrlo, vrlo blizu odličja, no, nismo imali sreće. Inače, radili smo dosta pogrešaka i moglo je biti puno bolje«, rekao je hrvatski izbornik Ratko Rudić nakon utakmice s reprezentacijom Mađarske. 
Naslov europskog prvaka osvojili su vaterpolisti Crne Gore, nakon što su u finalu EP u Malagi svladali Srbiju sa 6-5 (2-1, 0-3, 2-0, 1-1; 1-0, 0-0) nakon produžetaka. Crnogorci su u Malagi prvi put nastupili kao samostalna država i odmah su osvojili najsjajnije odličje. 
Iduće EP za dvije godine igrat će se u Zagrebu.
 
 
Svjetsko prvenstvo u Cadizu
Hrvatski rukometaši na pijesku
 najbolji na svijetu 
 
Hrvatske selekcije u rukometu na pijesku osvojile su naslove prvaka svijeta na 3. svjetskom prvenstvu u ovom sportu održanom u španjolskom Cadizu. 
Muška selekcija je u finalu pobijedila svjetskog prvaka Brazil s 2-1 nakon raspucavanja. Brzom i maštovitom igrom u prvom setu potpuno je razbijena igra svjetskih prvaka s rezultatom 21-12. Malo opuštanje u drugom setu donijelo je prednost Brazilu, koji je taj dio igre dobio s 20-18. U dodatnom raspucavanju izvanredni Luka Bumbak je obranio šut Brazilaca, a iskusni Hrvoje Horvat je rutinirano poentirao za konačnu pobjedu i naslov prvaka svijeta. 
Finalna utakmica u ženskoj konkurenciji, pred više od 3.000 bučnih gledatelja koji su zdušno bodrili Španjolke, bila je pravi test za naše djevojke, inače prvakinje Europe. Čvrstom, pokretljivom i maštovitom igrom djevojke su od samog početka preuzele inicijativu i nisu dopustile Španjolkama da nametnu svoju igru. Čistih 2-0 (11-10 i 14-6) u setovima natjeralo je vatrene Španjolce da velikim pljeskom pozdrave nove svjetske prvakinje. 
 
Otvoreno prvenstvo Hrvatske u plivanju
Državni rekord Sanje Jovanović 
na 50 metara slobodno 
 
Najbolja hrvatska plivačica Sanja Jovanović oborila je na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u svom rodnom Dubrovniku hrvatski rekord na 50 metara slobodno. Sanja Jovanović je u prijepodnevnim kvalifikacijama u subotu preplivala ovu dionicu za 26.09 sekundi, što je za 16 stotinki brže od prijašnjeg rekorda Monike Babok iz Eindhovena ove godine. Dubrovčanka sada drži sve hrvatske rekorde na 50, 100 i 200 slobodno, te na istim dionicama u leđnom stilu. 
Dan ranije, u utrci na 100 metara leđno Sanja Jovanović je osvojila prvo mjesto s vremenom 1:00.79 minuta, što je za samo 15 stotinki sporije od njezinog državnog rekorda. 
 
ATP Umag
Pobjede Ljubičića i Karanušića
 
Peti nositelj Ivan Ljubičić i Roko Karanušić zabilježili su pobjede u susretima prvoga kola ovogodišnjeg izdanja Croatia Opena u Umagu. Ljubičić je rutinirano slavio protiv Rusa Kukushkina (6-1, 6-2), dok je Karanušić bio bolji (6-2, 6-2) od Talijana Piccarija. Polovičnom uspjehu hrvatskih predstavnika doprinijeli su porazima igrači s pozivnicama – Antonio Veić i Luka Belić. Predstavnici Srbije Boris Pashanski (Naso 6-3, 2-6, 7-6) i Viktor Troicki (Vanek 6-3, 6-1) pobjedama su se plasirali u drugo kolo.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika