Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Druge

Na osječkom kulturnom nebu pojavile su se nove zvjezdice, ženska vokalna grupa »Druge«, nezaobilazna skupina za brojna kulturna događanja u Osijeku i okolici, čije milozvučno pjevanje nije ostalo nezapaženo, pa su se »Druge«, nepunu godinu nakon osnutka, već našle i na ovogodišnjoj Dori.
Druge njeguju »a capalla« pjevanje i nastoje očuvati tradicijski način pjevanja, repertoar im je raznovrstan i zahvata sve najbolje u hrvatskim regijama, ali njeguju baš taj starinski štih i stil koji odiše bogatstvom naša narodne baštine, pa ih je zadovoljstvo čuti, a bogami, i vidjeti, vjerujte mi na riječ.
Sreli smo se desetak i više puta, u HNK-u, na Sajmu, u Tvrđi, u Ernestinovu, na Šokačkoj grani i da ne nabrajam, i uvijek su u nekakvoj žurbi, uvijek je više sudionika, više grupa, nikako da se izdivanimo. Prigodu smo iskoristili na prelijepoj, suncem obasjanoj terasi novootvorenog Zoo-hotela na lijevoj obali Drave, posljednjih ovoproljetnih dana.
POČETAK: Sve je počelo još prije desetak, možda i više godina, kada su se kao osmoškolke uključile u mlađu folklornu skupinu HKUD »Željezničar« u Osijeku, družile se godinama, igrale i pjevale, sudjelovale na mnogim manifestacijama diljem Slavonije i čitave hrvatske, a bogami i diljem svijeta, jer ubrzo su  stasale za »A« skupinu i vidjele većinu europskih metropola, putovale do Amerike i Australije. Danas su sve odreda studentice pa studioznije prilaze pjevanju i to onom starinskom, šokačkom, ko što su pjevale naše bake.
Pišem pismo, tinta mi se proli, oslobodi gospodine, a ja obukao nove hlače, dajte cure malo se zriktajte i predstavite se. Ana Dragić, Kristina Ličanin, Jelena Dragić, Kasandra Obranić, Maja Farkaš, Ivana Sivč, Ana Jambrošić i Jelena Lehner, predstavljaju se sve uglas a smijeh se ori preko slavonskih polja. Zvonak, mladalački. Hvale se da su se upravo vratile iz Češke, gdje su bile s Tamburaškim orkestrom Batorek, koji im je uvijek potpora, kad god zatreba. Nastupale su već svagdje, u HNK-u, na okruglom stolu Šokačke grane, pjevale za Lions clab, dale potporu brojnim humanitarnim priredbama, na Koloniji mladih u Ernestinovu, na Proljetnom osječkom Sajmu, kod Izviđača, u Tvrđi i bezbroj je priredbi, koncerata, svečanih sjednica i drugih prigoda, na kojima su »Druge« naprosto nezaobilazne.
Ali, Dora im je ostala u sjećanju, u srcu. »Na Dori je bilo fantastično, fenomenalno, i Dora nas je vinula u zvjezdane visine. Dora je glamur, ali imale smo dojam da nas cijene i naše već znane estradne zvijezde, mada su se neki pitali, otkuda mlade i lijepe djevojke da njeguju taj starinski način pjevanja. Bile smo prihvaćene ali i tulumi po Opatiji s Drugama bili su ljepši, bogatiji i nezaboravni. Nastupali smo s osječkim dečkima, s bandom Prva liga, ta njih svakako znate, nastupali su u Centralu, majstori su svog zanata, mada su nastupali i pod drugim nazivima, i nadamo se daljoj suradnji s njima«, kaže Jelena Dragić.
DORA: »Što se tiče našeg plasmana na Dori, zadovoljne smo, prezadovoljne. Mada, tamo smo bile 5 dana, i već na dočeku svi su govorili, Škoro je najbolji, a to smo mi, Škoro ide dalje. Čak i na presici, a bilo nas je 15 – 16, čak je desetak predstavnika tipovalo da ćemo mi pobijediti, no na kraju su pobijedili Kraljevi ulice. Ali nama to nije važno, važno je sudjelovale smo. Spomenut ćemo Peru Galića i band, Denisa Dumendžića i ostale, jer tamo smo osnovali svojevrstan slavonski klan i svaka nam je sekunda ostala u najljepšem sjećanju«, gotovo uglas kažu Jelena, Maja i Kasandra.
Jedna je mama dobrano kumovala osnutku grupe, pa smo zamolili mamu Sabinu za koju riječ. »Ne samo jedna, skromna je Sabina Obranić, i druge su mame zasukale rukave. Mama Dragić i mama Farkaš su šile haljine za nastupe a druge se angažirale da kupimo i iste cipele i još puno toga. Mene apostrofiraju, vjerojatno s razlogom, jer prvi je nastup ovih djevojaka bio na našoj izviđačkoj manifestaciji. Ja sam načelnica u ‚Javoru‘ u Donjem Gradu, a kako i moja kćerka pjeva, zamolila sam je da pozove kolegice na našu feštu, i tada se rodila ideja, a to je bio praktički prvi nastup Druga. Poslije su pjevale na nekoliko manifestacija Šokačke grane, a onda ih je krenulo. Dalje već znate. Ja vodim njihovu evidenciju, i mogu Vam reći, njihov je kalendar popunjen već do Nove godine. Druge su nezaobilazne u Osijeku i okolici, a zahvaljujući medijima, za njih već zna čitav svijet«.
Nisam mogao a da ih ne upitam, kane li u Suboticu? »Rado, kaže Jelena Dragić, desetak je djevojaka iz Subotice, iz Bunjevačkog kola, nastupalo u Topolju na smotri pučkog crkvenog pjevanja, pa smo se zbližile poslije na zajedničkoj večeri. Te cure pjevaju divno i bilo bi lijepo da negdje zajedno nastupimo«.   
Slavko  Žebić 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika