Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Disanje
 
Plodovi jabuka i krušaka imaju svojevrsne dišne cijevi uz pomoć kojih dišu čak i nakon što su ubrani, priopćili su u srijedu francuski znanstvenici. Stručnjaci ustanove pod nazivom Europski sinkrotronski izvor (ESRF) u Grenobleu, zajedno sa svojim kolegama s Katoličkog sveučilišta u Leuvenu u Belgiji, uspjeli su otkriti dišne puteve u voću za koje se već dugo pretpostavljalo da postoje. Otkriće im je pošlo za rukom uz pomoć rendgenske računalne tomografije. 
Dišni putevi u jabukama imaju oblik nepravilnih šupljina, a kruške dišu kroz fine pravilne kanale. 
 
Sat
 
Francuski znanstvenici pronašli su dokaze da muškarci, jednako kao i žene, imaju biološki sat, koji u njihovom slučaju počinje otkucavati u srednjim 30-ima. Studija koja je obuhvatila više od 12.200 parova, koji su liječili neplodnost, pokazala je da šansa za začeće opada kada je muškarac stariji od 35 godina. Dodaje se da je šansa značajno manja kada su stariji od 40 godina.  Prijašnje studije pokazale su da prirodno, ali i umjetno začeće mnogo teže uspijeva kada muškarac prijeđe 40 godina.  Najvjerojatniji problem otkucavanja biološkog sata muškaraca navodno je DNK oštećenje u spermi. 
 
 
Gaće
 
Par staromodnih ženskih dugih gaća s monogramom VR, britanske kraljice Viktorije, za koje su stručnjaci ustvrdili da su iz 1890-tih godina te da su uistinu pripadale dugovječnoj kraljici, bit će ponuđene 30. srpnja na dražbi u gradu Derbyju. Kuća Hanson‘s Auctioneers očekuje da će od ponuđača za »gaće s pedigreom« dobiti najmanje 500 funti, kolika će biti početna cijena. Taj dio donjeg rublja je britanskoj aukcijskoj kući ponudila jedna obitelj iz Lincolnshirea, a prethodno je, kako je ustanovljeno, rublje bilo u vlasništvu privatne kraljičine sobarice.  Iz Hanson‘sa su rekli da su njihovi stručnjaci ustvrdili kako gaće datiraju iz vremena kada je kraljica imala gotovo 70 godina, što objašnjava činjenicu da gaće u struku imaju 127 cm. 
 
 
Ležaljka
 
Idealna solarna ležaljka za sunčanje stoji 5.000 funti i na njoj se nalaze proizvodi visoke tehnologije, uključujući mp3 player sa zvučnicima.   Poželite li snimiti trenutke uživanja, samo uključite kameru, a ako vam je dosadno slobodno pustite film na DVD-u. Ako ste, pak, ljubitelj igara, sjednite ispred ugrađenog monitora i poslužite se opremom. Wi-fi & bluetooth antena omogućava pristup internetu, pa e-mail možete lagodno provjeriti dok ispijate koktel na plaži. Prve ovako luksuzno opremljene ležaljke bit će u prodaji u luksuznim ljetovalištima kao što su Monako i Dubai. 
 
Shakespeare
 
Policija je u Washingtonu pretražila kuću 51-godišnjeg bogatog trgovca knjigama Raymonda Scotta u kojoj je pronađena 400 godina stara Shakespeareova knjiga, koja vrijedi 15 milijuna funti. Prva zbirka Shakespeareovih tekstova »First Folio« tiskana je 1623. godine, a jedna je od nekoliko povijesnih knjiga i rukopisa ukradenih iz knjižnice Sveučilišta u Durhamu u prosincu 1998. godine. Policija vjeruje kako su knjige ukradene po narudžbi, jer su toliko rijetke da bi ih bilo nemoguće prodati. 
 
Automat
Na ulazu u jednu dvoranu za svečanosti u Tel Avivu postavljen je automat u koji sudionici svadbe mogu ubaciti svoje kreditne kartice i utipkati iznos kojim daruju mladence. Automat se može unajmiti za 155 dolara, a iznosi koje svatovi uplate mladencima na njihov se bankovni račun prebacuju idućeg dana. Nakon uplate automat izbacuje potvrdu s imenom uplatitelja, koja se zatim, zajedno s čestitkom, može ubaciti u poseban otvor. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika