Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Problemi sa stopalima (I. dio)

U idućih nekoliko nastavaka pozabavit ćemo se zapostavljenim problemom loše njege stopala i bolestima samih stopala. Ove bolesti i promjene na stopalima veoma su raširene i skoro je svaka odrasla osoba bar jednom u životu imala problema sa stopalima, koji su joj ne samo otežavali hod, nego i pravili velike estetske probleme. Svakako da su pojedine promjene na stopalima odraz bolesti nekog drugog organskog sustava ili organa, ali ćemo se mi orijentirati najviše prema promjenama koje su vezane isključivo za stopala. Otoci stopala vezani za bolesti drugih organa nastaju, primjerice, kod bolesti bubrega - kada oni zbog svoje smanjene funkcije ne mogu izbaciti višak tekućine iz organizma. Ovdje dolazi i do otoka na potkoljenicama, ali i mnogih drugih promjena, koje će nam ukazati na tešku bolest bubrega. Otoci stopala, ali i potkoljenica nastaju i kod srčane insuficijencije, koja predstavlja smanjenu ubrizgavajuću funkciju srčanog mišića i proširenje srčanih šupljina nastalih najčešće nakon srčanog udara, ali i iz nepoznatih razloga. Svakako da otok stopala nastaje i prilikom postojanja proširenih vena na nogama, koji je tada praćen i otokom potkoljenice i najčešće crvenilom noge te ispupčenim vidljivim ili, pak, nevidljivim venama plavičaste boje. Otoci nastaju i nakon  ozljede samog stopala ili skočnog zgloba, što se rješava uz konzultaciju ortopeda. 
PROBLEMI SA STOPALIMA, kojima ćemo se mi pojedinačno pozabaviti, su: problem čukljeva ili hallux valgusa, problem kurjih očiju i kalusa, problem dijabetičnog stopala i neke druge ne tako česte promjene. Još na početku je potrebno naglasiti kako su pretilost i neudobna obuća glavni protivnici zdravog stopala i osnovni faktori u pogoršanju bolesti stopala – koje god ona etiologije, tj. porijekla, bila.
ČUKALJ ili Haluss valgus je zadebljanje palčanog zgloba. Točnije, radi se o iskrivljenu zgloba u bazi palca, kada s unutarnje strane stopala nastaje kvrga koja nekada gura palac prema unutra, tako da se on preklapa s jednim ili više nožnih prstiju. U početku ova zadebljanja ne utječu na hod, ali u kasnijim fazama bolesti postaju izuzetno bolna, često upaljena i izranjavana, što može rezultirati amputacijom nožnih prstiju i to najčešće prsta do palca. 
Na prvom mjestu, kao vodeći uzrok nastanka ovog deformiteta postavlja se neadekvatna obuća, a on se po pravilu javlja 17 puta češće kod osoba koje nose obuću, nego li kod onih koji hodaju bosi. Također, žene čak 15 puta češće imaju ovaj problem, što se također povezuje s neudobnom uskom obućom i visokim potpeticama. Drugi, česti uzrok ove pojave je i hereditet, tj. naslijeđe, koji se javlja u čak 75 posto slučajeva. I drugi deformiteti stopala i njihova građa pridonose pojavi čuklja. Tako, na primjer, on je češći kod osoba s ravnim stopalima (u narodu poznati kao ravnim tabanima), kurjim okom i kalusima, koštanim trnovima i artritisom. Interesantno je i to da je jedan od faktora u nastanku čuklja i tip stopala, odnosno dužina palca. Naime, razlikuju se tri vrste stopala i to: egipatsko, grčko i četvrtasto – u odnosu na dužinu palca na ostale prste stopala. Kod tzv. egipatskog stopala, palac je duži od ostalih prstiju, pa postoji i povećani pritisak obuće na palac i njegovo potiskivanje prema van. Kod ovog tipa stopala pojava čukljeva je i najčešća. Kod grčkog stopala to nije slučaj, jer je palac kraći od ostalih prstiju, posebno drugog prsta, dok je kod četvrtastog stopala palac u istom nivou s drugim prstima (posebno s drugim i trećim prstom), pa je pritisak raspoređen ravnopravno i čukalj se teže javlja. 
PREVENCIJA: Budući da se hallux valgus razvija polako, poduzimanje mjera opreza, dok vam u djetinjstvu i ranoj odrasloj dobi stopala rastu, može se isplatiti kasnije u životu. Pažljivo pratite oblik stopala dok se razvijaju, osobito ako vam se tegobe sa stopalima ponavljaju u obitelji. Vježbanjem i hodanjem bez obuće možete ojačati stopala, a za djecu se posebno prakticira vježba da prstima stopala skupljaju sitne predmete. Svakako, nošenje cipela koje vam u cijelosti pristaju je nužno. Žene bi morale izbjegavati cipele u kojima se prsti savijaju, koje stiskaju prste, cipele s potpeticom i sa zašiljenim vrhom. Ukoliko ste pretili, pokraj adekvatne obuće savetuje se i skidanje kila, koje će dobro doći i vašem srcu i plućima, a tako i stopalima. 
Ukoliko se ovaj problem ipak pojavi, ili ga već imate pa je kasno za prevenciju, tada se savjetuje udobna obuća ili, pak, u težim slučajevima i ortopedske cipele s posebno oblikovanim ulošcima i gornjim dijelom, koji rasterećuju zahvaćene zglobove i pomažu stopalima da ponovno dobiju svoj pravi oblik. Ranije smo spomenuli da se u težim slučajevima podvrgavaju stopala operativnom zahvatu, ali se ovo u načelu ne preporučuje, jer u većini slučajeva dugotrajni uspješni rezultati izostanu.
LIJEČENJE KOD KUĆE: Kad čukalj izazove bolna stopala, bolovi će se ublažiti vrućim kupkama ili, pak, vrućim oblozima. Pomoći će vam i to da na kućnim papučama razrežete dio kože ili tkanine iznad čuklja i tako smanjite pritisak na izbočinu. 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika