Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zrenjaninska biskupija dobila novog biskupa

Tijekom svečane mise, 5. srpnja u zrenjaninskoj katedrali za biskupa je zaređen dr. László (Ladislav) Német, redovnik verbita. Glavni zareditelj bio je kardinal Péter Erdõ, nadbiskup budimpeštansko-estergonski i primas Mađarske, a suzareditelji Julius Janusz, apostolski nuncij u Mađarskoj, te umirovljeni zrenjaninski biskup László Huzsvár. Novog biskupa su u episkopat primili svi biskupi MBK sv. Ćirila i Metoda, kao i predstavnici biskupskih konferencija okolnih zemalja. Hrvatsku biskupusku konferenciju predstavljali su njen predsjednik, osječko-đakovački nadbiskup Marin Srakić i požeški biskup Antun Škvorčević.
SVETA MISA: Misa ređenja počela je ulaskom svečane procesije u crkvu, na čijem se kraju nalazio novoimenovani biskup sa svoja dva pratitelja: Jakobom Pfeiferom, župnikom u Odžacima (rodnoj župi p. Németa), i p. Lajosem Suhajdom, redovničkim subratom novog biskupa. Dobrodošlicu glavnom zareditelju izrekao je biskup Húzsvár, koji je umirovljen nakon 20 godina biskupske službe u Banatu. Liturgija je slavljena na mađarskom jeziku, a evanđelje je čitano na sva četiri liturgijska jezika koji se koriste u biskupiji. Na mađarskom i hrvatskom evanđelje je čitao Sandor Zoltan, stalni đakon, na njemačkom preč. Pfeifer, na mađarskom p. Suhajda, a na bugarskom Stojan Kalapiš, kapelan u Mužlji. Nakon kardinalove homilije, uslijedio je obred biskupskog posvećenja, prije kojega je pročitana bula kojom je Papa imenovao p. Németa za biskupa, na latinskom, hrvatskom i mađarskom jeziku. Najsvečaniji čin ovog obreda su litanije, koje se mole klečeći, a zajednica preporučuje novog biskupa u molitve svim svetima. On je za to vrijeme prostrt i sabran pred glavnim zarediteljem. Poslije prostracije uslijedilo je polaganje ruku biskupa, što je drevan način prenošenja apostolske sukcesije, potvrđen i prihvaćen još od  apostolskih vremena. Posvetna molitva za novoimenovanog biskupa moli se dok je nad glavom ređenika otvoren evanđelistar. Nakon ovoga čina, p. Német je primio Evanđelje, biskupski križ, prsten, kapicu grimizne boje, mitru i, na kraju, biskupski štap. Nakon čina biskupovog posvećenja on je puku podijelio svečani blagoslov, primio čestitke svih biskupa i prezbitera i svečano zauzeo mjesto u biskupskoj stolici. 
OBRAĆANJE NOVOG BISKU-PA: Na kraju euharistije, biskup se prisutnima obratio na srpskom, njemačkom, mađarskom, hrvatskom i poljskom jeziku. –  »Napustio sam bivšu Jugoslaviju 1977. godine, a sad se vraćam u Srbiju koja traži mjesto na političkoj karti Europe. Drago mi je da je Srbija u posljednje vrijeme prihvatila dva, za nas vrlo važna zakona: Zakon o crkvama i vjerskim zajednicama i Zakon o vraćanju imovine crkvama i vjerskim zajednicama. Ovi dokumenti svjedoče o čvrstoj odluci i spremnosti države da ispravi povijesnu nepravdu, ali su jednako tako i temelj za suradnju između crkava i države«, rekao je i on. Uz pozdrav na hrvatskom jeziku naglasio je: »Dragi moji hrvatski vjernici, a također i oni koji govorite naki od slavenskih jezika na teritoriju moje nove biskupije. Gospodin Bog me je pozvao k vama na ovu banatsku ravnicu.
Pozivam vas da zajedno radimo i gradimo našu Crkvu na ovim prostorima.«
M. Tucakov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika