Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Nagrada »Tin Ujević« uručena Mađeru 
 
Najprestižnija pjesnička nagrada »Tin Ujević« Društva hrvatskih književnika svečano je prošloga petka, 5. srpnja, uručena u Tinovom rodnom Vrgorcu ovogodišnjem laureatu – pjesniku Miroslavu Slavku Mađeru za zbirku pjesama »Stihovi dugih naziva«, piše Hina. 
Zbirka je objavljena u Mađerovoj vlastitoj nakladi. Nagradu su uručili predsjednik Ocjenjivačkog suda za nagradu »Tin Ujević« akademik Ante Stamać i donedavni predsjednik Društva hrvatskih književnika Stjepan Čuić. 
Zahvaljujući na tom visokom priznanju Mađer je izrazio zadovoljstvo što je dobitnik nagrade, koja nosi ime našeg najvećeg pjesnika. 
Dodjelom nagrade završena je i tradicionalna kulturno-književna manifestacija »S Tinom u Vrgorcu«, koja je počela 30. lipnja. 
Laureat ovogodišnje nagrade »Tin Ujević« proglašen je na izbornoj skupštini Društva hrvatskih književnika 21. lipnja u Zagrebu. Društvo hrvatskih književnika nagradu »Tin Ujević« dodjeljuje od 1981. godine. Ona se od 1981. do 1992. dodjeljivala u Zagrebu, a od 1993. do danas svake godine u Vrgorcu. 
Ovogodišnja manifestacija »S Tinom u Vrgorcu« obilovala je večerima poezije, koncertima te likovnim događanjima. 
 
Otkazan »Susret šargije i tamburice« u Vajskoj
 
Kulturno-umjetnički program »Susret šargije i tamburice«, koji je u okviru manifestacije »Tragovi Šokaca« trebao biti održan sutra (subota, 12. srpnja) u Vajskoj, otkazan je zbog nemogućnosti organizacije. 
U sklopu manifestacije »Tragovi Šokaca« u idući petak, 18. srpnja, u Domu kulture u Plavnoj bit će otvorena Etno izložba, na kojoj će biti predstavljene šokačke narodne nošnje, stari ručni radovi, kao i predmeti koji su se nekad koristili u domaćinstvima. Nakon otvorenja izložbe u Osnovnoj školi »Ivo Lola Ribar« bit će priređen kulturno-umjetnički program. Nastupaju: HKUPD »Matoš« i KUD »Palona« iz Plavne, »Šokačka grana« iz Osijeka, kao i pjesnici »Lire naive«. 
 
Poznat Žiri Festivala europskog filma na Paliću
 
U Žiriju Festivala europskog filma »Palić 2008.«, koji će odlučivati o dobitnicima nagrada – »Zlatni toranj« za najbolji film, »Palićki toranj« za najbolju režiju, kao i specijalne nagrade Žirija, bit će izraelski redatelj i scenarist Dror Shaul, njemačka producentica filmskih festivala Martina Bleis, rumunjska glumica Maria Popistasu, bosansko-hercegovački redatelj Srđan Vuletić i domaća glumica Lena Bogdanović, priopćili su organizatori. 
O najboljem filmu iz programa »Paralele i sudari« odlučivat će međunarodni žiri kritike u sastavu: Joseph Schnele, Mihai Ćirilov i Dean Sinovčić (filmski kritičar hrvatskog tjednika »Nacional«).
Petnaesto izdanje Festivala europskog filma Palić bit će održano od 19. do 25. srpnja na više lokacija u prirodnom okruženju pokraj jezera Palić, kao i u Subotici. Posjetitelji festivala će i ove godine imati prilike uživati u glazbenom programu, koji će se održavati u Jahting klubu na Paliću s početkom u 23 i 30 sati. Od ove godine će prvi puta biti organiziran i »filmski kamp«. Kamp je smješten na muškom štrandu na Paliću i opremljen (struja, topla voda). Cijena za dvije osobe za sedam dana boravka u kampu iznosi 800 dinara. 
Ulaz na sve filmske projekcije i koncerte je besplatan, osim za glavni filmski program, gdje ulaznica košta 200 dinara. 
Izložba fotografija 
i tribina o salašima 
 
Izložba fotografija pod nazivom »Ej, salaši...«  bit će otvorena u utorak 15. srpnja u 19 sati u  svečanoj dvorani  HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici.  Nakon otvorenja u 19 i 30 sati bit će održana tribina posvećena salašima koji nestaju. Na tribini će se govoriti o uzrocima propadanja i gašenja sjevernobačkih salaša, nekada ekonomskim središtima Bačke, sada pretvorenim u ruine. O njihovoj povijesti, nekadašnjem salašarskom životu i potrebi i mogućnostima da se oni sačuvaju govoriti Božana Sabanov Đelmiš, autorica fotografija i inicijatorica izložbe, Mirko Grlica, povjesničar, časna sestra Eleonora Merković, Ernő Varnyi, pomoćnik pokrajinskog tajnika za razvoj, Ivan Stipić, žitelj salaša u Đurđinu, i Ante Rudinski, arhitekt. 
Izložba se održava u okviru »Dužijance« kao njezin neslužbeni dio, a moći će se pogledati do 5. kolovoza.
 
Slikarica Marija Kovač  u Rešetarima
 
Akademska slikarica iz Sombora Marija Kovač sudjelovala je na XI. međunarodnoj likovnoj koloniji »Petrović Rešetari 2008.«, koja je održana 14. i 15. lipnja u Rešetarima. Uz 11 hrvatskih slikara, koji žive u dijaspori, stvaralo je i 30 likovnih amatera iz – Zagreba, Varaždina, Požege, Slavonskog Broda, Našica, Novske, Slavonskog Kobaša, Kutine, Slatine, Belišća, Bilja, Osijeka, Nove Gradiške i Rešetara. Nastali radovi, njih više od 70, darovani su sponzorima manifestacije. Pokrovitelji priredbe bili su Hrvatska matica iseljenika Zagreb i Poglavarstvo Općine Rešetari, a supokrovitelji Brodsko-posavska županija, Slavonski Brod.  
 
Marija Ivošev na izložbi u Strasbourgu
 
Povodom usvajanja europske konvencije o starim i tradicijskim zanatima na ljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Europe, u Palači SE u Strasbourgu je nedavno otvorena izložba »Hand made«, na kojoj su predstavljene narodne nošnje, ručni radovi i stari alati s prostora Srbije. Veliku čast nazočiti izložbi imala je i Marija Ivošev iz Bačkog Brega, koja je put europske prijestolnice pošla u ime Centra za kreativno domaćinstvo iz Sombora, zbog specifičnosti i rariteta njezine djelatnosti i višegodišnjeg iskustva. Na izložbi u zgradi Europskog parlamenta prikazala je tri narodne šokačke, te dvije srbijanske i bunjevačke nošnje. Također, izloženi su bili i ručni radovi iz Bačkog Brega, kao i kožni prsluci (kožusi), koje ona godinama vješto šiva u svom kućnom ambijentu. Na taj je način Marija Ivošev svoj grad, te malo selo u kojem živi, barem na neki način približila Europi.
I. Dekić
 
Severina nastupa u Novom Bečeju 
 
Hrvatska pjevačica Severina bit će glavna zvijezda ovogodišnjih »Velikogospojinskih dana« u banatskom mjestu Novi Bečej, piše u ponedjeljak novosadski »Građanski list« prenoseći izjavu čelnika lokalne samouprave. 
Na tradicionalnoj turističko-sportskoj manifestaciji nastupit će i druge glazbene skupine, kao i pjevač Zdravko Čolić, no, po riječima predsjednika Općine Milivoja Vrebalova »najteže je bilo nagovoriti Severinu na nastup u Novom Bečeju«.
»Velikogospojinski dani« su skup ljetnih kulturnih, sportskih, kulinarskih i turističko-gospodarskih manifestacija koje bi ove godine, od 22. do 28. kolovoza, trebale privući oko 100.000 posjetitelja iz Vojvodine i susjedstva. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika