Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

U Poreču održana Glavna skupština Matice hrvatske 
»Srebrna povelja« 
subotičkom ogranku
Na Glavnoj skupštini Matice hrvatske, koja se održava svake druge godine između dviju izbornih skupština, a koja je ovoga puta održana 14. lipnja u Poreču, za rezultate postignute u radu, sudionici skupštine dodijelili su novoustanovljeno odličje »Grof Janko Drašković« – koje će se ubuduće dodjeljivati zaslužnim osobama, a sastoji se od medalje koju je izradio kipar Kuzma Kovačić. Prvo odličje posmrtno je dobio Vlatko Pavletić. 
Matica je također dodijelila »Zlatne plakete« Josipu Bratuliću, Damiru Barbariću, Mirku Marja-noviću iz Sarajeva i Mariji Kroker Tuškan iz SAD, a »Srebrne povelje« pojedincima i ograncima koji su u proteklom razdoblju postigli zavidne rezultate u promicanju ideja Matice hrvatske.  Tako je i ogranak Matice hrvatske iz Subotice dobio »Srebrnu povelju« za časopis za kulturu, umjetnost i znanost »Klasje naših ravni«, u čijem su uredništvu: Lazar Merković, Milovan Miković, Petko Vojnić Purčar i Stipan Stantić.
»Dobro znamo kako se drugi brinu o nama, vrijeme je da sami o sebi ostavimo dubok trag«, rekao je na kraju skupštine Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske. 
J. B.
 
 
Počeo Vukovar Film Festival
Ostvarenja iz  podunavske regije
 
Festival podunavskog filma u Vukovaru koji traje od 9. do 13. srpnja, prikazat će više od 50 ostvarenja, od kojih će tridesetak biti u konkurenciji. Stručni žiri izabrat će najbolje filmove u kategorijama dugometražnog i kratkometražnog igranog te dokumentarnog filma iz zemalja podunavske regije.
Pobjednički dugometražni film otkupit će kompanija Discovery film za regionalnu distribuciju, dok će za kratki i dokumentarni film biti dodijeljena novčana nagrada od 500, odnosno 1.000 eura. 
U programu »Svijet« prikazuju se pobjednička ostvarenja s velikih festivala poput ovogodišnjeg laureata berlinskog festivala »Elitne postrojbe« (Tropa de Elite), filmovi velikih redatelja te najnoviji kino hitovi. Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Rumunjska, a bit će prikazano 5 zanimljivih naslova iz te najvitalnije istočnoeuropske kinematografije. 
Ljubiteljima animiranog filma namijenjen je program »Dragulji Zagreb filma« (osam filmova Zagrebačke škole crtanog filma), dok će program »Matineje« obradovati najmlađe posjetitelje.
Festivalski žiri čine filmski kritičar Nenad Polimac i redatelji Kristijan Milić i Zvonimir Jurić. 
Kako navode organizatori, Vukovar Film Festival organizira se s namjerom da se doprinese kulturnoj obnovi u Domovinskom ratu razorenom gradu. Organizatori su kompanija Discovery film i Grad Vukovar. 
D. B. P.
 
 
Sedmi hrvatski lokalitet 
uvršten u svjetsku baštinu
Starigradsko polje na 
Hvaru na listi UNESCO-a 
 
Starigradsko polje na Hvaru upisano je na Listu svjetske baštine UNESCO-a, objavilo je u utorak Ministarstvo kulture. Odluka o upisu Starigradskog polja na prestižni popis svjetske baštine donesena je na 32. zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a, koja je od 2. do 10. srpnja održana u kanadskom gradu Quebecu.
Odbor za svjetsku baštinu na svojoj sjednici odlučuje o kandidaturama zemalja članica UNESCO-a za upis pojedinih dobara na Listu svjetske baštine.
Starigradsko polje na Hvaru sedmi je lokalitet koji je Hrvatska upisala na Listu svjetske baštine – pet kulturnih (Dioklecijanova palača i povijesni kompleks Splita, Stari grad Dubrovnik, Ranokršćanski kompleks Eufrazijeve bazilike u Poreču, povijesna jezgra Trogira i katedrala sv. Jakova u Šibeniku) i jedan prirodni (Nacionalni park Plitvička jezera).
Starigradsko polje, najveća i najplodnija ravnica na jadranskim otocima, najbolje je očuvani antički katastar na Sredozemlju i u Europi. Početkom 4. stoljeća prije Krista ravnica je pravolinijski podijeljena u grčkom metričkom sustavu na 75 parcela. Temeljna parcela bio je izduljeni pravokutnik veličine oko 900 x 180 metara, koji se jasno može iskazati grčkim mjernim jedinicama. 
Priprema kandidature Starigradskog polja za Listu svjetske baštine trajala je nekoliko godina, a cijeli su projekt koordinirali i vodili stručnjaci Ministarstva kulture.
Važnost projekta prepoznala je lokalna zajednica koja je slijedom usvajanja Plana upravljanja lokaliteta osnovala i posebnu ustanovu koja će skrbiti o budućem razvoju Starigradskog polja vodeći se smjernicama UNESCO-a za razvoj lokaliteta od posebne važnosti za svjetsku baštinu.
Upis sedmog lokaliteta na prestižnu listu svjetske baštine, kako se navodi u priopćenju Kabineta ministra kulture, veliko je priznanje Hrvatskoj.
»Ovo je dokaz da države članice UNESCO-a prepoznaju i cijene napore koje Hrvatska ulaže u zaštitu i promicanje kulturne baštine što je prepoznato i nedavnim izborom Hrvatske u Odbor Konvencije za nematerijalnu baštinu kao i osnivanjem UNESCO-vog centra za podvodnu arheologiju u Zadru«, stoji u priopćenju.
(Hina)
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika