Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prijeti gašenje posljednjem mediju na hrvatskom jeziku

Mediji na hrvatskom jeziku u Mostaru, odnosno u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, nalaze se na rubu propasti te kako kažu uprave pojedinih medija, prijeti im gašenje. Kako kažu u sindikatu i upravi Hercegovačke radiotelevizije, koja je u najtežoj situaciji, sramna je činjenica da se danas, dva tjedna nakon odluke Ustavnog suda BiH da sadašnje ustrojstvo javnog RTV sustava BiH ne ugrožava vitalni i nacionalni interes Hrvata, radi sve da i posljednji medij na hrvatskom jeziku bude ugašen.  
STATUSNO PITANJE HTV-a: Iako je Vlada HNŽ-a donijela odluku da će medijskim kućama u toj županiji konačno biti uplaćen iznos od 716.500 maraka za proteklih šest mjeseci, u sindikatu i upravi nisu zadovoljni, jer smatraju da je ova odluka Vlade samo pokušaj gašenja vatre, koja se u posljednjim danima uvelike razbuktala. 
»Male infuzije nam ništa ne znače, jer smo mnogo puta prolazili kroz ovakve situacije. Naš problem je bio i ostat će statusno pitanje Hercegovačke radiotelevizije«, kazao je novinarima direktor HTV-a Vlatko Menix dodajući, da ova medijska kuća više ne može preživljavati, jer nema stalni izvor financiranja. Prema Menixovim riječima, više nisu u pitanju samo plaće zaposlenika, nego i program medija. »Tražimo samo funkcioniranje ove kuće kao jednog normalnog i profesionalnog medija. Nažalost, odavno smo uskraćeni s previše strana i onda nije teško prigovoriti našem programu, a nitko se ne pita kako opstajemo«, kaže Menix i nastavlja, kako su sindikati, urednička i upravno-menadžmentska tijela njihove kuće odlučili ne stajati dok se ozbiljno ne priđe rješavanju njihova statusa.  
SUFINANCIRANJE MEDIJA: Županijski premijer Srećko Boras, kao odgovor na pokušaj opstrukcije u provedbi odluke o sufinanciranju medija od strane pojedinih bošnjačkih ministara, zaprijetio je obustavom svih uplata sa županijskog proračuna, dok se ne ispoštuje odluka Vlade o isplati sredstava za medije. Naime, Vlada je nakon bezbroj pokušaja postizanja političkog dogovora, na inicijativu ministara HDZ-a 1990. usvojila odluku o usvajanju programa utroška dijela sredstava utvrđenih proračunom s pozicije »sufinanciranje projekata u informiranju«, čime je definirano da se medijskim kućama u HNŽ-u uplati iznos od ukupno 716.500 maraka. Međutim, kako je odluka donesena na sjednici na kojoj nisu sudjelovali svi ministri iz redova Bošnjaka, pojedini ministri pokušali su opstruirati provedbu odluke i na taj način prolongirati isplatu odobrenih sredstava medijima u HNŽ-u. Zastupnici HDZ-a 1990. u Skupštini skupili su potpise za sazivanje izvanredne sjednice, koja bi uskoro trebala biti održana s jednom točkom dnevnog reda – preuzimanje dijela osnivačkih prava HNŽ-a nad Hercegovačkom TV. 
EMBARGO NA POLITIČKE VIJESTI: Hercegovačkoj radioteleviziji, čije vodstvo je odlučilo ignorirati sve vijesti vezane za županijsku Skupštinu, Vladu i Gradsku upravu Mostara, dok se konačno ne riješi status ove radiotelevizije, najvjerojatnije će se pridružiti i ostale medijske kuće iz županije, koje se ne nalaze u zavidnoj situaciji. Hercegovačka radiotelevizija također neće objavljivati niti vijesti političkih stranaka, kako hrvatskih tako i ostalih. Odlaganje odluke o preuzimanju vlasničkih prava nad HTV-om, kažu iz uprave, još više je sramno, jer je od odluke Norberta Wintersteina o tadašnjem HRT-u prošlo više od 15 mjeseci, a još ništa nije učinjeno.                    g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika