Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Oj Polačo, nek ti ime traje!

U Polači, u zadarskom zaleđu, prošlog je vikenda održana deseta jubilarna Smotra izvornih folklornih skupina pod nazivom »Oj Polačo, nek ti ime traje«, na kojoj se okupilo više od tisuću sudionika iz 40 kulturno-umjetničkih društava i udruga, a pratilo ju je, kroz tri dana, barem dvostruko više posjetitelja iz Polače i okolnih mjesta te obliž-njeg Biograda i Zadra.
»Za one koji ne znaju, Polača je u Domovinskom ratu do temelja porušena i spaljena, ali mještani ni u progonstvu nisu zaboravili svoju kulturnu baštinu, pa su već 1998. godine, nakon sudjelovanja na prestižnoj zagrebačkoj Smotri folklora, čim je omogućen povratak, organizirali Smotru povratničkih društava«, sjeća se Dragan Kutija, predsjednik radnog odbora Smotre. Tada je sudjelovalo desetak društava iz okolice i drugih ratom zahvaćenih dijelova Hrvatske, a danas je Polača, kada je poput Feniksa izniknula iz pepela, ugostila 40-tak društava s više od tisuću sudionika, a radost i osmijeh na licima domaćina, ali i brojnih gostiju, svjedokom su ovoga lijepoga događaja.
OBNAVLJAJMO BAŠTINU: Poseban dio programa bio je posvećen sjećanju na prvu smotru od prije 10 godina uz sudjelovanje skupina sa zagrebačke Smotre folklora »Obnavljajmo baštinu« iz 1998. godine, a sudjelovali su – »Korana« iz Slunja, »Dinara« iz Kijeva, »Milan Begović« iz Vrlike, »Vrilo« iz Lovinca, »Grančica« iz Đeletovaca kod Vinkovaca, »Ady Endre« iz Korođa kod Osijeka, »Zavičajna udruga Gibarčana« i domaći KUD »Gradina«. Taj dio programa začinili su odličnim nastupom članovi HKPD-a »Matija Gubec« iz Tavankuta. 
Tri dana vrlo lijepoga programa oduševilo je domaću publiku i brojne goste, a na bini su se smjenjivali pozdravi zvaničnika, ali i zdravice sudionika, dječje grupe, ali i muške i ženske pjevačke skupine, bilo je tu orcanja ili orzanja, ali i svirača na tradicijskim instrumentima, koji su također nagrađeni pljeskom. Predsjednica domaćeg KUD-a »Gradina« Žaklina Kutija i voditelj Smotre Vido Bagur, blistali su od sreće. I onda, ženska pjevačka skupina profesionalnog ansambla Hrvatske »Lado« publiku diže na noge.
»Sretni smo da danas u Polači možemo pozdraviti tisuće sudionika, sretni smo da je naša Polača obnovljena, da vas možemo ugostiti u novoj školi i da možemo na misu u novoj crkvi, ali najsretniji smo jer ste vi sretni«, rekla je Žaklina Kutija, predsjednica »Gradine«, KUD-a koje je obnovljeno još u progonstvu, a danas okuplja pedesetak članova i dosta djece i mladeži. Danas cijelo mjesto živi za kulturu i kulturnu baštinu.
USPJEŠNA SMOTRA: »Veseli me, kada u maloj sredini kakva je Polača, napravimo jednu ovako uspješnu smotru«, kazao je prof. Vido Bagur iz Zagreba i dodao: »Počeli smo stidljivo s jedva stotinjak sudionika, a danas smo ovdje okupili više od tisuću sudionika iz Dalmacije, Like i Ravnih Kotara, ali i drugih dijelova Hrvatske, a tu su i naši prijatelji iz Vojvodine, iz Tavankuta, česti sudionici Međunarodne smotre folklora u Zagrebu«.
Očaran je i Ladislav Suknović, predsjednik HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta, i dočekom, i smještajem, a posebice smotrom. »Smještaj u hotelu Albamaris je pravo osvježenje za našu skupinu. Domaćini su gostoljubivi, smještaj je odličan, doček fantastičan, a što se smotre tiče, kapa dolje. Mi znamo što znači okupiti tisuću sudionika, okupiti četrdeset društava i udruga, tušta posla, a još više novca. Doveli smo našu reprezentativnu grupu, odradili smo naš dio posla što smo bolje znali, a sutra imamo cjelovečernji koncert u hotelu gdje smo smješteni«.
»Mi Gibarčani bili smo i na prvoj smotri u Polači i drago nam je da su nas ponovno pozvali, a povezala nas je prognanička sudbina. Nažalost, mi se nikada nećemo vratiti u naše selo, najljepše na svijetu, a raseljeni smo u 66 gradova i sela diljem Lijepe Naše, no, Polačani su se vratili doma, Bogu hvala, i izgradili svoje mjesto, njeguju svoju tradiciju i baštinu, i primijetila sam, imaju puno djece, neka su živa i zdrava. Veliko hvala domaćinima, i neka nam dođu u Osijek, za blagdan Sv. Vinka, kada se okupi i do 300 prognanih Gibarčana«, rekla je Katica Tomić.
Slavko  Žebić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika