Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Esseker jugendszene

Evo već osmi puta Njemačka narodnosna zajednica-Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Osijeku, organizira Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku, ove godine u suradnji s Podunavsko-švapskom zakladom Savezne države Baden-Würtemberg, a Festival je održan od 26.-29.lipnja i sve su predstave odigrane u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u osječkom Donjem Gradu.
Na otvorenju Festivala govorio je Alaksandar Tolanuer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, napominjući, da niti u jednoj zemlji nije lako biti nacionalna manjina, a pogotovu njemačka nacionalna manjina u bivšoj Jugoslaviji, kojoj je bila natovarena kolektivna krivnja koja na nju ne spada. Pohvalio je Hrvatsku koja je zakonima regulirala odnose s nacionalnim manjinama na vrlo visokoj europskoj razini, pa Savjet, kojemu je na čelu, sukladno potrebama zadovoljava zahtjeve nacionalnih manjina i pravno i financijski. Izrazio je zadovoljstvo vrlo dobrom organizacijom, pohvalio osječko vodstvo i nazočnost velikog broja djece i mladeži, a Festival je otvorio riječima: »Pripala mi je čast da otvorim ovaj Festival, pa ću to učiniti prenoseći Vam poruku jedne stare indijske poslovice. Ako želiš biti sretan jedan dan – napij se, ako želiš biti sretan tjedan dana – oženi se, a ako želiš biti sretan cijeloga života, budi svoj! Očito je da ste Vi ovdje u Osijeku svoji, i ja Vam čestitam!«
I Renata je Trišler, izvršna direktorica Njemačke narodnosne zajednice u Osijeku naglasila je da već po osmi puta organiziraju ovaj Festival, koji je postao najveća manifestacija njemačke manjine u ovom dijelu Europe, a okuplja više od stotinjak sudionika iz Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Slovenije i Srbije, odnosno Vojvodine. Osim kazališnih skupina iz Osijeka i okolice, tu su i skupine iz Segeta Donjeg kod Trogira, iz Vidovca u Zagorju, grupa iz Zagreba, dvije grupe iz Rumunjske i jedna iz Pečuha, u Mađarskoj. Rekla je da ova zaklada iz Baden-Würtemberga financira i nekoliko projekata diljem Vojvodine. »Živimo vrlo blizu, živimo zajedno, pa naravno da trebamo i surađivati, a poznavanje jezika vrlo je važno, naravno, u našem slučaju, njemačkog jezika, jer to je dio bogatstva u razumijevanju i komuniciranju, što je itekako važno«, istaknula je Renata.
Zadovoljan je i predsjednik Njemačke narodnosne zajednice-Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Osijeku, Zorislav Schemberger. »Ovaj naš Festival već prelazi u tradiciju i pridonosi  boljitku u učenju jezika, ne samo ‘bubanju’, već kroz igru, kroz zabavu«.
Zorislava smo još pitali koliko je danas Švaba u Hrvatskoj i prema statistici, to je oko 3 tisuće Nijemaca i oko 300 Austrijanaca, no te se brojke odmah mogu pomnožiti s 5, jer statistika broji samo deklarirane manjince, no njihov je broj daleko, daleko veći, što se da vidjeti o ako se u ruke uzme telefonski imenik Osijeka. Možete se deklarirati kako želite, ali ime i poglavito prezime, dostatno govori o podrijetlu.
 Slavko  Žebić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika