Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Gradi se šokačka etno-kuća 
 
BAČ – Članovi HKUPD »Mostonga« u Baču mogu se pohvaliti jednim velikim uspjehom. Iako su jako mlada udruga, djeluju tek godinu i pol, započeli su jedan hvalevrijedan projekt – gradnju šokačke etno-kuće. Ideja se rodila kad je u privatnoj obiteljskoj kući, koju je udruga dobila na raspolaganje, pronađen veliki broj eksponata s kraja XIX. i početka XX. stoljeća. Vrijedni na djelu, brzi u razmišljanju, članovi su predložili, a čelništvo odlučilo ući u projekt izgradnje etno-kuće. Kuća je zamišljena kao muzej u kojemu će biti izloženo staro pokućstvo, pučko ruho i paorska radila. Kako se Općina Bač razvija u jako turističko središte, pokraj postojećih povijesnih spomenika, ovakav etno-muzej upotpunit će turističku ponudu grada. Za sada se ovaj projekt financira osobnim sredstvima, a očekuje se i potpora - kako iz Općine, tako i iz fondova, kojima je financiranje razvoja etno i eko turizma resor. »Mlada smo udruga, ali razmišljamo pozitivno. Nismo se ni organizirali samo radi folklornih nastupa, bitan nam je rad u svim segmentima očuvanja bogate zaostavštine naših predaka. Realizacijom ovoga projekta stvoriti ćemo jedan prostor, jednu cjelinu, koja će ne samo posjetiteljima Bača, nego i našim mlađim naraštajima pružiti priliku da osjete šmek života naših predaka. Iako za sada sami financiramo gradnju, nadam se da će svi relevantni čimbenici imati sluha za ovo što radimo i to pokazati financijskom potporom. Nadam se da će jedan dio etno-kuće biti u uporabi koncem kolovoza ove godine, a za cjelovitu realizaciju, za koju su potrebna puno ozbiljnija sredstva,  bit će nam potrebno i puno više vremena«, kazao je za »Hrvatsku riječ« predsjednik »Mostonge« Stjepan Čoban.
I. Andrašić
 
Pripreme za Dužionicu
 
SOMBOR – Centralna manifestacija ovogodišnje somborske Dužionice, koju svake godine organizira HKUD »Vladimir Nazor«, održat će se 3. kolovoza. Prema riječima pročelnika folklorne sekcije Željka Kolara ove godine bi trebalo vratiti bandašičino kolo, stari običaj bunjevačkih Hrvata u Somboru, koje se, nažalost, nije održavalo u posljednje tri godine. U petak, 1. kolovoza, bit će priređena književna večer, a očekuje se i dolazak kulturno-umjetničkog društva iz okolice Đakova ili Valpova. Gostujući KUD održat će koncert u subotu 2. kolovoza, a u nedjelju, 3. kolovoza, kao i svake godine bit će slavljena sveta misa u crkvi Presvetog Trojstva, gdje će se blagosloviti kruh, koji će se u gradskoj vijećnici predati gradonačelniku Sombora. Zatim slijedi veliko kolo na Trgu Presvetog Trojstva i ručak, koji će biti priređen u prostorijama Hrvatskog doma.
Ovogodišnji bandaš i bandašica su Bojan Jozić iz Nenadića i Irena Budimčević iz Sombora. Krunu od slame za bandaša i bandašicu će, kao i prošlih godina, isplesti Lidija Džinić iz Nenadića, a bandašičine prijateljice će raditi male ukrase od slame, kojima će biti okićeni gosti, dok će kruh ispeći bandašičini roditelji.
Očekuju se gosti iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, Generalnog konzulata RH u Subotici, predstavnici kulturno-umjetničkih društava, predstavnici HNV-a, kao i predstavnici NIU »Hrvatska riječ«. Gosti će biti i ovogodišnji bandaši i bandašice iz mjesta u kojima se održava manifestacija Dužijanca.
Z. Gorjanac
 
Dušan Jović gradonačelnik
 
SOMBOR – Tajnim glasovanjem u prošli petak, 4. srpnja, za novog gradonačelnika Sombora  izabran je mr. Dušan Jović, glumac Narodnog pozorišta i portparol Demokratske stranke u Somboru. Za njega je glasovalo 37 od 60 vijećnika gradske Skupštine, dok su 23 listića bila nevažeća. Za zamjenika gradonačelnika Sombora izabran je bivši predsjednik SO Sombor Veljko Stojnović, član DS-a, koji je također dobio 37 glasova. Prve čestitke novom gradonačelniku uputio je dosadašnji vršitelj ove funkcije dr. Jovan Slavković, poželjevši mu uspješan rad u narednom mandatu od četiri godine.
Magistar Dušan Jović je rođen 1979. godine u Somboru, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju »Veljko Petrović«. Godine 1997. upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Novom Sadu u klasi profesorice Vide Ognjenović. Diplomirao je kao prvi u generaciji 2001. godine. Poslijediplomski studij strateškog menadžmenta pohađao je od 2005. do 2007. godine na Sveučilištu za mir Ujedinjenih naroda, a magistarsku tezu je uspješno obranio u rujnu 2007. godine, kao najbolji student u najkraćem roku u povijesti tog fakulteta. Od 2001. godine je vlasnik i direktor marketinške agencije i konzultant za marketing i strateški marketing. Oženjen je i otac dvoje djece.
Prema riječima predsjednika somborske podružnice DSHV-a Mate Matarića, za članicu Gradskog vijeća zaduženu za obrazovanje imenovana je Snežana Periškić, a na sljedećoj sjednici somborske skupštine se očekuje imenovanje vijećnika DSHV-a Adama Tubića za člana Odbora za razvoj i unapređenje sela, dok će Mata Matarić od strane gradonačelnika biti imenovan za pomoćnika gradonačelnika.
 Z. Gorjanac
 
Uspješna pjevačka godina
 
SOMBOR – Pjevačka sekcija HKUD »Vladimir Nazor« počela je s radom prije godinu dana. Na početku rada imali su i glazbenika, koji ih je pratio na gitari, da bi se kasnije odlučili za »a capella« pjevanje. Pročelnica ove sekcije je Vesna Čuvardić, koja s pjevačima amaterima radi s puno ljubavi i entuzijazma.
Pjevačko društvo broji deset članova: Zvonimir Lukač, Antun Kovač, Marija Hornjak, Emilija Dorotić, Marica Mikrut, Klara Oberman, Ivica i Hermina Malković, Ana Segedi i pročelnica Vesna Čuvardić. Ova skupina entuzijasta njeguje, prije svega, crkvene duhovne, starogradske i izvorne narodne pjesme. Iako djeluju tek godinu dana, iza njih su zapaženi nastupi u Bačkom Monoštoru, Lemešu, Topolju, kao i na priredbama koje organizira HKUD »Vladimir Nazor«. Jedan od zapaženih nastupa imali su i u prošlu subotu na Festivalu marijanskih pisama u Bačkom Monoštoru, gdje su nastupali s još osam  pjevačkih skupina i izveli kompozicije »Danak svaki« i »Iz mnogih krajeva«. Po riječima pročelnice Vesne Čuvardić, u planu im je angažirati stručnu, glazbeno obrazovanu osobu, koja bi vodila zbor i uvježbala članove pjevati višeglasno, jer su do sada pjesme izvodili u dvoglasu. Cilj pjevačke skupine je privući mlade osobe i prerasti u jedan veći zbor. 
Ljubitelji dobre pjesme se svakog četvrtka okupljaju u prostorijama HKUD »Vladimir Nazor«.
 Z. Gorjanac
 
Koncert »Plavog čuperka«
 
RUMA – Povodom pet godina postojanja i rada rumskog tamburaškog orkestra »Plavi čuperak« u ljetnom vrtu HKPD »Matija Gubec« iz Rume u petak, 4. srpnja, održan je svečani koncert. Mjesto održavanja koncerta nije slučajno odabrano, nego je plod i rezultat izuzetne suradnje dva rumska tamburaška orkestra. I pokraj promjenljivog vremena, tamburaši najmlađeg rumskog tamburaškog orkestra priredili su svim gostima jednu izuzetnu glazbenu večer. Kao gosti koncerta nastupili su i članovi tamburaškog orkestra konjičkog kluba »Mustang« iz Ravnog Sela. Izvedeno je pregršt nezaboravnih melodija – što tamburaške, što klasične i evergreen glazbe. Na koncertu je nastupilo čak osam vokalnih solista – Ana Kovačević, Ljiljana Vidović, Nataša Knežević, Marina Oluić, Katarina Atanacković, Milorad Stokin, Miloš Eremić i Dušan Stupar, a sve to uz dirigentske palice Nedeljka Patkovića i Vesne Gulan. Na repertoaru je bilo za svačiji ukus po nešto -– od »Večernjeg zvona« Tibora Andrašovana, »Blijedog mjeseca«, »Dunavskih valova«, »Fijakerista« pa do skladbi kao što su: »Santa Lucia«, »Love me tender«, »O sole mio«, a moglo se čuti i par vojvođanskih kola... Sve u svemu, još jedan izuzetan kulturni događaj je obilježio početak ljeta na kulturnoj mapi Rume
 N.  Jurca
 
Kušana su i hrvatska vina
 
NOVI SAD – Internacionalni festival vina InterFest 08, koji je nedavno održan u Novom Sadu, ugostio je ove godine oko 160 izlagača, sa 600 vrsta vina iz 14 zemalja. »Oko 75.000 posjetitelja je bilo, a za tri dana na Festivalu je popijeno više od 35.000 litara i prodano 6.200 buteljki vina«, kaže Nataša Budisavljević, direktorica InterFesta, koji je glavni organizator, uz podršku Novog Sada i brojnih sponzora, ove vinske fešte.
Tijekom Festivala održano je i nekoliko specijaliziranih predavanja, a među najzapaženijim događajima bili su: promocija hrane, vina i raznih vrsta maslinovog ulja iz Istre – istarski pršut, tartufi, rakovice i drugi njihovi tradicionalni specijaliteti; degustacija francuskih vina, na kojoj je svoje proizvode ponudilo sedam podruma iz četiri vinske regije Francuske; degustacija vina iz Hrvatske – iz Dalmacije, koju je vodio Miljenko Samardžić, direktor marketinga tvrtke Dalmacijavino iz Splita, a posjetitelji su probali poznate plavce, pošipe, postupe, dingače, prošek i druge autohtone sorte vina iz ove oblasti.
Na kraju razgovora direktorica objašnjava da je ideja Festivala u suštini zasnovana na promicanju vina i vinske kulture kroz sintezu vinarstva, gastronomije i glazbe. Jer, Festival prije svega treba pokazati publici domaće vinarstvo, koje je u ekspanziji posljednjih godina, ali ujedno predstavljati i odličan ambijent za strance, koji se žele probiti na ovo tržište.
I. Kušeta
Sonta u mraku
 
SONTA – Od posljednje jake grmljavine u Sonti prošlo je dva tjedna. Udar groma u trafo na križanju ulica Jovana Jovanovića Zmaja i Marka Oreškovića ostavio je trećinu sela bez ulične rasvjete. Stradala je faza uz koju je rasvjeta i vezana, a bez struje su ostala i mnoga kućanstva s monofaznim priključcima. Ekipa Elektrovojvodine iz Apatina izašla je na teren iste večeri, udarom groma izazvani kvar za jedan sat otklonila i struju su dobili svi. Međutim, ulične rasvjete u jugoistočnoj trećini sela, vezane za ovaj trafo, nema ni danas. Po informaciji iz apatinskog odjela »Elektrovojvodine« problem je u poručenoj opremi, čije se prispijeće očekuje početkom idućega tjedna, a i terenske ekipe su proteklih dana bile pojačano angažirane na drugim poslovima. 
 I. A
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika