Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Velika proslava

U Selenči je održana velika proslava pod nazivom »250-ogodišnja žetva«, kojom je obilježeno 250 godina od doseljavanja Slovaka u Vojvodinu. Proslava i prigodni programi su trajali od 4. do 6. srpnja. 
U prisustvu mnogobrojnih mještana i njihovih gostiju iz mjesta u kojima žive vojvođanski Slovaci, ali i iz drugih vojvođanskih sredina, u prisustvu brojnih uzvanika goste su pozdravili – pokrajinski tajnik za informacije Milorad Đurić, predsjednik Općine Bač Tomislav Bogunović, veleposlanik Republike Slovačke u Srbiji Igor Furđik, predsjednik Matice slovenske (R. Slovačka) Jozef Markuš, uz predsjednicu Nacionalnog vijeća Slovaka Anu Tomanovu Makanovu, biskupa Slovačke evangeličke crkve i mnoge druge.
»Ne gledamo s povjerenjem samo u budućnost, već i u našu prošlost u kojoj smo uspjeli izgraditi ono što nas danas čini tako prepoznatljivima – naš zajednički život u Vojvodini, koja je pravi dom svim svojim mnogobrojnim ljudima. Suvremena Europa počiva na harmonizaciji, otvorenosti i na zajedničkom življenju i zato sam siguran da će Slovaci i ubuduće dati sve od sebe, da živimo još bolje i još bliže jedni drugima, u svoj svojoj raznolikosti i bogatstvu kultura i jezika«, rekao je pokrajinski tajnik za informacije, koji je svim sudionicima i gostima prenio i čestitke dr. Bojana Pajtića.
Gosti su imali prigodu biti nazočni svečanoj službi Božjoj u evangeličkoj crkvi, kao i svečanoj sv. misi u rimokatoličkoj crkvi i uživati u koncertu u rimokatoličkoj crkvi. 
U programu su nastupila mnoga društva koja njeguju slovačku tradiciju iz sljedećih mjesta: Bački Petrovac, Pivnice, Stara Pazova, Aradac, Kisač, Bač, Bačka Palanka, Košice (Slovačka), Plavna i domaće društvo »Jan Kolar«. 
HKUPD »Matoš« iz Plavne i »Mostonga« iz Bača nastupili su u središtu programa i prikazali glazbenu baštinu šokačkih pjesama i plesova.
Osobito je bio lijep i edukativan svršetak programa u kome je prikazana  slovačka, odnosno selenačka nošnja. Poslije revije narodne nošnje uslijedio je svečani mimohod kroz mjesto, što je bila osobita atrakcija i za gledatelje i za sudionike proslave. 
Z. Pelajić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika