Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Prijava za besplatne dionice
 
Akcija prijavljivanja građana za besplatne dionice, koja je počela 28. siječnja ove godine, trajat će do četvrtka, 31. srpnja. To je krajnji rok do kada se može ostvariti pravo na prijavu, a kako priopćuju iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, neće biti produženja roka za upis besplatnih dionica. 
Prilikom prijave za besplatne dionice, potrebno je imati važeću osobnu iskaznicu i karticu tekućeg računa. Ukoliko građanin nema tekući račun, u pošti će mu biti otvoren. Može se otići u bilo koju poštu, i to osobno, a cijela procedura je relativno brza, bez previše čekanja. 
Bivši i sadašnji radnici »Elektroprivrede Srbije« i Zračne luke »Nikola Tesla« mogu se prijaviti za besplatne dionice ovih poduzeća. Evidentiranje se obavlja u subotičkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, radnim danima od 14 do 19 sati.
Od dokumenata je potrebno ponijeti osobnu iskaznicu, fotokopiju osobne iskaznice, uvjerenje o državljanstvu koje nije starije od šest mjeseci, ovjerenu fotokopiju radne knjižice i potvrdu o ostvarenim godinama radnog staža u svom poduzeću. Rok za prijavu je 31. srpnja ove godine. 
 
 Nove srbijanske putovnice
 
Zahtjevi za izdavanje novih biometrijskih putovnica Srbije mogu se podnositi od ponedjeljka, 7. srpnja. Procedura u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu počinje 1. listopada. 
Cijena putovnice u zemlji iznosit će 2.170 dinara, dok će državljani Srbije u inozemstvu plaćati i dodatnu pristojbu od 15 eura. Rok za izdavanje putovnica bit će 30 dana, tako da se izdavanje prvih putovnica očekuje tijekom kolovoza. 
Zahtjevi za izdavanje novih putovnica podnose se prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, a potrebno je priložiti izvadak iz matice rođenih i uvjerenje o državljanstvu koji nisu stariji od šest mjeseci, kao i fotografiju veličine 5x5 centimetara s bijelom pozadinom. Također treba podnijeti i staru putnu ispravu na uvid, osobnu iskaznicu i dokaz o uplati pristojbe. 
Šalteri za izdavanje novih biometrijskih dokumenata moraju raditi svakog dana od 8 do 20 sati. 
Sadašnje putovnice u zemlji važit će do kraja ove godine, a za naše građane koji žive u inozemstvu do kraja sljedeće godine. 
Građani mogu istodobno na istom šalteru podnijeti zahtjev i za novu osobnu iskaznicu, međutim s time ne treba žuriti jer stare osobne iskaznice vrijede do roka važenja upisanog u njoj, a konačni rok za zamjenu je 2011. godina. 
Nove biometrijske putovnice preduvjet su za ulazak naše zemlje na bijelu schengensku listu, što će građanima Srbije omogućiti putovanje bez viza. 
 
Proštenje i promocija 
Radio Marije u Bajmoku
 
Na blagdan Svetih apostola Petra i Pavla, Radio Marija je prenosila svečanu misu proštenja i bila predstavljena u istoimenoj župi u Bajmoku, na prvi dan svečane, jubilarne godine sv. Pavla, suzaštitnika župe. Misa proštenja počela je u 10 sati, a predvodio ju je bajmočki župnik i generalni vikar Subotičke biskupije msgr. Slavko Večerin, zajedno s vikarom vlč. Bende Zsoltom. 
Na misi su billi predstavljeni i ovogodišnji bajmočki bandaš i bandašica, koji će sudjelovati na proslavama ovogodišnje Dužijance. Oni su primili barjak Dužijance od prošlogodišnjeg para.
Kao što je uobičajeno, poslije mise je u predvorju crkve postavljen mali štand s promotivim materijalima Radio Marije, a volonteri Izabela Ifju, Sonja Rajić i Tanja Pavlić su se zadržali sa župljanima i njihovim gostima u razgovoru. Svi vjernici dobili su posljednji broj časopisa Radio Marije Srbije, kojeg su na izlazima iz crkve dijelili volonteri Bela Mačković i Marko Tucakov.
Blagdanske mise toga dana u Bajmoku su bile slavljene i u 8 sati (na mađarskom) i u 9 sati (na njemačkom jeziku).
M. T.
Stara vozila
 
U organizaciji Udruženja ljubitelja oldtimer vozila iz Subotice vlasnici našminkanih četverokotača i dvokotača, koji nikada ne stare, stigli su na subotički trg iz – Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.
Ovogodišnji X. međunarodni susret Subotičani su posvetili svom najstarijem, još uvijek aktivnom članu Tiboru Kovaču – Tibi bačiju.
»Subotička legenda, naš Tibi bači vozi motocikl još od 1942. godine. U studenom će napuniti 80 godina života i željeli smo iz poštovanja prema njemu ovogodišnju manifestaciju održati pod motom ‘Tibi bačiju u čast’. On za koji dan odlazi na reli u Grčku i mi smo svim srcem uz njega. Veoma smo zadovoljni odzivom ljubitelja oldtimer vozila, a vlasnike najstarijih i najljepših nagradili smo peharima«, rekao je Teufik Isaković, predsjednik Udruženja ljubitelja oldtimer vozila.
Nagrada za najstariji automobil pripala je Rudolfu Adamko iz Mađarske za »Bjuik« iz 1928. godine, dok je Tamaš Kalmar iz Mađarske primio pehar za najstarijeg dvokotača »Laurent Klemens«. Publika je ocijenila da je najljepši automobil na izložbi oltimer vozila »Jaguar« E tip i najljepši motocikl »NSU« Paje Mačkovića iz Subotice.
 
»Takmičenje risara« na Verušiću
 
Priredba »Takmičenje risara«, koja se održava u sklopu manifestacije »Dužijanca 2008.«, održat će se iduće subote, 12. srpnja, na Verušiću, na njivi kod ulaza u Azotaru. Organizatori pozivaju sve građane koji imaju, ili poznaju nekoga tko posjeduje stare strojeve, da ih dovezu i postave na izložbu, te prikažu, sačuvaju od zaborava, i uveličaju ovaj značajni događaj za naš grad.
Rok za prijave je srijeda, 9. srpnja. Zainteresirani se mogu javit u ured HKC »Bunjevačko kolo« ili na telefon: 024/ 555-589 (osoba za kontakt: Jelica Bukvić). Inače, službena internetska stranice subotičke žetvene svečanosti je: www.duzijanca.co.sr.
Satnica programa »Takmičenja risara« je sljedeća: 
 
6,00 – Okupljanje risara na salašu domaćina
6,30 – Izlazak risara na njive
7,00 – Pletenje uža (doček gradonačelnika i gostiju)
7,30 – Gosti polaze fijakerima na njivu
7,45 – Doček gradonačelnika i gostiju na njivi
8,00 – Risarski ručak na njivi
8,30 – Pripremanje sudionika za natjecanje
8,40 – Natjecanje gostiju u košenju žita
9,00 – Natjecanje djece u kosidbi
9,30 – Početak natjecanja risara
10,00 – 12,00 – Vršidba na starim strojevima
11,30 – Dječje igre na strnjiki »Kasalica«
13,00 – Proglašenje pobjednika
14,00 – Svečana užna za goste i risare
20,00 – Risarsko kolo (gosti: Šima Jovanovac, tamburaški orkestar »Đeram«) 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika