Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U slavu Blažene Djevice Marije

U subotu, 5. srpnja, u Bačkom Monoštoru je održan III. festival marijanskog pučkog pjevanja. Bački Monoštor je mjesto pretežno naseljeno Šokcima, smješteno na samom Dunavu, u srcu rezervata Gornje Podunavlje, 15 kilometara sjeverozapadno od Sombora. Ovo selo krasi autentično kulturološko naslijeđe, koje se ogleda u velikom broju izvornih običaja, folkloru, jeziku, narodnim nošnjama, hrani i glazbi, koji svoj osnovni oblik zadržavaju više od dva stoljeća. Žitelji Bačkog Monoštora pobožni su. Njihova župna crkva sv. Petra i Pavla građena je od 1717. godine, a na današnju je lokaciju preseljena, kao i staro selo. Proširena je 1806. godine, a polovicom prošloga stoljeća dobila je status spomenika kulture od velikog značaja. Monoštorci, članovi KUDH »Bodrog«, veliki štovatelji Blažene Djevice Marije, prije tri godine utemeljili su Festival marijanskog pučkog pjevanja, koji je po njihovoj zamisli trebao okupljati pjevačke skupine KUD-ova i crkvene zborove Bačke i Srijema. 
FESTIVAL: Ove godine na festivalu je sudjelovalo osam skupina, koje su se s po dvije pjesme predstavile u programu organiziranom u crkvi sv. Petra i Pavla. Kako je monoštorski župnik vlč. Goran Vilov bio odsutan, nazočne je pozdravio i manifestaciju otvorio dekan somborskog dekanata preč. Josip Pekanović. Sudionici festivala – HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega, HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora, HKUPD »Mostonga« iz Bača, Ženski mađarski pjevački zbor župe sv. Petra i Pavla iz Bačkog Monoštora, HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta, KPZH »Šokadija« iz Sonte, Ženska pjevačka skupina »Šokice« i tamburaši »Šokačke duše« udruge »Šokačka grana« iz Osijeka i domaći KUDH »Bodrog«, dobro pripremljeni, pokazali su svu raskoš pučkog pjevanja. Na koncu koncerta sudionike i goste festivala te nazočne vjernike u ime odsutnoga župnika vlč. Gorana Vilova pozdravio je i zahvalio im na prekrasnom daru Blaženoj Djevici Mariji đakon Stipan Periškić, a zatim su sve skupine zajednički otpjevale stari napjev »Čuj nas Majko«. 
Drugi dio festivala – zajednička večera za goste i sudionike te druženje uz tamburaše »Šokačke duše«, odvijao se u velikoj dvorani obližnjeg Doma kulture. Goste je dočekala i toplim riječima, koje su odisale ljubavlju prema Majci, ali i ljubavlju prema čovjeku, pozdravila predsjednica organizatora festivala KUDH »Bodrog« Marija Turkalj. Osobito je pozdravila konzulicu Generalnog konzulata RH u Subotici Ivu Aranjoš, dopredsjednika HNV-a za Sombor preč. Josipa Pekanovića, dopredsjednika HNV-a za Podunavlje Stipana Šimunova, zamjenicu pokrajinskog tajnika za upravu, propise i nacionalne manjine Antoniju Čotu, predsjednika Općine Sombor mr. Dušana Jovića, predsjednika SO Sombor Nemanju Delića, v.d. ravnateljicu Hrvatske riječi Jasminku Dulić, predsjednicu »Šokačke grane« iz Osijeka mr. Veru Erl, predsjednika Savjeta MZ Darka Kusturina, vlč. Franju Ivankovića iz Tavankuta i brojne predstavnike institucija kulture s ovih prostora. Nakon pozdrava, pjevači udruga šokačkog Podunavlja zajednički su otpjevali autorsku pjesmu Božane Vidaković iz Sonte – »Šokadija«, nezvaničnu himnu Šokaca bačkog Podunavlja. Ova pjesma pjevana je na svim do sada održanim manifestacijama u sklopu projekta obilježavanja 320. obljetnice doseljavanja Šokaca iz Soli u Bač. Daljem veselju ton su davali osječki tamburaši, ali i razigrani i raspjevani sudionici festivala. Ovogodišnji, III. festival marijanskog pučkog pjevanja  održan je pod logom »Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača 1688. – 2008.«. 
ZNAČAJ MANIFESTACIJE: »Odavno je poznato da kršćanski svijet s osobitom pažnjom sluša Blaženu Djevicu Mariju, kako u molitvi, tako i u pjesmi. Pjesme posvećene Mariji osobito su emotivne i stoga se rado pjevaju. Upravo iz tih razloga treba pozdraviti ideju ljudi iz KUDH »Bodrog« iz Bačkog Monoštora, koji su se sjetili štovanju Majke dati festivalski značaj. Ovo je treći festival za redom i kao takav od posebnog je značaja za hrvatsku nacionalnu zajednicu – kao spoj tradicijskog pučkog pjevanja, nošnje i običaja Hrvata, kako Šokaca tako i Bunjevaca s ovih prostora. Osobitu draž ima pjevanje obrednih pjesama, koje uz tradicijski način izvedbe obiluju i mnogim davno zaboravljenim riječima. Značajka ovog festivala je i što nema natjecateljski karakter, što još više doprinosi duhu zajedni-štva. Ove godine festival pada u vrijeme kad šokački Hrvati obilježavaju svoj veliki jubilej, te je ova manifestacija još jedan biser u nizu onih kojima obilježavaju 320. obljetnicu dolaska Hrvata Šokaca iz Soli u Bač«, kazala je za Hrvatsku riječ Antonija Čota.     g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika