Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Završen upis u srednje škole

Danas, kada je pred vama novi broj »Hrvatske riječi«, vjerojatno ste vi (ili barem mnogi od vas) – budući srednjoškolci, a svakako i vaši roditelji, već zaboravili nervozu koja je sigurno više od mjesec dana bila prisutna, od kada je i zvanično počeo ovogodišnji lipanjski upisni rok. Za mjesto u srednjoškolskoj klupi, prije svega stečenim osnovnoškolskim obrazovanjem,  borilo se više tisuća četrnaestogodišnjaka, a tko je sebi osigurao srednjoškolsku knjižicu znalo se u subotu, 5. srpnja. Naime, matične osnovne škole su 5. srpnja objavile konačan raspored učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima, odnosno po smjerovima gimnazija. Primljeni učenici su se ovoga tjedna s originalnim dokumentima upisali u škole u koje su raspoređeni, a također su i osnovne škole objavile spisak preostalih slobodnih mjesta po srednjim školama. Neraspoređeni učenici iz prvog kruga lipanjskog ispitnog roka na ova upražnjena mjesta, mogli su konkurirati u srijedu, 9. srpnja, a danas će znati jesu li i primljeni.
Time se danas završava ovogodišnji upis, a za očekivati je, obzirom na visoku prolaznost na kvalifikacijskim ispitima, da ni jedno dijete neće ostati neupisano. Naravno, nerealno je bilo očekivati da će baš svaki učenik uspjeti upisati »prvu želju«, a na zvanične ocjene i analize ovogodišnjeg upisa još ćemo pričekati.
Neke od budućih srednjoškolaca zapitali smo jesu li uspjeli, na osnovu postignutih rezultata, upisati željenu školu, te kako su doživjeli proteklih nekoliko tjedana.
M. Tucakov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika