Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stečena nova znanja

Seminar stručnog usavršavanja za odgojitelje, učitelje i nastavnike – pripadnike hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu i iseljenike, održan je i ove godine u Šibeniku. Sudionici seminara, koji se održavao od 28. lipnja do 6. srpnja u hotelskom naselju Solaris, u Šibeniku, bili su i predstavnici Osnovne škole »Matija Gubec« iz Tavankuta, »Sveti Sava« iz Subotice, »Vladimir Nazor« iz Đurđina te škola »Ivan Milutinović« iz Subotice i iz Male Bosne. Osim Vojvođana, među polaznicima seminara bili su odgojitelji, učitelji i nastavnici iz – Austrije, Švedske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, BiH, Rumunjske, Slovačke i Mađarske.  Šezdesetak sudionika imalo je mogućnost međusobno se upoznati i kroz druženje proširiti znanja o svom materinjem jeziku, kao i o kulturno-povijesnoj baštini Republike Hrvatske.
UNAPREĐENJE ZNANJA: Organizator seminara je Agencija za odgoj i obrazovanje iz Zagreba, čiji predavači su se potrudili ovogodišnje polaznike što više naučiti praktično primjenjivim znanjima, u čemu su itekako uspjeli – tvrde sami sudionici seminara. Program seminara uključivao je cjelodnevni rad, što je katkad možda predstavljalo i napor, osobito što je more bilo previše blizu da bi se mogli otrgnuti njegovim čarima, ali su ipak redovito bili nazočni na predavanjima. Tijekom seminara bile su obuhvaćene teme iz tri oblasti, i to: hrvatski jezik i književnost, kulturno-povijesna baština Hrvatske te turistička geografija i stanovništvo Hrvatske. Plenarnim predavanjima, koja su se održavala u radnim dvoranama hotela »Ivan«, nazočni su bili svi sudionici seminara, dok su za rad u radionicama bili podijeljeni u tri skupine radi boljih uvjeta i rezultata rada. Sudionici seminara iz Vojvodine ističu kako su, zahvaljujući veoma stručnim predavačima, uspjeli unaprijediti svoja znanja o hrvatskom pravopisu, kao i o hrvatskoj književnosti. Tomu je svakako doprinijelo i predavanje hrvatskog književnika Ive Brešana, koji je nakon predavanja svima nazočnima darovao svoju knjigu »Katedrala«.
Kao osobito zanimljiva i korisna predavanja, smatraju sudionici seminara, bila su ona u vezi govorničkog umijeća, koje je od velike važnosti kod javnih nastupa, pod čime se podrazumijeva i rad s djecom, koja su katkada najoštriji kritičari svojih nastavnika i učitelja.
TERENSKA NASTAVA: Osim hr vatskog jezika, predavači su se pobrinuli da se nauči puno toga i o povijesti i zemljopisu Hrvatske, dijelom kroz predavanja, a dijelom kroz terensku nastavu. Tako je za sve sudionike organizirano razgledanje Šibenika i njegovih povijesno-kulturnih znamenitosti, kao i cjelodnevni izlet na slapove Krke. Tijekom izleta imali su prigodu vidjeti sve ljepote ovog nacionalnog parka prirode, ploviti brodom do otočića Visovac, vidjeti franjevački samostan i čuti nešto o životu franjevaca na otoku, te posjetiti Drniš i arheološko nalazište u Bribiru. Svoje dojmove navečer su izletnici zabilježili na papir, a sutradan predali u obliku domaće zadaće, koja im, kako kažu, uopće nije teško pala, jer je dan bio ispunjen brojnim sadržajima o kojima je bilo zadovoljstvo napisati nekoliko riječi.
A kako druženje, učenje i more idu skupa s pjesmom i plesom, večeri su bile rezervirane za kulturni program, tijekom kojeg su polaznici naučili kako su se to njihovi preci zabavljali uz plesne korake – polke, Šibenskog kola, Rokokoa, Regice i drugih narodnih plesova. Dakako, ples je bio prožet i teorijskim dijelom, koji ih je naučio ponešto o povijesti ovih plesova, a imali su i zadaću izraditi motiv narodne nošnje u kolažu, što je, prema njihovim riječima, bio zabavan i kreativan posao.
Posljednja večer seminara pokazala je zadovoljna lica svih sudionika, koji su predstavili svoje radove nastale tijekom održavanja seminara. Predavači su bili zadovoljni svojim učenicima, a oni stečenim znanjima i novim prijateljstvima. Seminar je, kako naši polaznici kažu, u potpunosti ispunio njihova očekivanja, a u znak zahvalnosti organizatorima su otpjevali pjesmu »Ne dirajte mi ravnicu«, koja je bila ugodno iznenađenje. 
Zatvaranje ovogodišnjeg seminara završeno je podjelom potvrda o stručnom usavršavanju, te vrednovanjem skupa i dojmovima sudionika, koji su bili krajnje pozitivni – kako glede nastave, tako i gostoljubivosti domaćina. Da je tako potvrđuju i očekivanja Vojvođana da ponovno krenu put Šibenika i otkriju još poneku školjku hrvatskog jezika i povijesti.
Marija Matković
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika