Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tužitelj i sudac

Od kada su nekadašnji članovi Upravnog odbora i Nakladničkog vijeća NIU »Hrvatska riječ« nanovo izabrani u UO poveli su, s bivšom pravnom savjetnicom kao predsjednicom UO na čelu, »križarski rat« protiv vodstva i članova redakcije našeg tjednika. Uz časni izuzetak vlč. J. Pekanovića. O tome svjedoči i posljednji »dopis« (pismeni sastav kojeg potpisuju Vesna Prćić, Slaven Bačić i Josip Stantić) čiji je sadržaj višenamjenski, a prije svega je pokušaj diskreditacije jednog od kandidata za direktora Ustanove. 
Pri tome gospodin Bačić preuzima ulogu tužitelja, a ujedno i suca. On je osobno podnio pritužbu republičkom povjereniku gospodinu Šabiću da mu je odbijeno davanje »određenih« informacija vezanih za poslovanje naše Ustanove u 2004. i 2005. godini. Gospodin Rodoljub Šabić na ovu »tužbalicu« još nije odgovorio, prema tome još se ne zna je li v.d. direktora prekršila Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. A koje je to informacije tražio gospodin Bačić? Tražio je da mu se dostave »kopije pojedinačne poreske prijave o obračunatom i plaćenom porezu i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje po odbitku na teret primatelja prihoda za 2004. i  2005. godinu, kao i kopiju odluke bivšeg direktora Zvonimira Perušića o isplati božićnica, a koja je donijeta na temelju odluke UO o isplati božićnica od 26. prosinca 2006. godine, uključujući i iznose istih koje su isplaćene svim uposlenicima pojedinačno u neto iznosu, kao i ukupan obračun istih u neto i bruto iznosu, te kopiju obračunske liste za svakog uposlenog za mjesec kada su božićnice isplaćene«. Pri tome zahtijevajući da mu se preslike dokumenata dostave poštom i ujedno elektronskom poštom. Najnoviji zahtjev gospodina Bačića je, pak, da mu se dostave preslike dokumenata koji sadrže informaciju o neto iznosima isplaćenih zarada i svih drugih primanja, koje su isplaćene svim uposlenicima u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine. Pri tome treba reći kako pojedini traženi podatci predstavljaju poslovnu tajnu, a s druge strane, da je g. Bačiću, kao članu Upravnog odbora, omogućen uvid u sve poslovne dokumente koji sadrže tražene informacije u službenim prostorijama Ustanove. Osim toga, gospodin Bačić, kao i svi drugi članovi UO, dobili su sve druge tražene preslike dokumenata, koji broje ukupno preko tisuću stranica, a o tome svjedoči i debeli registrator prepun dokumenata, koje g. Bačić nosi sa sjednice na sjednicu. Naime, od prvih sjednica UO članovi UO, a osobito g. Bačić, zahtijevali su nerazumno veliki broj informacija, iz sjednice u sjednicu proširujući spisak potrebnih informacija, a što je u pojedinim razdobljima ometalo i sam rad Ustanove. 
U prevelikoj želji da se kandidat za v.d. ravnatelja Jasminka Dulić diskreditira potpisnici su utvrdili kako »postoji kontradiktornost« između njezinog napisanog programa i onoga što ona provodi. Na primjer, tvrde potpisnici, napisala je da je za promoviranje »Hrvatske riječi« izvan Subotice, a navodno se protivi održavanju sjednica UO i sastanaka s predstavnicima hrvatskih udruga izvan Subotice govoreći da »to nema smisla«. Činjenice su sljedeće: jedna od glavnih zadaća direktora je promoviranje tjednika i naklade – kao dijela općeg marketinga, a marketing-plan kao i elementi poslovne politike, koji su predloženi od strane v.d. direktora članovi UO su usvojili. U tim dokumentima nije predviđeno, kao niti Statutom Ustanove, da članovi Upravnog odbora »provode marketinšku aktivnost«. Razgovor s predstavnicima udruga je svakako koristan, ali u ovom slučaju to djeluje više kao »politički marketing« samih članova UO, a na to ukazuje i činjenica da v.d. direktora – čiji je osnovni zadatak promocija, na tim »manifestacijama UO« ili nije niti dobila riječ, ili joj je bilo »odobreno« govoriti na intervenciju drugih prisutnih. U vezi održavanja sastanaka UO izvan Subotice v.d. direktora  je rekla da »to nema smisla« jer: 1). nije u ovlasti UO organiziranje promocija Ustanove i njezinih izdanja 2). prema Planu i programu rada i poslovanja NIU »Hrvatska riječ« za 2008. godinu, kojeg je usvojio UO Ustanove, s posljednjom sjednicom će planirani rashodi UO biti premašeni za 35 posto u odnosu na planirane troškove, a rebalans planiranih troškova nije usvojen. Stoga sam upozorila članove UO kao i osnivača tj. HNV da se neplanski troše prihodi Ustanove. I na koncu, sama je predsjednica UO, koja je inzistirala da se sjednice održavaju izvan Subotice, na posljednjem sastanku, nakon što je »obavila zadatak«, izašla  iz prostorija Udruge ostavljajući da s predstavnicima udruga razgovaraju drugi.
A u pogledu »objave osobnih podataka« doista je napravljen propust – nismo objavili da se kandidat učlanio u DSHV prije godinu-dvije. U svezi toga se može i postaviti pitanje – želi li DSHV preko također svoje članice Vesne Prćić i Slavena Bačića te preko predloženog kandidata uspostaviti »potpunu kontrolu« nad NIU »Hrvatska riječ«. 
Neka članovi Hrvatskog nacionalnog vijeća o tome odluče, ali i čitatelji Hrvatske riječi imaju pravo znati na koji način UO upravlja. Osobito imajući u vidu da su sami sebe predložili za nove članove UO,  jer im mandat istječe 30. srpnja. Protivno Statutu HNV-a, bez ikakve konzultacije Odjela i Odbora za informiranje, kao niti Izvršnog odbora, sami sebe su kandidirali izravno vijećnicima HNV-a. No, i o tome će odlučiti vijećnici na sjednici HNV-a zakazanoj za 14. srpnja 
Jasminka Dulić 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika