Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Budite informirani

Dolje potpisani članovi Upravnoga odbora »Hrvatske riječi« smatraju da tekst »Upravni odbor predložio Ivana Karana za direktora«, objavljen u broju 279. tjednika »Hrvatska riječ«, nije čitateljima pružio potpunu informaciju o tijeku i zaključcima zasjedanja ovoga tijela u Baču. Temeljem Zakona o javnome informiranju zahtijevamo da u prvom idućem broju na istome mjestu objavite sljedeće informacije:
»Predsjednica Upravnog odbora pročitala je prijave oba kandidata, izvršila uvid u preslike diploma, i pročitala životopise kandidata. U životopisu Ivana Karana navedeno je da se od travnja 1991. vodio kao neraspoređen, da je 1994. dobio otkaz, zbog kojega je vodio sudski spor s državom, ali ga je izgubio iz proceduralnih razloga. Tijekom sjednice svi članovi Upravnog odbora izvršili su uvid u sve dokumente obiju prijava. Ocjenjujući program Jasminke Dulić, Slaven Bačić je ukazao da prema Statutu direktor skrbi o zakonitosti rada NIU Hrvatska riječ i da odgovara za zakonitost te da izvršava odluke Upravnoga odbora i poduzima mjere za njihovo provođenje. Međutim, kao v.d. direktora ona ne poštuje zakon, jer je odbila izdati određene informacije vezane za poslovanje ustanove na njegov pisani zahtjev od 3. lipnja 2008., čime je prekršila Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnoga značenja, također, još uvijek nije ispravila sve ranije utvrđene nezakonitosti u poslovanju ustanove, a Upravni odbor ih je utvrdio u svojemu Pregledu poslovanja NIU ‘Hrvatska riječ’ za 2006. i 2007. godinu; također, postoji kontradiktornost između njezina napisana programa i onoga što provodi, npr. napisala je da je za promoviranje Hrvatske riječi izvan Subotice, a protivi se održavanju sjednica Upravnog odbora i sastanaka s predstavnicima udruga izvan Subotice, govoreći da to ‘nema smisla’...
Nakon prijedloga vlč. Josipa Pekanovića da Upravni odbor predloži HNV-u obje osobe prijavljene na natječaj za direktora Hrvatske riječi, Slaven Bačić je podsjetio da je i kod izbora prvoga direktora Hrvatske riječi 2003. godine, kada je također bilo dva kandidata, postupljeno tako što je Upravni odbor predložio osnivaču, tada Skupštini AP Vojvodine, samo jednu osobu, kao i da se isto tako postupa i kada npr. Skupština Srbija bira suce, tužitelje, predsjednika Odbora za rješavanje sukoba interesa itd. Ovo zbog toga što uvijek postoji jedno uže tijelo, koje predlaže izbor konkretne osobe, a ne prepušta se npr. republičkoj skupštini da bira, primjerice, suce između više kandidata. U protivnome bi sam osnivač, tj. HNV, raspisivao javni oglas za izbor direktora, a ne Upravni odbor. Vesna Prćić je ukazala članovima Upravnoga odbora da je statutarna obveza predložiti osnivaču izbor jednoga kandidata, a Josip Stantić je rekao da Upravni odbor ne može drugačije odlučivati nego onako kako Statut nalaže«.
Dolje potpisani članovi Upravnog odbora ne protive se javnosti i transparentnosti postupka izbora ravnatelja NIU Hrvatska riječ, niti objavi osobnih podataka kandidata, uz zakonom propisanu suglasnost za objavljivanje osobnih podataka.
 
Vesna Prćić, 
predsjednica UO NIU »Hrvatska riječ« 
Slaven Bačić, 
član UO NIU »Hrvatska riječ« 
Josip Stantić, 
član UO NIU »Hrvatska riječ«
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika