Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Za ne vjerovati!

Sindikalna organizacija zaposlenika u NIU »Hrvatska riječ« zaprepaštena je odlukom Upravnog odbora ove ustanove, donesenoj na sjednici ovoga tijela, 27. lipnja u Baču, da Hrvatskom nacionalnom vijeću predloži profesora marksizma i socijalističkog samoupravljanja Ivana Karana za izbor na dužnost direktora NIU »Hrvatska riječ«. Podsjećamo, na natječaj za direktora ustanove prijavila se i dosadašnja v.d. direktora, profesorica sociologije Jasminka Dulić. Kako je moguće da se za direktora jedine profesionalne informativne i nakladničke kuće hrvatske nacionalne manjine u Srbiji – NIU »Hrvatska riječ«, predlaže kandidat čije je jedino radno iskustvo u stožerima Teritorijalne obrane? Za ne vjerovati! Sindikalna organizacija zaposlenika u NIU »Hrvatska riječ« uvjerena je kako će vijećnici HNV-a preuzeti punu odgovornost pri donošenju ove važne odluke o izboru direktora NIU »Hrvatska riječ«, imajući u vidu biografije i radno iskustvo oba kandidata.  
Predsjednik Sindikalne organizacije
 NIU »Hrvatska riječ« Thomas Šujić
 
 
Petar Kuntić: Zastupam interese
 naroda kojem pripadam
Zastupnik u parlamentu Republike Srbije ispred Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini, kao člana pobjedničke koalicije »Za europsku Srbiju« Petar Kuntić u svojem priopćenju izražava iznenađenje »količinom neistinitih i zlonamjernih optužbi iznesenih u prošlotjednom priopćenju Demokratske zajednice Hrvata, izvanparlamentarne stranke koja pretendira predstavljati Hrvate, koja je na izborima za subotički parlament uspjela pridobiti onoliko glasača koliko i potpisnika za kandidiranje liste za lokalne izbore.« 
»Kako joj biračko tijelo na lokalnim izborima nije poklonilo ni minimalno povjerenje za prelazak tzv. ‘prirodnog praga’, sada uvrjedljivim priopćenjima nastoji privući političku pozornost, zaboravljajući da je jedino mjerilo političke relevantnosti izborni rezultat: DSHV i koalicija čiji je član nadmoćno pobijedili u mjestima i gradskim četvrtima u kojima živi hrvatsko stanovništvo u Bačkoj. U svojemu dosadašnjem skupštinskom radu, kao zastupnik jedine hrvatske parlamentarne stranke u Narodnoj skupštini Republike Srbije, ali i cjelokupnom svojem političkome djelovanju, u prvome redu zastupam interese naroda kojem pripadam i kojega predstavljam, zahvaljujući čemu je DSHV samo u poslednjih godinu i pol dana ostvario značajne pomake na implementiranju manjinskih prava (među ostalim, otvorenje gimnazijskoga odjela u Subotici na hrvatskome jeziku, te osnivanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata), što je dokazivao i redovito visok odaziv birača na predizbornih skupovima DSHV-a. Iz tih razloga odbacujem sve insinuacije navedene u priopćenju DZH-a i podsjećam sve aktere javnoga života, prije svega političkoga i medijskoga, da i sada i ubuduće imaju u vidu političku relevantnost skupine okupljene oko DZH, koja je bjelodano ograničena na politički zanemariv broj glasača, za razliku od DSHV-a, koji ima vijećnike u tri lokalna parlamenta te u pokrajinskoj i republičkoj skupštini«, navodi se u prioćenju predsjednika DSHV-a Petra Kuntića.                                                          
 
 
DZH: Vijećnici HNV-a 
moraju odoljeti pritiscima
Demokratska zajednica Hrvata smatra da se na sjednici Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ« u Baču »nastavilo s produbljivanjem nedemokratskih i netolerantnih principa glede prijedloga novih kadrovskih rješenja za budući rad hrvatske ustanove NIU ‘Hrvatska riječ’«.
»Pitanje politike i novih kadrovskih rješenja od izuzetne je važnosti za budući rad naše hrvatske zajednice. Ne smije se dozvoliti da pojedinci i grupica ljudi vrše pritisak i na taj način uspostave kontrolu nad jednim od najvažnijih medija u hrvatskoj zajednici. HNV i vijećnici moraju odoljeti pritiscima i donijeti odluku, koja će biti u interesu cjelokupnog društva. Ne smiju dozvoliti da se ideje i zamisli nečasnih pojedinaca sprovedu u djelo. Na ovu problematiku DZH upozoravala je još prošle godine, ali tada nije bilo sluha za to i donesene su neke diskutabilne odluke, koje su u proteklom  razdoblju pokazale svu svoju negativnost selektiranjem i stvaranjem podobnih i nepodobnih suradnika, vijesti, izvješća i priloga. Jaz i duboka podijeljenost redakcije i UO HR vidi se i u činjenici da UO HR nije našao za shodno razgovarati s uposlenicima HR o problemima, već se odlučio na discipliniranje uposlenih i da UO HR bez prisustva uposlenih donese odluke, koje su upitne. Za rješavanje ovoga problema potrebno je stvoriti uvjete kroz širu raspravu i pravilno postavljanje problema, te donijeti odluku koja će omogućiti daljnju afirmaciju i rad hrvatskog medija bez pritisaka i ucjena pojedinaca i grupacija. Uvjereni smo da će vijećnici HNV-a na sljedećoj zakazanoj sjednici odoljeti pritiscima, te ozbiljnim i temeljnim pristupom razmotriti problematiku buduće politike i kadrovskih rješenja u interesu naše hrvatske zajednice«, navodi se u priopćenju DZH.
 
 
Sjednica HNV-a u ponedjeljak 
 
U ponedjeljak 14. srpnja, s početkom u 19 sati, u Subotici bit će održana 20. sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća. Na dnevnom redu će biti sljedeće točke: usvajanje zapisnika s 19. sjednice Vijeća i 3. Izvanredne sjednice vijeća, donošenje odluke o imenovanju ravnatelja Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ« (izvjestitelj: Branko Horvat),donošenje odluke o izmjenama i dopunama Proračuna HNV-a za 2008. godinu (izvjestiteljica: Slavica Peić), donošenje odluke o imenovanju članova Upravnog odbora Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ« (izvjestitelj: Branko Horvat) i donošenje odluke o imenovanju članova Nadzornog odbora Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ« (Izvjestitelj: Branko Horvat).
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika