Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Saveznici i protivnici

Narodna skupština Srbije izabrala je 7. srpnja novu Vladu liste »Za europsku Srbiju« i koalicije oko SPS-a, koju će voditi premijer Mirko Cvetković. Za izbor Vlade je glasovalo 127 zastupnika s liste »Za europsku Srbiju«, iz koalicije SPS-PUPS-JS, s Bošnjačke liste za europski Sandžak i iz Mađarske koalicije, a protiv je bilo 27 zastupnika DSS-NS-a i LDP-a, dok deset članova SRS-a, koji su bili u dvorani, nije sudjelovalo u glasovanju. Nakon izbora, članovi Vlade su položili zakletvu i time stupili na dužnost.
Osnovni ciljevi Vlade, koje je premijer Cvetković naveo u ekspozeu su – europske integracije, neprihvaćanje neovisnosti Kosova i Metohije, jačanje ekonomije i socijalne odgovornosti, borba protiv korupcije i kriminala i poštovanje međunarodnih obveza. Po veličini kabineta, nova Vlada je s 24 resora, jednim ministrom bez portfelja i četiri potpredsjednika nešto veća od prošle. Novi resori u Vladi su: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Ministarstvo za NIP. 
OSNOVNI CILJEVI VLADE: Mandatar nove Vlade Mirko Cvetković rekao je na početku svog ekspozea pred zastupnicima Narodne skupštine kako je punopravno članstvo u Europskoj Uniji u najdubljem interesu države Srbije i svih njenih građana, te će zato jedan od prvih poteza nove Vlade biti upućivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU Narodnoj skupštini na ratifikaciju. Novi premijer je rekao da su »sve članice koalicije suglasne da nova Vlada Srbije nikada neće priznati neovisnost Kosova i Metohije« i da će u suradnji s drugim državnim tijelima poduzeti sve pravne i diplomatske mjere za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Republike Srbije.
Govoreći o oblasti privrede i ekonomije, novi predsjednik Vlade je istaknuo četiri cilja Vlade u ovoj oblasti: dinamičan rast privredne aktivnosti, rast zaposlenosti, povećanje standarda građana i ravnomjerniji regionalni razvoj. Novi premijer je obećao otvaranje najmanje 200.000 novih radnih mjesta u iduće četiri godine, a jedan od preduvjeta za smanjenje stope nezaposlenosti je smanjenje inflacije sa sadašnje godišnje razine od 12 posto na razinu od oko 4 posto u 2012. godini.
Mirko Cvetković je iznio u svome ekspozeu da je Vlada pripremila i paket mjera, koje trebaju doprinijeti poboljšanju socijalnog položaja svih ugroženih slojeva stanovništva, te da će prvi konkretan potez biti povećanje mirovina za 10 posto od rujna. Mandatar je rekao i da će se donijeti propisi kojima će se zaštiti položaj zaposlenih trudnica i porodilja i osigurati subvencije bračnim parovima s djecom pri rješavanju stambenog pitanja.
KORUPCIJA, KRIMINAL I HAAG: Prema riječima premijera, nova Vlada namjerava stvoriti i uvjete za pooštravanje borbe protiv svih oblika kriminala i korupcije. Između ostalog, konkretni mehanizmi bit će - donošenje zakona o zamrzavanju i oduzimanju imovine stečene korupcijom i kriminalom, usvajanje zakona kojima bi bilo propisano da se u slučaju otkrivanja korupcije, osim kaznene odgovornosti, državnim funkcionarima trajno zabrani bavljenje politikom, a zaposlenima u državnom sektoru, koji su sudjelovali u korupciji, trajno zabrani rad u državnom sektoru.
»Nova Vlada nastavlja politiku striktnog poštovanja međunarodnog prava i neodložnog izmirenja svih međunarodnih obveza«, rekao je Mirko Cvetković i naglasio, kako će u slučaju međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu Vlada Srbije inzistirati da se svi zločini jednako tretiraju i da nema manje vrijednih žrtava i povlaštenih zločinaca.
Nakon rasprave o premijerskom kabinetu, izabrana je nova Vlada u kojoj su sada zajedno oni, koji su bili ljuti protivnici u nedavnoj prošlosti. 
Z. S.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika