Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tenis u Heidelbergu

Tijekom lipnja mladi subotički tenisač Martin Sudarević (1994.), skupa s nekoliko momčadskih suigrača, boravio je desetak dana u Heidelbergu igrajući i družeći se sa sportskim rivalima iz Njemačke. Svoje dojmove i impresije o prvom inozemnom nastupu ispričao nam je u kraćem razgovoru.
Koliko dugo treniraš tenis i kako je uopće došlo do realizacije puta za Njemačku?
Već gotovo tri i pol godine redovito treniram tenis u TK »Kutens«, čiji je vlasnik Aleksandar Kukaras, glasoviti teniski stručnjak koji živi i radi u Njemačkoj, i na njegovu inicijativu je organizirano gostovanje nekoliko mlađih igrača iz kluba. Boravak u Njemačkoj zamišljen je kao upoznavanje nove sredine u spoju tenisa i druženja s vršnjacima iz tamošnjeg kluba.
Kako je izgledao jedan teniski dan u Heidelbergu?
Tenis je bio na prvom mjestu, pa smo i prije podne i popodne na terenima provodili između 2-3 sata, trenirajući i igrajući natjecateljske i prijateljske mečeve protiv domaćih igrača, koji su sličnog dobnog uzrasta.
U kakvom ste natjecanju sudjelovali?
To je specifično momčadsko natjecanje, slično sustavu Davis cupa, u kojemu momčad broji četiri igrača (maksimalno dva stranca, što smo u ovom slučaju bili mi) i koje se igra tijekom pet ljetnih tjedana. Zbog dužine našega boravka u Njemačkoj, bili smo u prilici odigrati samo dva kola.
Kakav si rezultat imao u nastupima za svoju momčad?
Zabilježio sam dvije pobjede u dva nastupa u singlu, dok sam u konkurenciji parova imao polovičan uspjeh. Jednu pobjedu i jedan poraz.
Ipak, uz tenis i prve internacionalne pobjede na terenu, zabilježio si jamačno i brojna nova poznanstva i prijateljstva. Kako ste komunicirali s novim drugovima iz Njemačke?
Tijekom vremena provedenog u Heidelbergu zbilja sam imao priliku upoznati mnogo novih sportskih prijatelja s kojima sam se sporazumijevao na engleskom jeziku. Sport je najbolji »most« i problema s komunikacijom nije bilo.
Kakvi su tvoji dojmovi o Heidelbergu, glasovitom gradu iz njemačke povijesti?
Heidelberg je zbilja lijep grad u kojemu dominiraju brojne građevine iz prošlosti, a naročito me se dojmila glavna gradska ulica – korzo, kojim smo se najviše šetali tijekom posjeta gradu. Zbog teniskih obveza za desetak dana, koliko smo tamo boravili, uspjeli smo tri puta ići do grada, ali i to je bilo dovoljno za upoznavanje s njegovim ljepotama.
Sada, kad su se sve impresije sumirale, što za tebe znači iskustvo teniskog boravka u Njemačkoj?
Mislim kako cijeli boravak u Heidelbergu predstavlja zbilja mnogo, ne samo za moje buduće bavljenje tenisom, već i za upotpunjavanje životnog iskustva. Imao sam priliku upoznati se s posve drugačijom kulturom i načinom življenja, susretati se s vršnjacima na teniskom terenu i izvan njega, i provesti lijepih desetak dana u posve drugačijoj sredini.
Hoće li sve navedeno utjecati i na boljitak teniskog napredovanja?
Vjerujem da hoće, jer inozemno iskustvo je velika prednost koju smo zahvaljujući ovom gostovanju svi stekli. Pozitivan utjecaj trebao bi se odraziti i na bolji rad na treninzima i turnirskim nastupima tijekom predstojeće ljetne sezone.
Kakvi su daljnji igrački planovi?
I dalje ću trenirati 3-4 puta tjedno pod stručnim nadzorom svoga trenera Gabora Klonke, a tijekom kolovoza slijedi niz turnira u: Zrenjaninu, Subotici, Kikindi, Somboru i na Paliću, na kojima ću nastojati ostvariti što bolji rezultat i pokazati svoju igračku vrijednost.                                       
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika