Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljetni dress code

Što obući za posao, kada je već u ranim jutarnjim satima živa u termometru gotovo dosegnula 30 stupnjeva, a prema najavama, tijekom ostatka dana moglo bi biti još i više. Stigao je srpanj, prvi u paru dva najtoplija godišnja mjeseca i vrijeme tzv. »pasjih vrućina«. Ali, psima je bar lako. Ne moraju nositi nikakvu garderobu.
LJETNO ODIJEVANJE: U startu, glede analitičkog poimanja ovoga problema, postoji određena doza očevidne diskriminacije između spolova, ali u korist ženskoga roda. Jer, žene mogu obući mikroodjevne predmete u obliku prekratkih suknji ili haljina i pri tom biti uvijek prikladno obučene. Još malo visokih potpetica, na bose noge naravno, lagana bluza ili košulja (često od prozirnog materijala) i sve je u najboljem redu. A muški rod...
Ovisno o mjesto zaposlenja i zahtijevanom, uobičajeno prihvatljivom načinu odijevanja (dress code), postoje i zahtijevani dijelovi odjeće bez koje »nema razgovora«. Javni službenici, uposlenici u državnim ili privatnim službama, primjerice, jednostavno moraju biti »utegnuti« (kravata je često obvezatna) i na 40 stupnjeva Celzija. Duge tamne hlače, cipele (čarape), a ponekad i kompletno odijelo, također. Takav im je posao. No, srećom, u navedenim ustanovama, tj. službenim prostorijama u kojima se odvija radno vrijeme, postoje rashladni sustavi ili pojedinačni uređaji (klima) i unutarnja temperatura zna biti znatno ugodnija u odnosu na vanjsku. Ali do radnog mjesta treba i stići. Pješice ili nekim prijevoznim sredstvom i pritom se, ne rijetko, solidno oznojiti na toplini užarenog ljetnog sunca. A onda mokar ući u rashlađeni prostor. 
Na drugoj strani, ne zahtijevaju sve profesije stroge dress codove i toleriraju se i slobodniji načini odijevanja, ali i oni često puta znaju biti nesnošljivi na izrazito visokim temperaturama. Jer, na toplini, ljudi se jednako znoje i u trapericama ili raskopčanim košuljama dugih ili kratkih rukava.
  Posebice, ukoliko tvrtke u kojima rade nemaju klima-uređaje i loše su prozračene. Također, i osobe koje radnu djelatnost obavljaju u slobodnijem izboru odijevanja jednako moraju prevaliti distancu od kuće do posla, što jednako podrazumijeva pojavu neugodnog znojenja i »mokrih leđa«.
ALTERNATIVA: Iako je opće poznato kako na velikoj toplini »mozak slabije radi«, osobe koje imaju problema glede odijevanja u ljetnom razdoblju, ukoliko žele sebi pomoći i izbjeći prateće neugodnosti, jednostavno moraju nešto učiniti. Jedna od potencijelnih mogućnosti je presvlačenje po dolasku na radno mjesto (put od kuće do posla i natrag prelazi se u drugoj odijevnoj kombinaciji, pretežito laganije i ljetu prilagođenije forme). U razvijenijim tvrtkama postoji mogućnost i tuširanja u prostoru za radno osoblje, ali je na našim prostorima sve to još u fazi utopije i scena iz američkih filmova. Na posao se može doći i unaprijed rashlađenim automobilom (osobnim, koleginim ili kolegicinim ili taxi prijevozom), što u velikoj mjeri umanjuje mogućnost od pretjeranog znojenja, ali je ono uvijek, čini se, neizbježno u određenoj mjeri. Plus, ukoliko idete taxijem to spada u dodatni trošak.
SAVJET: Nažalost, glede ove problematike i nema neke velike mudrosti i prevelikih savjeta. U pitanju je čisto individualna stvar. Navedena alternativa može poslužiti, a i ne mora. Sve ovisi o vrsti radnog mjesta i posla koji se na njemu obavlja. Negdje postoje strogi dress codovi, negdje su oni nešto ublaženi (ovisi o godišnjem dobu), a postoje i takva radna mjesta u kojima apsolutno ne postoje. Možda je ipak najbolji savjet kako treba što više izbjegavati izravni kontakt sa suncem (hladovina) tijekom prelaženja distance od kuće do radnog  mjesta, a, ukoliko se može, uvijek treba imati (uz sebe ili na poslu) i neki rezervni komad odjeće (majica ili košulja), koji se može presvući u slučaju krajnje nužde. A glede znoja, tu su uvijek dezodoransi.  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika