Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Sjeverni pol
 
Globalno zatopljenje sve više uzima maha. Ovoga ljeta, po prvi puta u ljudskoj povijesti, Sjeverni pol bi mogao biti bez leda. Nevjerojatno, ali zastrašujuće istinito. Debeli led nastao tijekom prijašnjih sezona postupno se otopio, a lagana ledena pokorica nastala tijekom protekle zime mogla bi se otopiti uslijed nadolazećih visokih temperatura. Satelitska mjerenja upozoravaju kako je sve manje arktičkog leda, a da se njegov ubrzani nestanak sve više nazire.
 
Papiga
 
Girli, brbljava papiga iz jednog malog švedskog gradića, osuđena je na kaznu kućnog pritvora zbog svoga osebujnog jezika. Prema prijavi nezadovoljnih susjeda, »pernata napast« kontinuirano proizvodi buku ponavljanjem svog rječničkog repertoara, a gradski oci odlučili su joj »stati na rep«. Veći dio dana mora biti unutra, gdje joj je mnogo manja šansa za stvaranje velike buke.
 
Doručak
 
Jedan 105-ogodišnji Britanac već 91 godinu doručkuje isti prvi dnevni objed. Svako jutro pojede četiri komadića pržene slanine, dva jaja, kobasicu, gljive, rajčicu, puding, tost, a za kraj i zobene pahuljice. Ovog rituala se pridržava još od svoje 13. godine i nema ga namjeru nikada promijeniti. A zašto bi?
 
Mars
 
Znanstvenici su konačno suglasni u stanovištu kako je na planetu Marsu život ipak moguć. Zahvaljujući najnovijim saznanjima dobivenim izravno s terena, u tlu »crvenog planeta« nema ničega što bi onemogućavalo razvoj života. Tlo na Marsu je tlo kakvo imamo i na Zemlji. Također je potvrđeno kako je voda u tekućem stanju zasigurno postojala na ovom planetu, koji postaje sve interesantniji za razmatranja o potencijalnom budućem koloniziranju ljudske vrste.
 
Traktor
 
Iako je vrijeme žetvenih radova njemački glumac Landolf Scherzer traktorom neće na njivu, već na svojevrsno proputovanje južne i istočne Europe. U planu je prolazak kroz Srbiju, Hrvatsku, Mađarsku, Rumunjsku, Moldaviju i još nekoliko zemalja ove regije, a sve u namjeri što bolje i vjernije pripreme za novu filmsku ulogu. Vožnja bi trebala trajati barem tri mjeseca u duljini od 5000 kilometara, uz pretpostavku da traktor izdrži planiranu rutu.
 
Zrakoplov
 
Profesionalni slagači kockica u danskom parku Legoland sastavili su najveći zrakoplov od njihovog najpoznatijeg proizvoda za igru djece i odraslih. U omjeru 1:25 napravili su repliku putničkog zrakoplova A380 koji je dug 2,9 metara, širok 3,2 m i visok 1 m. Uporabljeno je 100 kg lego kocki, odnosno 75.000 komada, a rad na ovoj rekordnoj konstrukciji trajao je 600 radnih sati.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika