Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gerardovo u Somboru

Na blagdan svetoga Ivana Krstitelja, u utorak 24. lipnja, u karmelićanskoj crkvi u Somboru okupilo se mnoštvo vjernika i hodočasnika iz Subotice, Tavankuta, Đurđina, Bačkog Monoštora i drugih mjesta da proslave spomendan sluge Božjega oca Gerarda Tome Stantića. Svake godine se 24. lipnja, kada je i obljetnica smrti ovoga jedinog kandidata za sveca s ovih prostora, okupe vjernici u karmelićanskoj crkvi da bi molili za uzdignuće sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića na čast oltara, ali i da bi preporučili svoje potrebe u njegove molitve.
Svetu misu je predvodio biskup Subotičke biskupije msgr. dr. Ivan Penzeš s desetak svećenika ove biskupije, a propovijedao je Goran Jovičić, svećenik iz Subotice. On je govorio o svecima kao uzorima za život čovjeka i upozorio, koliko je moralni ljudski život ugrožen, osobito onih najmanjih i najslabijih.
»Mnogi vjernici, zavodeći se vjerskim i moralnim relativizmom, posrću te se odaju načinu života koji razara temeljne vrijednosti. Mentalitet ovoga svijeta često puta ne vjeruje u onostrani život. Zato i ne zna cijeniti život prije rođenja, zalaže se za eutanaziju, a svi ‘bespomoćni’, stari i hendikepirani su višak, pa i u nekim našim obiteljima. Međutim, u ovom teškom vremenu za čovjeka u crkvi, Isus, koji je s nama u sve dane do svršetka svijeta, obećava blaženstvo i vječni život onima koji vjeruju«, rekao je vlč. Goran Jovičić.
On je u nastavku upozorio da  Drugi vatikanski sabor naglašava povezanost putujuće zemaljske crkve s nebeskom crkvom, te da je naša domovina na nebesima i da se zajedništvo između nas i svetaca događa u priopćavanju duhovnih dobara i milosti, gdje se mogu pribrojiti i mnoga uslišanja zagovorom svetaca. Potom se osvrnuo na ponizni svetački život sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića.
»Sluga Božji otac Gerard se odlučio za svetost živjeći redovnički, isposničkim načinom života i dijeleći sakramente svima bez razlike: Hrvatima, Mađarima, Nijemcima i svima koji su dolazili. On za života nije činio neka osobna čuda i nije bio stigmata kao, primjerice, sveti otac Pio, ali je na svoj način u skromnosti i jednostavnosti živio kršćanski život.«
Prije blagoslova prior karmelićanskog samostana u Somboru o. Bernard Viszmeg zahvalio se ocu biskupu msgr. dr. Ivanu Penzesu što je predslavio svečanu euharistiju, koju su prikazali za oca Gerarda, za njegovo proglašenje blaženim i svetim. Zahvalio se i svim župnicima, a posebno onima koji su poveli svoje vjernike, đakonu, ministrantima i svim vjernicima. 
Poslije svete mise, vjernici su sa svojim biskupom i svećenicima na grobu sluge Božjega molili da našeg kandidata za sveca uzmognu častiti na oltarima svete Crkve, te su se preporučili u njegove molitve.
Sluga Božji otac Gerard Tomo Stantić je bio jedan od utemeljitelja somborskog karmela u kojem je djelovao više od pedeset godina. Biskupski postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim pokrenut je 1985. godine u Subotici, a svečano završen sredinom rujna 2003. godine. Polovicom listopada iste godine dokumenti su poslani u Rim na Kongregaciju za proglašenje blaženima i svetima.
Zlatko Gorjanac
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika