Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­drška šire­nju me­dij­skog pro­sto­ra

zvršni odbor Hrvatskog nacionalnog vijeća podržao je zahtjev Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ« za sufinanciranjem dvije televizijske emisije na hrvatskom jeziku, koje se po jednom tjedno emitiraju na subotičkim lokalnim TV stanicama – K23 i YU ECO. Budući da NIU »Hrvatska riječ« iz pokrajinskog proračuna za sada dobiva sredstva jedino za izdavanje istoimenog tjednika, za ostale aktivnosti ove Ustanove neophodni su drugi izvori, pa je Izvršni odbor HNV-a procijenio da je prisustvo hrvatskog jezika na elektronskim medijima od izuzetnog značaja, te da se za tu namjenu iz proračuna HNV-a mogu izdvojiti sredstva za honorare novinara koji proizvode taj program.
    Sjednica Izvršnog odbora HNV-a održana je u Uredu HNV-a 12. srpnja, a prisustvovali su joj, osim predsjednika Laze Vojnić Hajduka, član zadužen za obrazovanje Dujo Runje i za informiranje i službenu uporabu jezika Tomislav Žigmanov, kao i predsjednik te potpredsjednik HNV-a mr. Josip Ivanović i Branko Horvat.
DJEČJE KAZALIŠTE: Na sjednici je podržana inicijativa za institucionalno rješenje pitanja predstava na hrvatskom jeziku u okviru Dječjeg kazališta u Subotici. Naime, Izvršni odbor HNV-a je prošle godine tražio podršku Skupštine općine Subotica za uvođenje predstava na hrvatskom jeziku u Dječjem kazalištu, a budući da su očekivanja samo djelomično ispunjena, i dalje ostaje otvorenim pitanje profesionalnog stava prema predstavama na hrvatskom jeziku. Budući da je hrvatski jezik u Općini Subotica u službenoj uporabi, i da je Statutom Dječjeg kazališta moguće udovoljiti zahtjevu za hrvatskom predstavom, od Skupštine općine ponovno se traži da se ovaj zahtjev i priloženi plan razmotre i njihova realizacija podrži.
    Razmatran je i zahtjev Upravnog odbora Radio Subotice, u kojem se od HNV-a traži da se izjasni o jednom od dva kandidata koja su se prijavila na natječaj za glavnog i odgovornog urednika Programa na hrvatskom jeziku. Uz konstataciju da obje kandidatkinje – novinarka Hrvatske riječi Jasminka Dulić i službena prevoditeljica za hrvatski jezik u SO Subotica Ljiljana Dulić – zadovoljavaju formalne uvjete natječaja, Izvršni odbor HNV-a je jednoglasno potvrdio osobiti značaj i važnost takvog djelatnika u hrvatskoj zajednici. Također je konstatirao da u hrvatskoj zajednici nisu profilirani kadrovi u informativnoj sferi, te da se osjeća deficitarnost izvršitelja s radnim iskustvom. Nakon temeljne analize ovoga pitanja, Izvršni odbor HNV-a je donio odluku da neće dati prednost niti jednoj od kandidatkinja te da predlaže Upravnom odboru Radio Subotice da konačnu odluku donese uvažavajući mišljenje redakcije Programa na hrvatskom jeziku Radio Subotice.
SVEUČILIŠTE, PRVACI, SIMBOLI: Članovi Izvršnog odbora HNV-a razmatrali su i koncept multietničkog sveučilišta u Subotici, na kojem bi visoko obrazovanje na hrvatskom jeziku stjecali učitelji, odgajatelji, i profesori hrvatskog jezika, književnosti i povijesti, a prihvaćena je i informacija o ovogodišnjem upisu prvaka u odjele na hrvatskom jeziku, kao i informacija o korištenju najnužnijih knjiga i udžbenika za razrednu nastavu na hrvatskom jeziku te učenje materinskog jezika s elementima nacionalne kulture, koje je ponudila »Školska knjiga« iz Zagreba.
    Na sjednici je bilo riječi i o pripremi materijala glede rješavanja i usvajanja simbola HNV-a, čime se zapravo započinju konzultacije i prikupljanje prijedloga za spomenute simbole.
    Razmotrena je također i odluka Skupštine AP Vojvodine o prijenosu osnivačkih prava nad NIU Hrvatska riječ na Hrvatsko nacionalno vijeće, kojom se preciziraju daljnje aktivnosti u svezi okončanja toga procesa.
    Članovi Izvršnog odbora HNV-a su, uz sve ovo, usvojili i izmjenu odluke o imenovanju pojedinih članova radnih tijela Vijeća, zatim donijeli odluku o nadoknadi putnih troškova i naknada troškova za rad u radnim tijelima Vijeća, odlučili o stimuliranju stipendijama studija iz hrvatske grupe predmeta, te imenovali Mariju Mandić za šeficu Ureda HNV-a.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika