Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pobjeda subotičke »Ravnice«

Orkestar »Ravnica« iz Subotice pobjednik je Prvog svjetskog tamburaškog festivala »Tamburica-fest«, koji je protekloga vikenda održan u Deronjama, selu u Općini Odžaci. Odluku je donio međunarodni žiri, na čelu s poznatim slovenskim estradnim umjetnikom Ladom Leskovarom. 
Orkestar »Ravnica« osnovan je 1992. godine. Postava se vremenom mijenjala, a trenutačno djeluju u sastavu: Miroslav Kujundžić (bas), Miroslav Letović (kontra), Mario Tikvicki (basprim), Josip Francišković (basprim, vokal), Nikola Jaramazović (basprim) i Branko Ivanković Radaković (harmonika). Poznati su po brojnim nastupima, a kao najznačajnije ističu dva samostalna cjelovečernja koncerta u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće. Iza sebe imaju i jedan »neslužbeni« album. 
Pobijedivši na festivalu u Deronjama subotička je grupa, osim figure tamburice, dobila nagradu od 5.000 dolara u dinarskoj protuvrijednosti. Za najboljeg primaša na festivalu proglašen je violinist novosadskog orkestra »Zorule« Zoran Bugarski - Brica, koji je, uz figuru tog instrumenta, primio i ček od 1.000 dolara.
Najbolju autorsku skladbu napisao je Perica Jovanović pod nazivom »Deronje«, a izveo je orkestar »Biće skoro propast sveta«. 
Na festivalu je sudjelovalo 26 orkestara iz više zemalja. Sve novčane nagrade osigurala je Erste banka, a pokrovitelji festivala, koji bi po riječima predsjednika Organizacijskog odbora i idejnog tvorca Jovana Pejčića trebao postati tradicionalan, bili su – Vlada Srbije, Izvršno vijeće Vojvodine i Općina Odžaci. 
D. B. P.
 
 
Priredba u susret Đakovačkim vezovima
»Bunjevačko kolo« na Malim vezovima
U sklopu 42. Đakovačkih vezova – Smotre folklora Slavonije i Baranje, u Đakovu su u nedjelju 29. lipnja održani Mali vezovi, neizostavna priredba ove kulturne manifestacije kojom ona ulazi u svoj »udarni« tjedan, piše Hina. U mimohodu Malih vezova, koji je prodefilirao đakovačkim korzom, bilo je 26 folklornih skupina s više od 1.000 mališana iz cijele Đakovštine, Slavonijeww te drugih krajeva Hrvatske, dok je gostujuća skupina bio podmladak Hrvatskog kulturno centra »Bunjevačko kolo« iz Subotice. Po prolasku središtem grada sudionici Malih vezova nastupili su u velikom »vezovskom šatoru« gdje je priređen folklorni program.
Đakovački vezovi će, uz prigodnu svečanost, biti otvoreni danas (petak, 4. srpnja), scenskom slikom pred đakovačkom katedralom. U nedjelju, 6. srpnja, središnji je program Smotre svečani mimohod svih sudionika, a predviđa se da će ove godine u mimohodu biti oko 7.500 izvođača. Manifestacija će završit će u nedjelju (6. srpnja) navečer, tradicionalnim izborom najljepše narodne nošnje, na ljetnoj pozornici u Strossmayerovome parku.
Đakovački vezovi ove se godine održavaju pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike i supokroviteljstvom predsjednika Vlade i Hrvatskog sabora.         
g
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika