Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dvanaest ostvarenja u utrci za nagrade

Festival europskog filma »Palić 2008.«, koji će biti održan od 19. do 25. srpnja,  predstavit će ukupno 70 filmova u okviru devet programa, priopćeno je prošloga četvrtka na konferenciji za novinare.
Osim glavnog natjecateljskog, bit će prikazani i prateći programi: »Paralele i sudari« (koji se vraća u festivalsku koncepciju), »Novi mađarski film«, »Novi izraelski film«, »Mladi autori Europe«, »Omaž« (posvećen ovogodišnjim dobitnicima nagrade »Aleksandar Lifka« – Kenu Loachu i Goranu Paskaljeviću). Festival će ponuditi i tri nove programske cjeline: »Dječji program« (selektor hrvatski redatelj Branko Ištvančić), program ekološkog dokumentarnog filma »Eco Dox« i »Mnoga lica 1968.«. U sklopu ovih programskih cjelina, predviđena su i dva okrugla stola, od kojih će jedan biti posvećen obilježavanju 40 godina od burnih društvenih i političkih događaja 1968. godine.
»Palićki festival jedini na ovim prostorima ima jasno definiranu koncepciju i program. Nismo stali u razvoju, imamo novih programa, a sa 70-ak filmskih ostvarenja, koliko će biti prikazano ove godine, slobodno mogu reći da nam predstoji izuzetno zanimljiv i dobar festival«, istaknuo je direktor festivala Radoslav Zelenović.
U službenoj konkurenciji za festivalske nagrade »Zlatni toranj« (za najbolju režiju) i »Palićki toranj« (za najbolji film), kao i Specijalnu nagradu žirija, konkurira 12  filmova po izboru ruskog filmskog kritičara Nikolaja Nikitina, koji je i prošle godine bio selektor Glavnog programa.
»Tanka crvena linija koja spaja inače žanrovski raznorodne filmove iz ovogodišnje službene selekcije je tema obitelji i obiteljskih odnosa, kao i ljubavi u svim njenim aspektima«, najavio je Nikolaj Nikitin. 
Filmove će ocjenjivati peteročlani međunarodni žiri. Na festivalu se očekuju brojni gosti, a među ostalim, gost na otvorenju bit će britanski redatelj Ken Loach.
Kao i svake godine, filmsku selekciju »Mladi autori Europe« pratit će glazbeni program. 
Slogan ovogodišnjeg Festivala europskog filma je: »Feel, Reflex, Relax«.
D. B. P.
 
 
 
Festival igranog filma u Puli od 19. do 26. srpnja
Sedam filmova u nacionalnom programu
Film »Buick Riviera« Gorana Rušinovića otvorit će ovogodišnji 55. festival igranog filma, koji će se u Puli održati od 19. do 26. srpnja. U nacionalnom natjecateljskom programu bit će prikazano sedam filmova. Osim spomenute »Buick Riviere« publika će moći vidjeti i ostvarenja – »Kino Lika« Dalibora Matanića, »Nije kraj« Vinka Brešana, »Iza stakla« Zrinka Ogreste, »Tri priče o nespavanju« Tomislava Radića, »Zapamtite Vukovar« Fadila Hadžića i »Ničiji sin« Arsena Antona Ostojića. 
U tzv. »Popularnom programu« od 20. do 26 srpnja bit će prikazano 8 filmova (»Bez greške«, »Dok vrag ne dozna da si umro«, »Njuškalo«, »Bitka u Seattleu«, »Povratak prstena«, »Podvala«, »Wall-E« i »Houdini«). 
U programu »Europolis – Meridijani« ove će se godine naći 14 filmova, među kojima su ostvarenja najuglednijih europskih redatelja poput – Mikea Leigha, Claudea Chabrola, Erica Rohmera, braće Dardenne te oskarovaca Giuseppea Tornatorea i Jana Sveraka i drugih, kao i filmovi redatelja s drugih kontinenata, među kojima su ovogodišnji dobitnici Zlatnog medvjeda Jose Padihla i Srebrnog medvjeda za scenarij Xiaoshuai Wang, te jedan dokumentarni film – ruski »Litvinenko«. 
Popratni program ovogodišnjeg festivala bit će znatno bogatiji od prethodnih, a da bi Grad u potpunosti bio u znaku filma na Trgu Portarata bit će postavljen veliki ekran, na kojemu će se svakog dana prikazivati hrvatski i međunarodni kratki dokumentarni, igrani i animirani filmovi. 
I ove će se godine od 8. do 22. srpnja održati natječaj kratkog amaterskog filma pod nazivom »640x480 max«, koji ima za cilj prikazivanje djela nastalih u trenutku inspiracije i čija kre-ativnost i izražajnost nadrasta namjerno skromno postavljene produkcijske okvire. 
U sklopu festivala u Gradskoj knjižnici 1. i 2. srpnja održat će se filmski program »Videodrome« u sklopu kojega će se prikazati osmodijelni projekt »Histoire(s) du cinema« francuskog redatelja Jeana-Luca Godarda. 
Također će se održati i tradicionalna »Mala filmska škola profesora Baltazara« u okviru koje će djeca u dobi od 7 do 12 godina od 14. do 18. srpnja sudjelovati u stvaranju kratkog animiranog filma. 
Izložba Cinemania(c) održat će se u Multi-medijalnom centru »Luka«, a na njoj će prvi put u Hrvatskoj biti predstavljeni radovi umjetnice Babette Mangolte te dviju mlađih hrvatskih umjetnica Dore Katanić i Ane Hušman.          
                                                                  g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika