Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Premijera »Grižule« u Osijeku
 
Vile, satiri, leteći biciklisti i mnogi drugi likovi oživjeli su u šumi pokraj osječkoga pješačkog mosta. U čast 500. obljetnice rođenja Marina Držića, a u sklopu Osječkoga ljeta kulture, na lijevoj obali Drave premijerno je izvedena »Grižula«, piše HRT. U tom djelu, prvi put izvedenom 1566. na piru Vlaha Sorkočevića, Držić komentira suvremenu situaciju u gradu i opisuje odnos vlastele prema služinčadi. Riječ je o najzahtjevnijoj, ali i najatraktivnijoj »Grižuli« u Hrvatskoj.
Predstavu je izvela rijetko viđena osječko-zagrebačko-splitsko-dubrovačka glumačka kombinacija, pojačana osječkim studentima umjetničke akademije i udrugom za ekstremne sportove »Weekend warriors«.
 
Prihvaćeni kodovi 
za srpski i hrvatski jezik
 
U sjedištu Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) za jezične kodove, prihvaćena je inicijativa direktora Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića da se književna produkcija iz Hrvatske i Srbije u svjetskim knjižnicama evidentira prema jeziku publikacije, a ne prema pismu, priopćeno je prošloga tjedna iz Ministarstva kulture Republike Srbije, a prenosi »Danas«. Dosadašnja praksa je proizvodila zabunu, pa su knjige objavljene na latinici u Srbiji bile evidentirane kao hrvatske.
U ISO su prihvaćeni kodovi »SRP« za srpski jezik i »HRV« za hrvatski jezik, čime je otklonjena mogućnost zabune i pogrešnog evidentiranja srpske književne produkcije, dodaje se u priopćenju. 
 
Izložba »Konceptualna umjetnost« otvorena u Zagrebu
 
U Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu je u utorak predstavljena knjiga »Konceptualna umjetnost« i otvorena istoimena izložba Miška Šuvakovića, beogradskog estetičara i teoretičara umjetnosti, piše Hina.
Izložba obuhvaća 300-tinjak djela iz privatne zbirke Miška Šuvakovića i Dubravke Đurić, koja kroz arhiv dokumenata, informacija i umjetničkih djela predstavlja nastanak i razvitak konceptualne umjetnosti, kako u svijetu tako i na području bivše Jugoslavije.
Organizator izložbe je Muzej suvremene umjetnosti Vojvodine iz Novog Sada, koji je i objavio Šuvakovićevu knjigu. 
  Izložba sadrži tekstualne i dijagramske konceptualne radove, časopise, knjige i planove vodećih predstavnika konceptuale, poput: Mangelosa Josepha Kosutha, grupe Arte Povera, grupe OHO, hrvatskih autora – Josipa Vanište, Ivana Kožarića, Vladimira Dodiga Trokuta, Borisa Bučana, Gorana Trbuljaka, Brace Dimitrijevića, Grupe Šestorice, Marine Abramović i drugih.
  Šuvakovićevu opsežnu knjigu, koja obrađuje povijest i teorije konceptualne umjetnosti, predstavili su Jerko Denegri, Darko Šimičić i Živko Grozdanić.
Festival marijanskog pučkog 
pjevanja u Monoštoru
 
Treći po redu Festival marijanskih pučkih pjesama održat će se sutra (subota, 5. srpnja) u Bačkom Monoštoru. Jedan dio programa bit će održan u crkvi sv. Petra i Pavla u 18 sati, a drugi u Domu kulture u 19 sati.  Nastupit će pjevačke skupine udruga kulture i crkveni zborovi iz Bačke i Srijema. 
Kako najavljuju iz KUDH »Bodrog«, koji je organizator Festivala, program će obilovati sadržajima kojima je cilj čuvanje od zaborava crkvene, hodočasničke pjesme i izvorne pjesme, pjevane »na starinski način«. 
 
»Moram spavat, anđele« 
nagrađen u Münchenu 
 
Hrvatski film »Moram spavat, anđele« redatelja Dejana Aćimovića, na svojoj međunarodnoj premijeri na München Film Festivalu doživio je velik uspjeh, jer je u konkurenciji od 237 filmova iz cijeloga svijeta proglašen najboljim filmom po ocjeni publike, prenosi Hina. 
Sjajna ocjena publike tim je veća, jer je hrvatski film pobijedio filmove s najvećim međunarodnim filmskim priznanjima, kao što su film »Gomorra« talijanskog redatelja Mattea Garronea, koji je dobitnik Grand Prixa na Festivalu u Cannesu, te film »Silent Light« meksičkoga redatelja Carlosa Reygadsa, koji je dobitnik nagrade ocjenjivačkoga suda također u Cannesu.
 
 
 
 
 
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika