Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Više od pukih salašarskih prizora

»Svi moji putovi« naziv je prve samostalne izložbe slika Josipe Križanović, koja je u ponedjeljak, 30. lipnja, otvorena u galerijskom prostoru Otvorenog sveučilišta u Subotici. 
Autorica se predstavila stilski ujednačenim ciklusom od preko 40 slika na kojima dominiraju motivi salaša. Rađene u tehnici ulja na platnu i lezonitu, slike su nastajale u proteklih sedam godina u okviru autoričina rada pri Likovnom odjelu Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« iz Subotice. 
»U mnogobrojnoj skupini likovnih stvaralaca u Subotici i šire, pojava Josipe Križanović ima svoju posebnost. Počela je slikati tiho i neprimjetno, a zatim naglo, u unutarnjem stvaralačkom porivu kao da želi reći i poručiti: salaša, na kojem sam i ja odrasla, sve je manje, a putovi koji vode do njih sve se manje poznaju. Ja ih moram sačuvati«, rekao je Josip Horvat, predsjednik Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo«.
Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Olga Šram. »Ova je izložba rezultat sustavnog rada i razgrađivanja jedne teme, teme koja privlači gotovo sve panonske slikare – a to je tema salaša. Ta tema za Josipu Križanović nije jednostavna, nije samo puki prizor, nije jedna sladunjava tema, nostalgična i poetična. Salaši ovoj umjetnici znače više, oni su povijest i tradicija, oni su određena mjesta iz njezina djetinjstva i njezine sadašnjosti. Ona na neki način pristupa objektima i ambijentima kao slikar portretist i naglašava upravo one vizualne i osnovne razlike koje salaše međusobno identificiraju. Zbog toga na ovoj izložbi, iako je prepuna upravo ovih motiva, možemo razlikovati slike koje govore o običnim ambijentima, govore o onome po čemu je i nazvana ova izložba, a to su putovi koji ljude vode do kuća i odvode od njih«, rekla je Olga Šram. 
Otvorenje je popraćeno zvucima tamburaške glazbe za koju je bio zadužen orkestar Glazbenog odjela HKC »Bunjevačko kolo«, a čuli su se i stihovi Bore Karadže i profesorice Zore Ćujić, koji, poput izloženih slika, govore o salašima. 
Izložba »Svi moji putovi« Josipe Križanović otvorena je do 14. srpnja i može se pogledati svakog radnog dana od 9 do 20 sati.
 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika