Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Donatorska konferencija za obnovu porušene crkve

BANJA LUKA – Na donatorskoj konferenciji za obnovu porušene župne i samostanske crkve sv. Ante Padovanskog na Petrićevcu u Banjoj Luci prikupljeno je 2,5 milijuna maraka. Svečanosti povodom pete obljetnice drugog pastirskog pohoda pape Ivana Pavla II. BiH i Banjoj Luci nazočili su mnogobrojni predstavnici vjerskih, znanstvenih, gospodarskih i političkih institucija iz oba BH entiteta, potom iz - Hrvatske, Italije, Njemačke, Nizozemske, ali i nekoliko stotina građana. Najviše novca izdvojile su Vlada Republike Srpske i Vlada Republike Hrvatske. 
HRVATSKA IZDVOJILA MI-LIJUN  I POL KUNA: U ime Vlade Republike Hrvatske ček od milijun i pol kuna za obnovu porušene crkve na Petrićevcu banjolučkom biskupu msgr. dr. Franji Komarici uručio je ministar znanosti, obrazovanja i športa Hrvatske Dragan Primorac. Ministar Primorac, koji je donatorskom ručku prisutvovao kao izaslanik hrvatskog premijera Ive Sanadera, istaknuo je da je uručeni ček samo jedan doprinos kojim Vlada Hrvatske želi pokazati da skrbi, kako o Katoličkoj crkvi, tako i o ljudima koji tu žive. Prisutnima se obratio i Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, koji je ovom prilikom rekao da je Vlada Republike Srpske bez oklijevanja izdvojila 300.000 maraka za izgradnju Caritasovog centra te da će za obnovu porušene crkve izdvojiti milijun maraka. »Do kraja godine Vlada će izdvojiti 500 tisuća maraka za obnovu crkve, a iduće godine ćemo u proračunu izdvojiti dodatnih 500 tisuća maraka«, istaknuo je  Dodik. Uz održani donatorski ručak, ovom prilikom u Banjoj Luci je otvoren i Caritasov centar za smještaj starijih osoba »Ivan Pavao II.«, kojega je blagoslovio apostolski nuncij u BiH nadbiskup mons. Alessandro D‘Errico.
OTVOREN CARITASOV CEN-TAR: Direktor Caritasa Banjolučke biskupije dr. Miljenko Aničić je sve nazočne upoznao sa svim pojedinostima oko izgradnje Caritasovog centra te je istaknuo, kako je 70 posto onoga što je do danas urađeno zasluga upravo donacija hrvatske Vlade, koja je za gradnju i opremanje centra izdvojila oko 910 tisuća eura. »Do kraja godine, pokraj centra za smještaj starijih osoba, predviđena je i izgradnja još dviju kuća, doma za samohrane majke i internata za učenike i studente«, kazao je Aničić. Apostolski nuncij u BiH nadbiskup mons. Alessandro D‘Errico je kazao da mu je želja da otvoreni centar bude prihvaćen kao konkretan znak zauzimanja Katoličke crkve za obnovu BiH. On je u ime Vatikana i Katoličke crkve u BiH izrazio zahvalnost svima koji su pomogli izgradnju ovog centra. Prilikom internetske video-konferencije o povratku iseljenih Hrvata u Banju Luku i Banjolučku biskupiju govorilo se o potrebi spajanja vjere, nauke i gospodarstva u duhu Papine enciklike »Fides et Ratio«. Na konferenciji su sudjelovali i političari iz Europskog parlamenta, Hrvatske, BiH, te predstavnici Katoličke crkve iz BiH i inozemstva i drugi gosti. Nakon toga je održan i svečani koncert u katedrali sv. Bonaventure, a u večernjim satima i prijam za uzvanike u Biskupskom ordinarijatu. 
MISA NA TEMELJIMA PO-RUŠENE CRKVE: Drugog dana obilježavanja 5. obljetnice drugog pastirskog pohoda pape Ivana Pavla II. BiH, u nazočnosti nekoliko stotina sadašnjih i bivših župljana župa banjolučkog kraja i gostiju iz Hrvatske, pokraj temelja porušene samostanske crkve sv. Ante Padovanskog na Petrićevcu održano je svečano misno slavlje. Okupljenim vjernicima prvo se obratio banjolučki biskup Franjo Komarica, koji je ovom prilikom kazao da i ubuduće treba povećati napore kako bi BiH postala zemlja pomirbe, susreta i mira. Misno slavlje je predvodio apostolski nuncij u BiH nadbiskup mons. Alessandro D‘Errico. Pročitao je brzojav koji je uputio sveti otac Benedikt XVI. u kojem, između ostalog, stoji da Petrov nasljednik rado udjeljuje željeni apostolski blagoslov preuzvišenim sudionicima ove značajne proslave, te svima koji će velikodušno doprinijeti i pomoći obnovu mjesne crkve.    g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika