Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najpoznatiji slavonski »brand«

Hrvatska gospodarska komora – županijska komora u Osijeku upriličila je prošloga tjedna tradicionalno 8. ocjenjivanje kakvoće slavonskog kulena, tog poznatog slavonskog branda, čijoj se proizvodnji okreće sve veći broj obiteljskih gospodarstava diljem Slavonije, Baranje i Srijema. Ova je godina pogodovala ovoj zahtjevnoj proizvodnji, pa je pristiglo više od 50 uzoraka kvalitetnog kulena, a članovi su ocjenjivačkog suda – prof. dr. Antun Petričević, prof. dr. Ljiljana Primorac, prof. dr. Drago Šubarić, prof. dr. Goran Kušec i dr. vet. Krunoslav Mužević imali tešku zadaću – izabrati najbolje među najboljima. Te laskave titule ponijeli su Nikola Barišić iz Valpova i Zvonko Barić iz Narda, a dodijeljeno je 8 zlatnih, 16 srebrnih i 19 brončanih odličja.
VISOKA KVALITETA: Sudio-nicima i nagrađenima najprije je čestitao dožupan Pavo Šarčević, naglasivši da je kulen najpoznatiji slavonski brand, pa je tako prošlo vrijeme kada smo se kulenom hvalili pred kumovima i prijateljima, a došlo je vrijeme kada se od kulena može i živjeti. Ali tu proizvodnju treba razvijati, treba ulagati, da dobijemo dostatne količine i ujednačenu kvalitetu, budući da je kulen vrlo tražen na domaćem i inozemnom tržištu.
Zadovoljstvo je izrazio i Ernest Nađ, tajnik ocjenjivačkog suda, i dostignutim stupnjem proizvodnje i potporama resornog ministarstva. Sve veći broj gospodarskih subjekata u ovu proizvodnju ulazi legalno i organizirano, što je znak da raspolažu sirovinom, da posjeduju kapacitete i osvajaju tehnologiju, pa je kvaliteta sve ujednačenija, što je naročito važno, jer po tome je ovaj specijalitet poznat među kupcima u zemlji i inozemstvu, a zaliha gotovo da i nema.
Profesor-emeritus Antun Petriče-vić predsjednik je ocjenjivačkog suda svih ovih godina i ističe da je cilj postignut – proizvođači se rado odazivaju ocjenjivanju, a kvaliteta je sve ujednačenija i sve bolja. »Drago mi je da smo preboljeli dječje bolesti i vrijeme kada se u kulen stavljalo sve i svašta – čili i razni drugi sastojci koji njemu ne trebaju. Kulenu treba kvalitetno svinjsko meso, sol, domaća, kvalitetna paprika i češnjak. Očito je ova godina bila pogodna za ovu proizvodnju, jer smo zadovoljni i količinama i kvalitetom, a apeliram na sve proizvođače da se udružuju, da se umreže, jer to je način da dobijemo još veće količine i još ujednačeniju kvalitetu i osvojimo nova tržišta, koja cijene naš kulen«.
ŠAMPIONI: Titulom šampiona okitio se mladi proizvođač Nikola Barišić iz Valpova i izuzetno je sretan, jer do sada ima tri zlatne medalje, a ova mu je najdraža. Nikola je nov u proizvodnji kulena, još uvijek na obiteljskoj razini, kolje 6-7 tovljenika i proizvede 30-40 komada, za kumove i prijatelje, ali nakon ovoga, sprema se na proširenje proizvodnje. Vicešampion, Zvonko Barić iz Narda, stari je kulenar i ovom se proizvodnjom bavi više od 20 godina. On zakolje i do 60 tovljenika, a ove je godine proizveo 1.500 komada kvalitetnog kulena. »Registrirao sam OPG, imam vlastiti tov i sam proizvodim hranu za tovljenike, a najbolji su kada navrše godinu i nešto više i dosegnu težinu 160 – 170 kg. Proizvodnja kulena je zahtjevna, ne želim praviti znanost od toga, ali meso mora biti kvalitetno, začini odmjereni, paprika odlična – nabavljam je godinama od iste žene u Baranji, i to je prvi dio posla. Sljedeći je sušenje i zrenje, a onda treba dobra komora za odležavanje. Ja imam prostoriju s klimom i temperatura je konstantna, između 14 – 16 stupnjeva. Kada sve to zadovoljite, ni prodaja nije problem, a cijena je po meni zadovoljavajuća, od 30 – 50 eura po kilogramu. Jedno obiteljsko gospodarstvo od toga može živjeti«.
Ilija Jelović iz Županje vlasnik je Mesnice AS i stalni je sudionik ocjenjivanja, ali i raznih manifestacija, gdje treba istaknuti naše kulinarske specijalitete. »Bavim se ovim poslom već tridesetak godina, član sam udruge ‚Kulen-kulin‘ u Vinkovcima i volim doći na ocjenjivanje, jer treba se malo i usporediti s drugima. Imam brdo odličja, evo danas sam zavrijedio srebrnu medalju, ali zadovoljan sam kada pogledam posjetitelje i izraz na licu kada kušaju moj kulen. Doista je vidljivo da je kvaliteta kulena iz godine u godinu sve bolja, a to će u konačnici donijeti nama nekakvu korist«.
Uz dobar kulen uvijek ide i dobro vino, a ovoga je puta služena kvalitetna đakovačka graševina. Živjeli!
Slavko  Žebić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika