Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

U Vinkovcima predstavljena knjiga Marije Šeremešić
Tragovi sjećanja
VINKOVCI – U organizaciji Hrvatske matice iseljenika – podružnica Vukovar, u Vinkovcima je upriličeno predstavljanje knjige »Tragovi sjećanja«, autorice Marije Šeremešić iz Sombora. Književnu večer je otvorila i prisutne pozdravila Ružica Pšihistal, dopredsjednica Hrvatske matice, a o knjizi su govorili prof. Matija Đanić i sama autorica. Pokraj predstavljanja knjige, predstavljena je i novoosnovana udruga građana »Urbani Šokci«, a Marija Šeremešić je nazočne upoznala s radom udruge, njenim ciljevima i zadacima, te programom rada za buduće razdoblje.
Istog dana upriličen je susret gostiju iz Sombora s potomcima Šokaca iz Bačkog Monoštora, koji su se oko 1860. godine doselili u Vrbicu, te se dalje raselili u Vinkovce i okolna mjesta. Ovaj  dirljiv susret pun emocija upriličio je voditelj Hrvatske matice iseljenika – podružnica Vukovar Silvio Jergović. Gosti su obišli i kuću Ivana Vinkova, učitelja u mirovini, koji već desetljećima sakup-lja vrijedne eksponate. Njegova kuća je pravi mali muzej sa starim puškama, satovima, fotografijama, upotrebnim predmetima, narodnim nošnjama, mačevima i sabljama... Ivan Vinkov je potomak Šokaca iz Bačkog Monoštora.
Organiziran je i posjet vinkovačkom muzeju, gdje je postavljena stalna etnografska zbirka Ljubice Gligorević. Ovaj do kraja ispunjen dan je završio uz poznate slavonske kulinarske i enološke delicije i druženje s domaćinima, a s voditeljima institucija RH su dogovoreni daljnji oblici suradnje.
Z. G.
 
Peti odjel HKUPD »Matoš« u Plavni
Osnovan pjevački zbor
U utorak, 17. lipnja, i službeno je osnovan pjevački zbor HKUPD »Matoš«. Ovo je peti po redu odjel ovoga Društva, a do sada su, za svega pet mjeseci od osnutka udruge osnovani: Folklorni odjel, Tamburaški sastav, Povijesno-istraživački odjel, te Literarno-dramski odjel. Svi ovi odjeli su već postigli određen uspjeh i afirmaciju, a rade prema usvojenim planovima i programima sukladno Statutu Društva. 
U početku će ovaj odjel djelovati kao ženski zbor, koji bi do Božića trebao postati mješoviti zbor. Do sada je zboru pristupilo dvana-estak pjevačica, koje su upoznate s ciljem, planom i načinom rada, kao i rasporedom proba. Savjet MZ  je osigurao lokaciju za probe, a za pojedine skladbe koristit će privatne instrumente. Zbor će u početku izvoditi pjesme uz pratnju orguljica ili tamburaškog sastava.
Odabrane skladbe i pjesme odgovaraju mogućnostima zbora, a njima želimo potvrđivati glazbenu tradiciju i kulturni identitet naše zajednice. U planu je što prije uspostaviti izravnu suradnju s župnom crkvom i uključiti se u liturgijsko pjevanje na sv. misama. U Pavlovoj godini isplati se krenuti s Kristom! Zato će osobitu pozornost posvetiti oživljavanju crkvenog pjevanja, a obnovom crkvenih pučkih pjesama i obradom novih mogli bi uljepšati misna slavlja. Prvi nastup će biti 25. srpnja na proštenju sv. Jakova u župnoj crkvi, a drugi odmah prve nedjelje iza toga. Moglo bi to biti lijepo iznenađenje za župljane i brojne goste, koji u to vrijeme rado dolaze u Plavnu.
Pokraj crkvenih i popularn-ih, uglavnom dvoglasnih pjesama, zbor će njegovati i glazbenu baštinu, koju je ostavio dr. Josip Andrić. Neke od njegovih skladbi već su se počele uvježbavati, za sada uz pratnju orguljica, a kasnije ćemo sve više uključivati i tamburaški sastav. To su, primjerice: »Kupi, diko, ciglice«, »Oči moje«, »Žedničko kolo«, »U bašči procvali orasi«, »Kraj pendžera šljiva«, a o »Plavanskom kolu« još je rano govoriti.  
Od 4. do 6. srpnja kulturnim, sportskim i vjerskim manifestacijama obilježit će se 250. obljetnica doseljavanja Slovaka i osnivanja Selenče. U petak će biti predstavljena monografija Selenče i otvorena etnografska izložba. Na ovaj događaj pozvana je folklorna skupina HKUPD »Matoš« iz Plavne.
Z. Pelajić   
 
Godina uspjeha
 
PETROVARADIN – U crkvi Snježne Gospe na Tekijama u Petrovaradinu, 28. lipnja, održan je godišnji koncert zbora HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina. Koncertu je nazočilo mnoštvo članova Društva i mještana Petrovaradina. Gosti koncerta su bili konzulica gerant Generalnog konzulata R. Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg, biskup nedavno ponovno uspostavljene Srijemske biskupije, preuzvišeni mons. Đuro Gašparović, predsjednik Mjesne zajednice Petrovaradin, Petar Mudri, te svećenici iz svih župa u Petrovaradinu.
Na samom početku, skupu se obratio predsjednik Društva, Josip Pokas, pozdravio uzvanike, te sve nazočne i ukratko izvjestio o radu i aktivnostima HKPD »Jelačić«, te smjernicama za budućnost, gdje svakako jedno od glavnih mjesta zauzima zbor Društva. Iznio je i to da se članovi zbora mogu pohvaliti velikim brojem uspješnih gostovanja i nastupa diljem Republike Hrvatske, te u BiH i Vojvodini.
Zbor je otpjevao poznatu  pjesmu – »Ustani bane«, što su svi nazočni nagradili velikim pljeskom. Nakon ove skladbe ređale su se skladbe srijemskih pjesama, duhovne, te klasične glazbe. Specijalni gost, član Zagrebačkih solista mr. Davor Ljubić odsvirao je na orguljama dve skladbe: Johan Sebastian Bach – AIR i Pietro Morandi – sonata za orgulje u D duru. Posebna atrakcija je bila klapa Panon iz Novog Sada koji njeguju dalmatinski melos, a izveli su »Projdi vilo«, »Ti samo ti« i »Pismo ćali«. 
Nakon dva i pol sata prekrasne glazbe, nazočnima se na koncu ponovno obratio predsjednik Društva, zahvalio se na odazivu, te sve pozvao na domjenak.
I. Kušeta
 
Dvije institucije organiziraju Somborsko ljeto
 
SOMBOR  –  Tradicionalna manifestacija »Somborsko ljeto« ove godine održat će se od 16. srpnja do 2. kolovoza. Po prvi puta manifestaciju organiziraju dvije institucije: Turistička organizacija Općine Sombor i Kulturni centar »Laza Kostić«. Turistička organizacija bit će zadužena za »Somborski kotlić«, koji se svake godine održava na Trgu Presvetog Trojstva, a ovog ljeta održat će se 19. srpnja, dok je KC »Laza Kostić« zadužen za drugi dio ljeta, u što spadaju kulturne manifestacije, uglavnom koncerti.
Program ovogodišnjeg »Somborskog ljeta« još nije objavljen, a ideja je, prema riječima generalnog menadžera ove manifestacije Slobodana Lazića, zaintrigirati građane. Ove godine organizatori planiraju koncerte grupa koje još nisu nastupile u Somboru, a građani će na vrijeme biti informirani zahvaljujući flajerima, na čijoj su poleđini zainteresirani za Somborsko ljeto upisali svoje podatke. Novina je da se niti na jednom događaju ulaz neće naplaćivati.
Sredstva za organiziranje ove manifestacije su osigurana iz proračuna Općine Sombor u iznosu od 450 tisuća dinara, dok je milijun dinara dodijelilo Pokrajinsko tajništvo gospodarstva.
Z. Gorjanac
 
 
Mora bolje
 
SONTA – U četvrtak, 26. lipnja, u Sonti je održan sastanak Organizacijskog odbora projekta obilježavanja 320-te obljetnice doseljavanja skupine Šokaca iz Soli u Bač »Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača 1688 – 2008.«. Analizirane su prošle manifestacije, uz najveću primjedbu na odnos generalnog pokrovitelja HNV-a spram cjelovitoga projekta. Nitko od članova Odbora nije zaboravio riječi predsjednika HNV-a Branka Horvata, izrečene na sastanku u Sonti, prije odlaska na prvu središnju manifestaciju u Tuzli, kako je novac najmanji problem, a u stvarnosti iskazao se kao najveći. Problem se pojavio već prigodom plaćanja angažiranih autobusa, a do okončanja projekta još je puno predviđenih troškova, tako da se kod dijela Odbora javlja i određena bojazan glede financijske realizacije istoga. Analizirale su se i sitnije pogreške organizacijske naravi, uz dogovor o realizaciji predstojećih lokalnih manifestacija, a prve aktivnosti Šokci će imati već u subotu, 5. srpnja, kad će sve ove udruge sudjelovati na III. Festivalu marijanskih pisama u Bačkom Monoštoru. Na koncu, govorilo se i o organizaciji druge središnje proslave u Baču, a za kontakte s franjevcima u Vojvodini zadužen je član Odbora preč. Josip Pekanović.
 I. Andrašić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika