Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrtkovačko Petrovo

Kao i svih dosadašnjih godina, tako su i ove godine iseljeni Hrtkovčani diljem Hrvatske 29. lipnja obilježili dan svog nebeskog zaštitnika sv. Petra, dan svog tradicionalnog okupljanja,  kada se u Hrtkovce hrlilo sa svih strana svijeta. U Zagrebu je sveta misa za Hrtkovčane i Srijemce tradicionalno održana u crkvi sv. Petra, a predvodio ju je pater Jure Bosančić. 
PROPOVIJED PATERA JURE: U svojoj je propovijedi pater Jure podsjetio na apostolske prvake Petra i Pavla, pogubljene po nalogu cara Nerona u Rimu 67. godine. »Petar je bio ribar, u pismenosti samouk, i koliko–toliko biblijski naobražen drugujući nekoliko godina s Isusom, koji  je Šimunu (Petrovo pravo ime) dao ime Petrus, što znači stijena, simbolizirajući na taj način čvrstinu vjere u Boga i stvaranja čvrstih temelja Crkve te ga  proglasio apostolskim prvakom na čelu vjerske zajednice. Pavao je bio za ono doba vrhunski školovani židovski teolog. Isus ga je izravno pozvao, a on se Petru i ostalim apostolima kao takav javio, ne očekujući da će ga oni teološki prosvijetliti. Saznao je što su oni s Isusom iskusili i odmah je nastavio razvijati sustavnu kršćansku misao na temeljima poznatog mu Svetog pisma i već uhodane židovske te-ologije«, podsjetio je pater Jure i naglasio, kako su se ova dvojica apostolskih prvaka rijetko susretali, jednom je došlo i do njihovog otvorenog neslaganja, kada Petar nije bio dovoljno hrabar oduprijeti se starozavjetnim konzervativcima. Ali Petar je Pavlovo poslanje shvatio i priznao te podupro njegova nastojanja. »Napokon su se 60-tih godina našli zajedno u Rimu, gdje su utemeljili novo središte Crkve. Ondje su 67. godine i pogubljeni. Petra su, kao stranca bez građanskih prava, raspeli, poslušavši njegovu molbu da na križu bude naglavce, da ne bi tko pomislio kako Isusov namjesnik zaboravlja da nije Isusov zamjenik! Pavla je stigla uobičajena smrtna kazna za građane Rima, jednostavno odsijecanje glave. Zajedno su pali da zajedno utvrde važnost rimskog središta u sveopćoj Crkvi«, završio je svoju nadahnutu propovijed pater Jure i podsjetio kako se danas i u Hrtkovcima slavi sv. Petar, jer je Crkva jedna i jedinstvena diljem svijeta, u njoj su svi u svojoj kući, u njoj nitko nije stranac, u njoj su svi braća i sestre te je poželio da ovi sveci i dalje čuvaju preostale, malobrojne katolike u Hrtkovcima, a onima raseljenima širom Hrvatske osnaže vjeru i vjerski život.
OKUPLJANJE HRTKOVČA-NA: Nakon svete mise Hrtkovčani su se tradicionalno okupili u dvorišnim prostorijama crkve sv. Petra na zajedničkom domjenku, u organizaciji svog Zavičajnog kluba »Gomolava«. 
Ovaj tradicionalni godišnji skup Hrtkovčana otvorio je predsjednik kluba Ante Plivelić, pozdravivši sve sumještane, a posebno one, koji su na ovaj skup doputovali iz cijele Hrvatske i svijeta. »Drago mi je što su s nama i uvijek nam dragi gosti iz drugih zavičajnih klubova i, naravno, predsjednik naše krovne udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, Mato Jurić«, rekao je predsjednik Plivelić i dodao, da Zavičajni klub Hrtkovčana ima svoj duboki smisao, jer čuva duhovnu vezu s Hrtkovcima, u kojima je poštovano dostojanstvo svakog čovjeka i gdje je ljudska dimenzija bila temelj zajedničke budućnosti.   
Predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata Mato Jurić rekao je kako mu je drago što se Hrtkovčani svake godine okupljaju, pronoseći srijemsku kulturu i običaje i čuvajući djelić onog srijemskog folklornog tkiva u širokoj lepezi hrvatske kulture. 
Tradicionalni godišnji skup Hrtkovčana uveličali su svojom nazočnošču i pater Jure Bosančić te dugogodišnji prijatelj Hrtkovčana župnik župe sv. Petra u Zagrebu vlč. Matija Stepinac. Tom prigodom su izrazili svoje veliko zadovoljstvo nastojanjem Hrtkovčana da organiziranjem kroz svoj klub i kroz svoju krovnu udrugu sačuvaju svoj identitet i tradiciju okupljanja na crkvene blagdane te radost što, bez obzira na sva iskušenja, nisu klonuli u duhu, niti su poljuljani u vjeri.
I tako su Hrtkovčani ponovno Petrovo proveli zajedno i, kao nekad, disali punim plućima prošlosti te uzburkanim emocijama probudili vlastita sjećanja. Izrazili su i svoje zadovoljstvo nastavkom gradnje »hrtkovačke« crkve u Kuli, koja je praktični i simbolički korak u tradicionalnom hrtkovačkom zajedništvu, kada će se napokon imati gdje okupljati, jer ovu crkvu u Kuli doživljavaju kao hrtkovačku crkvu, a Kulu kao Hrtkovce u malom. 
Zlatko Žužić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika